AYM, Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine ilişkin yapılan itirazı reddetti

HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine karşı yapılan itirazı karara bağlayan AYM bu itirazı oy birliği ile reddetti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi kararına yapılan itiraz Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi.

HDP Elîh (Batman) Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Meclis’in Güzel hakkında devamsızlık nedeniyle vekilliğinin düşürülmesine yönelik kararın, Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyerek AYM’ye başvurmuştu.

Bugünkü Resmi Gazete’de yer alan karara göre AYM, Güzel hakkındaki 1350 sayılı Meclis kararının iptal istemini inceledi ve talebi Anayasa’nın 85. maddesine dayanarak oy birliğiyle reddetti.

AYM kararının gerekçesi

AYM’nin kararının bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçesinde, Meclis kararına yapılan itirazda, devamsızlığın geçerli bir mazeretinin bulunup bulunmadığı ve kararın alınmasında siyasi saiklerle hareket edilip edilmediği yönünden inceleme yapılması gerektiği vurgulandı.

Kararda, Anayasa’nın 96’ıncı maddesinde, Meclis’in çalışmalarının aksatılmaması için toplantı yeter sayısına ilişkin bir düzenlemenin yer aldığı belirtiliyor ve söz konusu madde uyarınca, bir ay içerisinde 5 birleşim gününe özürsüz olarak katılmayanların üyeliğinin düşürülebileceği ifade ediliyor.

Yüksek Mahkeme’nin kararında, şu sonuca varılıyor:

“Devamsızlığın tespitinden milletvekilliğinin düşmesi kararının kabulüne kadar geçen dönemde yürütülen işlemler, Komisyonlar ve Genel Kuruldaki görüşmeler, milletvekilliğinin düşmesine esas alınan devamsızlığın yapılmasına mazeret olarak ileri sürülen gerekçeler ve ortaya konan deliller ile kararların alınmasındaki usul ve süreç incelendiğinde milletvekilliğinin düşmesinin Anayasa’ya ve Meclis İçtüzüğü’ne aykırı olmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle milletvekilliğinin düşmesine ilişkin TBMM kararının iptali talebinin reddi gerekir.”

22 Aralık 2022’de milletvekilliği düşürülen Semra Güzel, “örgüt üyeliği” iddiasıyla Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanıyor.

HABER MERKEZİ

 

#AYM #Güzelin #vekilliğinin #düşürülmesine #ilişkin #yapılan #itirazı #reddetti

EN SON EKLENENLER