Cumartesi Anneleri İsmail Şahin’in akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 18 Ocak 1996’da İstanbul’da kaybettirilen İsmail Şahin’in akıbetini sordu

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması için her hafta Galatasaray Meydanı’na çıkan Cumartesi Anneleri, 930’uncu hafta eylemlerini de meydanın kendilerine yasaklanmasından ötürü online gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylemde, 18 Ocak 1996 günü Beyoğlu Belediyesi’nde işçi olarak çalışan İsmail Şahin’in çalışma saatleri içerisinde kaybedildiği dosya kamuoyu ile paylaşıldı.

Dosya paylaşıldı

Eylemde bu hafta açıklamayı, 21 Mart 1995’te polis tarafından gözaltına alınan ve kaybedilen Hasan Ocak’ın yeğeni Dilcan Acer okudu. Yaşam hakkı ihlaline karşı devletin yükümlülüklerini hatırlatan Dilan, “Devlet, olayı tam anlamıyla açıklığa kavuşturmak, sorumluları belirleyip yargılamak ve cezalandırmakla yükümlüdür. 930 haftadır bu topraklardaki yaşam hakkı ihlallerinin son bulması için devletin ilgili organlarını göreve çağırıyoruz. 930’uncu haftamızda, ailesinin tüm girişimleri ilgili kurumlarca karşılıksız bırakılan İsmail Şahin dosyasını kamuoyu ile paylaşıyoruz” sözlerini kullandı.

‘Ortadna kayboldu’

Beyoğlu Belediyesi’nde 36 yaşında iken işçi olarak çalışan İsmail Şahin’in DİSK Genel İş üyesi olduğunu söyleyen Acer, “18 Ocak 1996 günü sabah saat 06.30’da görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptı. Her sabah olduğu gibi temizliğe İstiklal Caddesi ile başlayan araç, 11’inci nokta olan Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiğinde, iş arkadaşları İsmail Şahin’in elindeki süpürge ile birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in 4 yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi. Aile Beyoğlu Belediyesi’ne başvurdu. İsmail Şahin’in mesai saatleri içerisinde kaybolduğunu ve bundan işveren olarak sorumlu olduklarını söyleyerek olayı araştırmalarını istedi. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusu yaptı” ifadeleriyle İsmail’in kaybedilme sürecini anlattı.

Akıbeti hala bilinmiyor!

Savcılığa suç duyurusunda bulunularak İsmail’in akıbetinin soruşturulmasının istendiğini belirten Acer, “Eşi Kiraz Şahin ve babası Halil Şahin vefat edinceye kadar İsmail’i aramaya, yasal girişimlerde bulunmaya devam etti. Ancak İsmail’e dair hiçbir bilgiye ulaşamadan aramızdan ayrıldılar. Özetle, devlet, İsmail Şahin dosyasında etkili bir soruşturma yapma, olayda sorumluluğu olanları ortaya çıkarma yükümlülüğünü yerine getirmedi” şeklinde konuştu.

Şahin dosyası araştırılsın

930’uncu haftalarında bir kez daha devlet yetkililerine seslenen Acer, “Devlet yalnız gözaltında kaybedilenlerin değil, ortadan kaybolan kişilerin de akıbetini araştırmak ve açığa çıkartmakla sorumludur. Kayboluşunun 27’nci yılında bir kez daha İsmail Şahin dosyasında etkin bir soruşturma başlatılmasını, ortaya çıkan maddi hakikatin çocukları ve kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

‘Vazgeçmeyeceğiz’

Kaç yıl geçerse geçsin, İsmail ve tüm kayıpları için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Dilcan, “Devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 231 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İSTANBUL

#Cumartesi #Anneleri #İsmail #Şahinin #akıbetini #sordu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER