Çocuklar tehlikeye atıldı

Depremde kaybolan çocuklar, aileleri ve yakınları tarafından aranıyor. Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, paylaştığı yeni bilgilerle hala çok sayıda kimliği olmayan çocuğun hastanelerde olduğunu açıkladı

Çok büyük yıkıma neden olan ve 10 kenti etkileyen depremde, hala enkaz altında binlerce insan var. İlk günden yalnız bırakılan ve temel ihtiyaçları dahi karşılanmayan depremzedelere halk sahip çıkarken, kayıp çocuklar sorunu da devam ediyor. Enkazdan çıkarıldıktan sonra hastanelere götürülen ya da bilinmeyen kişiler tarafından “hastaneye götürüyorum” diyerek alınan onlarca çocuk hala bulunamazken, endişeler de arıyor. Özellikle sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışan ve çocuklarını arayan ebeveyenler ve yakınları çocuklarını bulamıyor.

168 kayıp çocuk ilanı

Kayıp çocuklarla ilgili çalışma yürüten Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, yeni bilgiler paylaştı. Ekip, 6-10 Şubat 2023 tarihleri arasında, sosyal medya paylaşımlarını tarayarak ve teyit ederek şu sonuçlara ulaştı: “10 Şubat Cuma günü saat 17:00 itibariyle, en az 168 çocuk hakkında arama ilanı verildiğini ve hastanelerde çok sayıda kimliksiz çocuk bulunduğunu tespit ettik. İlanların bir kısmının çocuklarını aradığı belirten ailelere/yakınlara, bir kısmının ise ailesinden/yakınlarından ayrı düşmüş refakatsiz çocuklara ait olduğunu gördük.”

Çocukların 30’u bulundu

Ekibin son verilerine göre; güncel kayıp çocuk sayısı 168. Bu çocuklardan 30’u aileleri/yakınları tarafından bulundu. Çocuklardan 20’sinin ise yaşamını yitirdiği belirlendi. Kayıp ilanlarına göre çocukların yaklaşık yüzde 70’inin yaş aralığı 0-3 ve ilanların yüzde 13’ünde çocukların isim bilgisi yok. İlanlar sırasıyla Hatay, Semsûr (Adıyaman), Mereş (Maraş), Dîlok (Antep), Meletî (Malatya), Riha (Urfa) illerinde yoğunlaştı.

Mahremiyet ihlali

Yine Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nin tespitlerinde enkaz altından çıkarılan çocukların Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Kayseri, Konya, Amed (Diyarbakır) illerindeki hastanelere sevk edildi. Çocukların, hastanelere ya da başka kurumlara sevk edilmesi sırasında çocuk güvenliği ilkelerini dikkate alan, kesintisiz, düzenli ve merkezi bir kayıt-takip sistemi olmadı. Bu durum, sosyal medya üzerinden gerçekliği teyit edilemeyen birçok çocuk listesinin/görselinin dolaşıma girmesine neden olundu. Çocukların mahremiyet ve unutulma hakları ihlal edildi, güvenlikleri riske atıldı, atılmaya da devam ediyor…

KADIN SERVİSİ

 

#Çocuklar #tehlikeye #atıldı

EN SON EKLENENLER