Tahliye olan gazeteci Akyüz: Basını kontrol altına almak istiyorlar

Tutulduğu Şakran Cezaevi’nde tahliye olan gazeteci Seyithan Akyüz, mevcut düzen gazetecileri kontrolüne almak istediğini söyledi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 16 Ağustos 2016’da kapatılan Azadiya Welat Gazetesi’nin Adana Temsilcisi Seyithan Akyüz, tutuklu bulunduğu İzmir Şakran T Tipi Cezaevi’nde 12 Ocak’ta tahliye oldu.

Adliye koridorlarında geçen bir ömür

Gazeteci Akyüz’e yönelik baskılar mesleğe başladığı 2003 yılında başladı. Akyüz, 2003 yılında İzmir’in Konak ilçesi Kadifekale Mahallesi’nde “Patlayıcı bulundurma” ve “Örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. Akyüz, kararı taşıdığı üst yargı mercilerinde her iki maddeden beraat ederek 1 yıl cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu. Akyüz, 2007’de İzmir’de katıldığı Newroz kutlamasında slogan attığı iddiasıyla 1 yıl, 2008 yılında Adana Merkezli yapılan bir operasyonda örgüt üyeliği suçlaması ile 6 yıl 3 ay ceza verildi. Her iki dosya da Akyüz berat ederken 2009 yılında Adana’da bulunan Azadîya Welat Bürosu’na yapılan baskının ardından yine gözaltına altına alındı. Bu davada Akyüz’e, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” gerekçesiyle 6 yıl 3 ay ceza verildi. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını 2016 yılında onadı.

15 yıl cezaevinde kaldı

Akyüz, son olarak 2009’da ise “KCK basın” adı altında gözaltına alınarak tutuklandı. Akyüz’e, yargılanması sonucunda gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek “Örgüt Üyeliği’nden 12 yıl hapis cezası verildi. Akyüz, daha önce yargılandığı dosyaların da onanmasıyla birlikte bu davada toplamda 13 yıl 1 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu. Akyüz, 2003 yılından beri toplamda 15 yıl cezaevinde kaldı.

Gazetecilerin misyonu var

İnfazını tamamlayarak tahliye olan gazeteci Seyithan Akyüz, cezaevinde hukukun rafa kalktığı bir dönemi yaşadıklarını, insanlık dışı hak ihlallerin ayyuka çıktığını söyledi. Gazetecilerin toplumda önemli bir rolü olduğunu ve gazeteciliğin sadece Türkiye’de değil bütün dünyada toplumu aydınlatma misyonu olduğunu vurgulayan Akyüz, bunları gündeme getiren gazetecilerin ise hedef alındığının altını çizdi.

Gazeteciler kontrol altına alınmak isteniyor

Mevcut düzen gazetecileri kontrol altına almak istediğine işaret eden Akyüz, “Kendi çizgisi dışında muhalif olan bütün kesimleri bu şekilde baskılamaya çalışıyor. Basının bu şekilde etkisiz kılınması ya da yanlılaştırılması bir toplum için ölümdür. Biz cezaevinde de belli bir ölçüde takip ediyorduk. Birkaç muhalif basının dışında basının itibarı kalmamış. Her şeyin tek tipleştiği yerde basının bitirildiği yerdir. Toplum basına sahip çıkmıyorsa kendi demokratik yaşam değerlerine sahip çıkmıyor demektir. Bu noktada bütün toplum ve demokratik çevreler, hem cezaevleri için hem basın için hem de genel anlamda Türkiye’nin demokratikleşmesi için elinden ne geliyorsa yapmalı” diye konuştu

Haber: Delal Akyüz / MA

#Tahliye #olan #gazeteci #Akyüz #Basını #kontrol #altına #almak #istiyorlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER