Ankara-Şam yakınlaşmasını reddeden ABD, Türkiye’yi F16 programıyla tehdit ediyor. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki tutumu ise iki ülke arasındaki anlaşmazlığı derinleştiriyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 18 Ocak Çarşamba akşamı Washington’u ziyaret ederek ABD Dışişleri Bakanı’yla görüştü. Bu görüşme, Rusya’nın Ankara ile Şam hükümetini uzlaştırma çabaları ve iki ülke arasındaki F16 uçaklarıyla ilgili anlaşmazlıkların yanı sıra İsveç dosyası ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik çabalarıyla eş zamanlı gerçekleşti.
Türkiye, bu ziyaretin ABD ile ilişkilerini derinleştirmek için bir fırsat olacağını umuyordu ancak çatışmalar derinleşti. Çünkü Washington, Ankara’nın iki devletin NATO’ya katılımı için koştuğu şartları kabul etmedi. Aynı zamanda ABD Kongresi, Ankara’nın ABD uçaklarını satın alma girişimlerini şiddetle reddetti. Dahası Washington, Ankara ile Şam’ı uzlaştırma çabalarını ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik kara saldırılarını reddediyor.
‘Washington operasyonu reddediyor’
Konuyla ilgili ANHA’ya açıklama yapan siyasi yorumcu Rami El Ali, “Erdoğan’ın Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirmek istediği askeri harekata veya Ankara ile ilişkilerin normalleşmesine Türkiye’nin onay alamadığı açıkʹʹ diye konuştu.
Rami El Ali, Washington’un yalnızca Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yönelik askeri operasyonları reddetmekle kalmayıp, aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik her türlü operasyona da karşı çıkmaya hazır olduğunu belirterek, “Washington, Şam hükümetiyle anlaşmayı reddediyor. Captagon yasasıyla da ister Türkiye ister başka bir devlet nezdinde herhangi bir normalleşmeyi engelledi. Şimdiye kadar iki tarafın da çatışmaları büyütme arzusu yok ama bu, her iki tarafın da ihtilaflarının çözüldüğü anlamına gelmiyor” dedi.
‘Erdoğan’ın tüm planları seçim ile ilgili’
ABD’li uzman Jeo Makaron ise, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin Washington ile Ankara’nın yakınlaşması için bir fırsat olduğuna işaret ederek, “Çünkü Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi konusunda Ankara ve Washington’ın çıkarları örtüşüyor” yorumunu yaptı.
Biden yönetiminin, Erdoğan hükümetinin F16 uçaklarına olan ihtiyacının, Türkiye’yi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma vetosundan kurtarmak için kullandığını dile getiren Makaron, Erdoğan’ın mevcut politikalarının tamamının Türkiye’nin önümüzdeki yaz yapılacak seçim politikalarıyla ilgili olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu’nun ziyareti NATO ile ilgili
Akademisyen ve siyaset yorumcusu Dr. Mistefa El Efendi de Çavuşoğlu’nun Washington ziyaretinin Suriye-Türkiye yakınlaşmasıyla ilgisi olmadığını, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımıyla ilgili olduğunu söyledi. Dr. Mistefa El Efendi, “Şam hükümetine yaklaşım Türkiye’nin inisiyatifiyle ve Rusya üzerinden oldu. Yaklaşımın birçok nedeni var. Bunlardan biri de yaklaşan seçimler ve Türkiye’deki ekonomik durumdur. Son 10 yılda Türkiye’nin ticari koridoru olan Suriye hariç Türkiye’nin Arap devletleriyle olan ilişkileri normalleşti” şeklinde konuştu.
El Efendi, Türkiye’nin bölge devleti olmak ve mağduriyetleri kendi tarafına çekmek istediğini belirterek, “İki ülkenin NATO’ya katılması için Ankara’nın çok ağır şartları var. İsveç, Washington’un Ankara’nın şartlarını reddetmesi için Kuran’ın bir nüshasını yakarak Türkiye’nin şartlarını tamamen bloke etti” yorumunu yaptı.
İki tarafın ihtilaflarının büyük ve çok derin olduğunu, dışişleri bakanları aracılığıyla dahi çözülemeyeceğini kaydeden El Efendi, “Kur’an-ı Kerim’in yakılması Türkiye ile ilişkilerin düzelmesini zorlaştırdı ve etkisi büyük olacaktır” ifadelerine yer verdi.
El Efendi, Washington ile Ankara arasındaki farkların çok olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, Rus füze sistemine sahip olmak istiyor. Bu Washington’u kızdırdı, dolayısıyla Türkiye’yi cezalandırdı. F- 35 programı ve Türkiye’ye F-16 satışını yasakladı” dedi.
DIŞ HABERLER
#AnkaraWashington #hattında #anlaşmazlıklar #derinleşiyor