Kadın özgürlükçü kentten tecavüz merkezlerine: Efrîn’de 5 yılda değişenler

Efrîn 5 yıldır Türkiye’ye bağlı paramiliter grupların denetiminde; 5 yıllık süreçte en az 96 kadın katledildi, 72 kadın tecavüze maruz kaldı

Kuzey ve Doğu Suriye kenti Efrîn, Türkiye ve desteklediği paramiliter grupların eline geçmeden önce Rojava kadın devrimi için önemli bir pilot kentti. Kadın özgürlükçü sistemin ve eşbaşkanlık uygulamasının ilk uygulamaya geçildiği kentler arasında yer alan Efrîn, 5 yıldır Türkiye ve bağlı paramiliter güçlerin denetiminde. Bu 4 yıl içerisinde kent kadınlar için adeta bir cehenneme dönüştürüldü.

ANHA’nın haberine göre, bu 5 yıl içinde Efrîn’in ilçe ve köylerinde 8 bin 644 kişinin tutulduğu 26 merkez bulunuyor. Söz konusu merkezlerde ise kadınlar cinsel şiddet ve tecavüze maruz kalıyor.

Kadınların cinsel şiddet ve tecavüze uğradıkları bazı merkezler şöyle:

* El Mehkemê Cezaevi: Eski adliye binasında bulunuyor. Efrîn’in farklı ilçelerinden kaçırılan kadınlar burada tutuluyor. Cezaevi, Cebha El Şamiyê adlı grubun kontrolünde.

* El Mehmûdiye Cezaevi: El Hemza adlı paramiliter yapı tarafından yönetiliyor. Kaçırılan onlarca kişi burada tutuluyor. Kadınlar, 2 “özel oda”da tutuluyor.

* Itîhad El Erebî Okulu Cezaevi: Efrîn merkezde bulunan cezaevi Cebhe El Şamiyê’nin kontrolünde. Kadınlar için özel bir bölüm bulunuyor.

* El Kerame Okulu Cezaevi: Efrîn’in en eski okullarından. Feyleq El Şam adlı paramiliter grup tarafından yönetilen bu cezaevinde de kadınlara özel bir bölüm bulunmakta.

* Eski Yasama Meclisi Cezaevi: Şehrin merkezinde bulunuyor. “Kadınlar Hapishanesi” olarak biliniyor. Kaçırılan kadınlar binanın bodrum katında tutuluyor. Özellikle Kürtler, Türkiye istihbaratı ve bağlı paramiliter gruplar tarafından kaçırılıp, bu cezaevine getiriliyor. Bu cezaevinde 50 kadının tutulduğu belirtiliyor. Cezaevini kontrol eden paramiliter güçlerin, kadınları “emanet” olarak nitelendirildikleri belirtiliyor.

En az 96 kadın katledildi

Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre ise, 5 yıllık süreçte tespit edilebilen en az 96 kadın katledildi, 72 kadın tecavüze maruz kaldı.

Kaynak: MA

#Kadın #özgürlükçü #kentten #tecavüz #merkezlerine #Efrînde #yılda #değişenler

EN SON EKLENENLER