Festival için ‘boykot’ sesi yükseliyor

Sinema oyuncusu Haniye Tavaslı, Tahran’da her yıl düzenlenen Fecr Film Festivali’ni, halk ayaklanmasına destek verdiğini belirterek boykot ettiğini açıkladı 

İran’ın başkenti Tahran’da 1982 yılından bu yana düzenlenen Fecr Film Festivali bu yıl birçok sinemacı tarafından boykot ediliyor. Sinema ve televizyon oyuncusu Haniye Tavaslı, dijital medya platformu Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla festivali boykot ettiğini açıkladı.

Festivale katılan “Neden ağlamıyorsun?” filmini hatırlatarak yaptığı paylaşımda, “Son birkaç ayda filmin adına rağmen çok ağladım ve festivale katılacak zihinsel gücüm yok” diyerek, Jina Mahsa Amini’nin ‘ahlak’ polisi tarafından katledilmesini kınadı. Sanatçı 16 Eylül’den bu yana devam eden ayaklanmaları da desteklediğini açıklarken ayrıca filmin festivale katılmasının kendi kararı olmadığını ifade ederek, filim şirketine boykot çağrısı yaptı.

Sinemacılar Derneği’nden boykot

İran Bağımsız Sinemacılar Derneği de Fecr Film Festivali’ne ilişkin bir bildiri yayımlayarak İran hükümetinin Fecr Film Festivaliyle “dökülen kanı örtmek” istediği belirtmişti. Dernek, uluslararası film festivalleri ve kuruluşları festivali boykot etmeye ve “Jin, jiyan, azadî” sloganını tüm dünyaya yayma çağrısı yapıldı.

İran hükümetinin filmleri sansürleyerek, yönetmenleri yasaklayarak, sınır dışı ederek ve tutuklayarak ifade özgürlüğünü bastırdığına atıfta bulunulan bildiride, Fecr Film Festivali’nin organizasyonu “İran hükümetinin baskıcı kültürel politikalarının ayrılmaz bir parçası” olarak tanımladı. Açıklamada, ülke genelini kasıp kavuran protestolarda aralarında çocukların da bulunduğu 500’den fazla kişinin katledildiğine dikkat çekilerek, “Fecr Film Festivali’nin kurulması, aralarında çocukların da bulunduğu göstericilerin kanını örtme çabasıdır. İran hükümetinin kaybettiği güvenilirliğini geri kazanması için iç ve dış desteğe ihtiyacı var. Bu nedenle bu festivale herhangi bir katılım bu hükümete destek olarak değerlendirilecektir” denildi.

KÜLTÜR SERVİSİ

#Festival #için #boykot #sesi #yükseliyor

EN SON EKLENENLER