‘Makinalar gelmedi, kardeşim donarak öldü’

Sergolan’da en fazla yıkım Cumhuriyet Mahallesi’nde. Enkazlardan kendi imkanlarıyla çıkan ve yakınlarını çıkaran yurttaşlar, enkazlardan çıkardıkları kişilerin donarak yaşamını yitirdiğini belirtti

Merkez üssü Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen şiddetli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu ilçelerden birisi de Semsûr’un (Adıyaman) Sergolan (Gölbaşı) ilçesi oldu.

İlk iki gün neredeyse hiçbir arama kurtarma ekibinin ulaşmadığı Pazarcix’a yaklaşık 50 kilometre mesafedeki ilçede, Perşembe günü itibariyle birçok noktada iş makinaları ve arama kurtarma ekipleri enkazlarda çalışmalara başladı. Cumhuriyet Mahallesi’nde büyük bir yıkıma neden olan deprem, Hürriyet Mahallesi’nde de Pazarcix yolu üzerinde bulunan binaların bir bölümünü tamamen yıktı. İlçenin Mimar Sinan Mahallesi’nde ise evlerin büyük bir bölümü ayakta kalmayı başarmış.

Cumhuriyet Mahallesi’nde evi yıkılan ve hafif yaralarla depremden kurtulan bir kadın, 6 katlı binalarının 3 ve 4’üncü katlarının tamamen çöktüğünü, üst ve alt katların ise ayakta kaldığı için kurtulduklarını söyledi. Depremzede kadın, “Başımızı sokacağımız hiçbir şey yok. Belediye Başkanı’ndan da istedim ama dört gün olmasına rağmen hala çadır vermediler” dedi.

‘Komşularımız bizi çıkardı’

Gölbaşı Anadolu Lisesi’nin karşısındaki 4 katlı binanın enkazı ile ilgili bilgi veren Adem Boncuklu isimli genç de, “Ben bu binadaydım. Biz en üst katta oturuyorduk. Büyük bir gürültüyle bina çöktü ve enkazın altında kaldık. Akrabalarımız, komşularımız bizi çıkardı. Annem Reyhan Boncuklu yaşıyordu hatırladığım kadarıyla. Benden önce onu kurtardılar, enkazın altından çıkardılar. Bir saat sonra filan yaşamını yitirdi. Babam Osman Boncuklu cansız bir şekilde çıkarıldı. Kardeşim de buradaydı, donarak öldü. Makinalar gelmediğinden dolayı kendimizin gücü de onu çıkarmaya yetmediği için vefat etti. Ona ulaştık ama çıkaramadık. Asker de, AFAD ekibi de geldi ama sonra gittiler. Daha sonra 7 kişinin cansız bedenini buradan çıkardılar. Burnunda bile kan yoktu. Üzeri ıslaktı biraz donmuştu zaten. Bizim alt katta iki kişi vardı. Yaşar Emiröz ile Ayfer Emiröz’ün oğlu ve kızı vefat etti. Onların aşağısında Ali Beyazbal ile Selvi Beyazbal vardı. Ali evde değildi ama eşi Selvi vefat etti. Çocukları kurtuldu. En alt kattakilerin isimlerini bilmiyorum Yunus bey yoktu ama eşi ve çocukları kurtuldu sanırım.”

Köylere giden yok

Bazı yurttaşlar ailelerini alıp köye götürdüklerini ifade ederken, Köylerin durumunu ile ilgili de şu bilgiyi verdi: “Burada ne görüyorsanız köylerde de aynısı var. Ama maalesef şu ana kadar köylere kimse gitmiş değil. İnsanlar en çok çadıra muhtaç ve bir an önce köylere de çadır ulaştırılması gerekiyor.”

Haber: Abrurrahman Gök – Azad Altay / MA

#Makinalar #gelmedi #kardeşim #donarak #öldü

EN SON EKLENENLER