Kobanê Davası’nda mütalaa açıklanacak

Aralarında HDP eski eşbaşkanlarının da olduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nda bu hafta görülecek duruşmada savcı mütalaasını sunacak

Kobanê’ye yönelik IŞİD saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde ülke genelinde gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle siyasetçiler hakkında açılan Kobanê Davası’nın 21’inci duruşması, 7-8 ve 9 Şubat tarihlerinde Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Savunma bitmeden mütalaa

Yargılanan siyasetçiler henüz savunmalarını bitirmedi ancak bu hafta görülecek duruşmada savcının esasa dair mütalaasını sunması bekleniyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu 28 tutuklunun olduğu davada toplam 108 isim yer alıyor. İddianamede, 108 kişi için “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ile 37 kez “İnsan öldürme” başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor.

Saldırılara karşı halk sokaklar çıktı

IŞİD saldırılarına karşı o uluslararası düzeyde yankı uyandırmak ve bölgedeki halkla dayanışmak için o dönemde Türkiye ve Kurdistan’ın birçok kentinde protestolar gerçekleştirildi. 6 Ekim 2014’te başlayan 7 ve 8 Ekim’de doruğa çıkan protestolar sonrası birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından iktidara yapılan uyarılar sonuç vermedi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dîlok’ta (Antep) 7 Ekim’de “Kobanê düştü düşecek” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra eylemler daha da büyürken eylemlerde 54 kişi hayatını kaybetti.

Ölümler sonrası Erdoğan tarafından hedef gösterilen HDP’li siyasetçilere davalar açıldı, tutuklandı.

HABER MERKEZİ

#Kobanê #Davasında #mütalaa #açıklanacak

EN SON EKLENENLER