Enkaz kaldırılmadan rant paylaşımı

Depremin üzerinden 10 gün geçmeden Kamu İhale Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapıldığı ortaya çıktı. Değişiklikle depremin yıktığı kentlerin yeniden inşası için yapılacak ihalelerin kimler arasında pay edileceğinin belirlendiği yorumları yapıldı

Depremin üzerinden 10 gün geçmeden Kamu İhale Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapıldığı ortaya çıktı. 16 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6807 sayılı kararla, 4737 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. maddesinin (b) bendi kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin usul ve esasları yürürlüğe koyuyor. Kamu İhale Kanunu’nda şimdiye kadar yüzden fazla değişiklik yapıldığı biliniyor. Değişiklikle depremin yıktığı kentlerin yeniden inşası için yapılacak ihalelerin kimler arasında pay edileceğinin belirlendiği yorumları yapıldı.

İhalesiz ihale

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. maddesinin (b) bendinde yer alan ihalelerin kapsamı şöyle: “Savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine Cumhurbaşkanı veya ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri.”

Yapılması istenen değişiklikle bu ihalelerin pazarlık usulu ile bazı kişilere verileceği belirtiliyor. Ve ihalleri verme yetkisi sadece cumhurbaşkanlığında ve Maliye ve Hazine bakanlığında toplanıyor. Bazı kulis bilgilerinde göre Hatay’da yıkılan bazı ilçelerin inşa işinin kimlere verileceği bile bugünden belirlenmiş. Tosyalı ailesini adı geçiyor. Varlık Fonu yöneticisi Fuat Tosyalı’nın İskenderun’un inşa işini üstleneceği söyleniyor. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Fuat Tosyalı’nın akrabsası. Diğer kentlerin inşası ile ilgili bazı isimlerin konuşulduğu ve ihalelerin pazarlık usulü ile belirlenmiş kişilere verileceği belirtiliyor. Bu gelişmeler daha enkaz kaldırılmadan deprem bölgesinde rant paylaşılmaya başlandığı değerlendirmelerini beraberinde getirdi.

HABER MERKEZİ

#Enkaz #kaldırılmadan #rant #paylaşımı

EN SON EKLENENLER