Kayıp 150 çocuk nerede?

Aile Bakanlığı’nın deprem bölgesindeki çocuklarla ilgili ‘sorun yok’ minvalindeki açıklamalarını, kayıp çocuklarla ilgili ilanlar yalanlıyor. Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, onlarca çocuğun kayıp olduğunun teyit edildiğini açıkladı

Mereş merkezli depremlerin 6. gününde de arama kurtarma çalışmalarındaki yetersizlik ve plansızlıklar devam ediyor. Temel gıda, ısınma ve barınma sorunları da hala had safhada. Bu sorunların yanı sıra enkazlardan çıkarılan çocuklarla ilgili büyük sorunlar da gündemdeki önemini koruyor.

Anne-babalarını kaybeden ya da enkazdan çıkarıldıktan sonra hastanelere götürülen çocuklarla ilgili kayıp ilanları endişeleri arttırıyor. Özellikle sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışan ve çocuklarını arayan ebeveyenler veya yakınları çocuklarını bulamıyor. İktidar ile devlet kurumlarının deprem bölgelerinde etkin ve sorumluluk alan çalışmalar yürütmemesi çocukları tehlikelere açık hale getiriyor.

16 bebek Ankara’da

DW Türkçe’nin haberine göre; Cumhurbaşkanlığına ait bir uçak, geçtiğimiz çarşamba gecesi Mereş’ten, refakatçileri olmayan 0-1 yaş aralığındaki 16 bebeği alarak Ankara’ya getirdi. Bebekler Esenboğa Havaalanı’ndan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bakıcı anneleri tarafından alındı ve Etlik Şehir Hastanesi’ne nakledilildi. Genel sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilen bebeklerin, ilk kontrollerinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çocuk kuruluşunda bakım altına alınacağı açıklandı.

Bakanlık görevini yapmadı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir kaç gün önce deprem kentlerindeki refakatsiz çocuklar için “ALO 183” hattı ile kolluk kuvvetlerine ya da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne başvurulması gerektiğini açıklamıştı. Ancak bu çalışmanın yetersizliği ve afet sırasında gereken prosödürün uygulanmadığı, çocuklarla ilgili “kayıp” ilanlarının artmasıyla ortaya çıkıyor.

Çocuklar tehlikeye açık

Aile Bakanlığı durumun kontrol altında olduğunu duyursa da bölgeden halen çocuklarına ulaşamayan ailelere dair bilgiler geliyor. Bu konuda sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar devam ederken, çocukların istismara açık olduğu ve kaçırıldığına dair endişeler de söz konusu.

99 depremindeki kayıplar

Bu endişelerin haklılığı daha önceki deneyimlere bakıldığında daha da netleşiyor. 17 Ağustos 1999 depreminde de çok sayıda çocuk kaybolmuştu. Çocukların aileleri aradan yıllara geçmesine rağmen çocuklarını hala bulamadı.

Hastanelerde kimliksiz 50 çocuk var

Deprem bölgesinde gönüllü sivil toplum çalışanları ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, sosyal medya paylaşımlarını tarayarak ve teyit ederek kayıp çocukların izini sürdü. Ekip, depremin ardından yaptıkları sosyal medya taramaları sonucunda şimdiye kadar 150’nin üzerinde arama ilanı tespit etti. Bu çocukların sevk edildiği hastanelerde ise en az 50 kimliksiz çocuk bulunuyordu.

Çalışma yürüten ekip, görevlilerin çocuklarla ilgili ne yapması gerektiği ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

* Çocuğun birinci veya ikinci dereceden yakınının orada olup olmadığını kontrol edin.

* Çocuğu tanıyanlardan veya (kendisini sözle ifade edebiliyorsa) çocuğun kendisinden isim/soyisim, yaş, ebeveyn ismi gibi bilgileri alın ve kaydedin.

* Çocuğun enkazdan çıkarıldığı veya bulunduğu tarih, saat, bölge, mahalle, apartman bilgisini tespit edin ve kaydedin.

* Çocuk hastaneye götürülürken veya farklı bir yere sevk edilirken tarih, saat, hastane adı, sorumlu kişi gibi bilgileri kaydedin ve ulaşabiliyorsanız mutlaka yakınlarına bilgi verin.

HABER MERKEZİ

 

#Kayıp #çocuk #nerede

EN SON EKLENENLER