Yok olmuş bir ilçe: İslahiye

Tamamen yok olmuş İslahiye’de ne AFAD var ne iktidar. 60 bin nüfuslu ilçenin 30 bini enkaz altında. Yurttaşlar kendi imkanları ile enkaz altında kalanları çıkarıyor

Selman Çiçek / Dîlok

Mereş ve Dîlok merkezli iki büyük depremde en çok etkilenen illerden biri olan Dîlok’ta yaşanan gelişmeleri takip etmek için geldiğim kentte daha otobüsten iner inmez yaşanan sorunlarla yüz yüze kaldım. Otogarda mahşeri bir kalabalık var. Binlerce insan deprem bölgesinden uzaklaşmak için otogara akın etmiş. Otobüs bileti bulmak mümkün değil iken insanlar gidebilmek için otogar koridorlarını kendilerine ev yapmışlar. Doğalgaz hattının kesilmesinden dolayı insanlar bin bir zorluk ile evlerinden getirdikleri battaniyeler ile ısınmaya çalışıyor. Birçok belediye depremzedelere çorba dağıtımı yaparken Dîlok Belediyesi ise otogarda bekleyen yurttaşlara ne çorba dağıtımı ne de battaniye veriyor.

İslahiye’ye yol yok

Otogardaki bu vahim tablonun ardından depremin en çok zarar verdiği İslahiye gitmek istiyorum. Ancak iktidarın yıllarca övündüğü otoyollar çöktüğü için hiç bir ulaşım aracı İslahiye’ye gitmiyor. İslahiye giden otoyol çökerken, iki viyadük ise çöktü. Yaklaşık altı saatlik bir arayışla İslahiye’ye gitmek istedim. Ancak hiçbir yol beni İslahiye’ye götürmedi. O an şunu düşündüm: “Bu imkanlarla İslahiye’ye gidemiyorsam enkaz altında kalan insanlara kimler ulaşacak.”

Fırsatçılar iş başında

Onlara gidecek ne bir yol var ne de bu yolu açacak bir çalışma. Durumu fırsata çeviren bazı taksi şoförleri ise Kilis üzerinden İslahiye’ye gitmek için bin 200 TL istedi. Enkaz altında kalanlara yardıma koşmak için yüklü miktarda para vermek gerekiyor.

Merkezde 11 yapı yıkıldı

İslahiye’ye gidemediğim için kent merkezinde yıkılan yerleri görmeye gidiyorum. Kent merkezinde 11 yapı yıkılırken Dîlok Valiliği’nin aktardığı bilgiye göre 581 bina yıkıldı. Yıkılan yapılarda arama kurtarma çalışması ise devam ediyor. Yıkımlar daha çok kent merkezinde Şehitkamil ilçesinde olmuş. Dîlok geneli arama kurtarma çalışmalarında ise şu ana kadar 504 yurttaşın cenazesi enkazdan çıkarıldı. Öte yandan tarihi Antep Kalesi de depremde yıkılan yapılar arasında yer aldı. Kalenin Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı ifade ediliyor.

Su ve ekmek yok

Kentte hiçbir işyeri açık değil. Doğalgaz kesik olduğu için iki gündür fırınlar kapalı. Kışın en sert günlerinde olduğumuz için ısınma sorunu büyük bir soruna dönüşüyor. Kentte bir diğer sorun ise su taşıyan kanallar zarar görmesi. Bundan dolayı kentte su verilmiyor. Su sorunundan dolayı içme suyu bile temin edilmezken en temel ihtiyaçlar karşılanmıyor.

Kentte yurttaşlara daha çok yardımseverler yardımcı olurken ne iktidarın ne de Dîlok Belediyesi’nin gözle görülür bir desteği yok.

İlçe yok olmuş

Bin bir zorlukla İslahiye’ye gitmeyi başarıyorum. Dîlok – Îslahiye arası 90 kilometre. Yani bir saat 30 dakika iken otoyolun çökmesinden dolayı ulaşım köy yolları üzerinden oluyor. Bundan dolayı bir buçuk saatlik yol dört saate çıkıyor. Zorlu yolculuğunun ardından ulaştığımız ilçe, adeta yok olmuş durumunda. İlçenin yüzde 60’ı yıkılmış durumda. Ayakta kalan yapıların çoğu ise ağır hasarlı. Hasarlı binaların çoğu artık yaşam için elverişsiz duruma gelmiş.

Ölüm kokusu

Bir ilçe yok olurken 60 bin nüfuslu ilçenin 30 bini enkaz altında. Ne AFAD var ne de iktidar. Adeta kaderine terk edilen kentte ölüm kokusu alınır boyuta ulaşmış durumda. Çok az sayıda yapıda arama kurtarma çalışmasının yapıldığı ilçede yurttaşlar devletin ilgisizliğini eleştiriyor. “Devlet hani nerede” diyen yurttaşlar kendi imkanları ile enkaz altında kalanları çıkarıyor.

Halk seferber olmuş

Devletin ilgisizliğinden şikayet eden yurttaşlar, enkaz başlarında kendi emekleriyle arama kurtarma çalışması yapıyor. Elleriyle enkazı kaldıran yurttaşlar, yakınlarını taş yığınlarının arasından çıkarıyor. Bölgede depremzedelerin kalacağı çadırlar AFAD tarafından kurulmazken halk, kendi imkanlarıyla kurduğu derme çatma çadırlarda kalıyor.

Başarı hikayesi

Bölgede inceleme yapan HDP Miletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Mahmut Tuğrul, İslahiye’de durumun vahim olduğunu söyledi. “İlçe tamamen yok oldu” demenin daha doğru olacağını ifade eden vekiller, devletin ise tek bir yardım getirmediğini aktardı. Devletin ve yandaş medyanın tamamen yıkılan yerleri görmezden geldiğini belirten vekiller, devletin göstermelik yerlerde yaptığı çalışma ile kendisine başarı hikayesi yazdığını söyledi. Devletin halkı enkaz altında bıraktığını söyleyen vekiller, bu nedenle haklın dayanışma gücünün örgütlenmesinin elzem olduğunun altı çizildi.

Yardıma polis engeli

Öte yandan halkın topladığı yardımlar Dilok’a doğru yola çıkarken devletin engeli ile karşılaşıyor. Batman’da depremzedelere yardım taşıyan TIR şöförünü arayan Dîlok Emniyet Müdürlüğü, ilçe girişine geldiğinde kendilerine mutlak haber verilmesi gerektiğini söyledi.

#Yok #olmuş #bir #ilçe #İslahiye

EN SON EKLENENLER