Esad şartlarını açıkladı: Türkiye’nin işgali sona ermeli, teröre desteğini kesmeli

Türkiye ve Suriye’deki Beşar Esad yönetimi arasındaki yakınlaşma ile ilgili tartışmalar gündemdeki yerini korurken, Esad, görüşmelere ilişkin şartlarını açıkladı: Suriye topraklarındaki işgal sona ermeli

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra kurulan ilk temas ile ilgili tartışmalar sürereken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan bir açıklama geldi.

Esad, Suriye-Türkiye-Rusya arasında planlanan görüşmelerin sonuç vermesi için Türkiye’nin, operasyonlara son vermesi gerektiğini ve ‘Suriye toprakalrındaki işgalin sonra ermesi gerektiğini’ söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’le Şam’da bir araya gelen Esad, istihbarat şeflerini ve savunma bakanlarını bir araya getiren, dışişleri bakanları ve devlet başkanları düzeyinde devam etmesi planlanan üçlü görüşmeler hakkında konuştu.

Suriye Devlet Başkanlığı’nın Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, Esad, Türkiye-Suriye-Rusya temsilcileri arasındaki görüşmelerin somut sonuç vermesi için şartlarını sundu.

Esad, “Bu tür görüşmeler, verimli olması ve Şam’ın beklediği somut hedeflere ulaşılması için Rusya ve Suriye arasında önceden koordine edilerek ve planlanarak hazırlanmalı” ifadelerini kullandı.

Suriye Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Esad’ın “Şam’ın beklediği somut sonuçlar arasında Suriye topraklarındaki işgalin sona ermesi ve teröre desteğin kesilmesi olduğunu söylediği” aktarıldı.

ABD: Desteklemiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada, Türkiye-Rusya-Suriye Dışişleri bakanları arasında gerçekleşmesi planlanan görüşmenin gelecek hafta yapılacağı bilgisinin doğru olmadığını belirterek, “Belki şubat başında olabilir. Rusya’ya bazı tarih önerilerimiz de oldu. Gelecek hafta için bazı tarih önerileri yazıldı, çizildi bunlar doğru değil ama üçlü görüşmeyi önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz, bu da bir gerçek” dedi.

Türkiye ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi arasındaki yakınlaşma ile ilgili ABD tarafından yapılan açıklamalarda ise ‘desteklemiyoruz’ açıklaması gelmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ‘Esad ile ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz’ açıklaması yapmıştı. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Biz ABD olarak Şam rejimiyle ilişkileri normalleştirmedik. Hiçbir devleti de Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmeye teşvik etmiyoruz. Ancak bu görüşmelerin nasıl ilerleyeceğini ve ne çıkacağını göreceğiz. Bulundukları yeri engellemek istemem ama biz elbette Esad ile ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz.”

Esad için “katil” diyen Erdoğan iktidarı ile Erdoğan için “hırsız” diyen Şam rejimi, Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana ilk defa bakanlar seviyesinde görüşme gerçekleştirildi.

Şam-Ankara ilişkileri: ‘Katil’ ve ‘hırsız’dan ‘görüşelim’e evrilen süreç

DIŞ HABERLER

#Esad #şartlarını #açıkladı #Türkiyenin #işgali #sona #ermeli #teröre #desteğini #kesmeli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER