Köylere hâlâ yardımlar gitmedi: Gıda ihtiyacı var

Depremin merkez üssü Bazarcix’a bağlı köylerde en az 339 yurttaş hayatını kaybetti. Yurttaşların çadır ve temizlik ihtiyaçları hâlâ giderilmiş değil

Depremin merkez üssü Mereş’in Bazarcix ilçesine bağlı 25 kırsal mahallede en az 339 yurttaş hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Köylerde hijyen için temizlik malzemeleri giderilmiş değil. Ayrıca barınma sorunu da devam etmekte. MA’dan Azad Altay ve Abdurrahman Gök’ün aktardıklarına göre soğuk havanın etkili olduğu kentlerde çadır ihtiyacı ve gıda eksikliği bir sorun olarak duruyor.

Mahalle mahalle depremin etkileri;

Büyüknacar/Kocadere: 2019 yılında Büyükşehir Yasası ile birlikte mahalle oldu. Net bir sayı bilinmemekle birlikte burada yaşamını yitirenlerin sayısı 50’ye yakın. 500’e yakın nüfusu bulunan mahallede evler büyük zarar gördü. Sadece 10 ev içerisinde yaşanabilecek durumda.

Büyüknacar/Merkez: Muhtar Üzeyir Karabulak, mahallelerinde 130 ikametgahın bulunduğu ve deprem sonrası sadece 10-12 evin ayakta kaldığını aktardı. Karabulak, yerle bir olan ev sayısını ise 31 olarak aktardı.

Fatih: 80 hanelik mahallede sadece 2-3 evin ayakta kaldı. Burada hayatını kaybedenlerin sayısı da net değil, ancak en az 60 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Edinilen bilgileri göre; daha önce Büyükşehir Yasası ile birlikte birbirinden ayrılan Büyüknacar Kocadere, Büyüknacar Merkez ve Fatih mahallelerinde en az 168 kişi yaşamını yitirdi.

Karaçay: Deprem nedeniyle neredeyse yıkılmayan ve ağır hasar görmeyen ev kalmadı. Mahalle sakinlerinin birçoğunun kış aylarında farklı kentler ve Avrupa’da yaşamasından kaynaklı can kaybı sayısı az oldu. Kimi evlerin tamamı, kimi evlerin de bir kısmı tamamen yıkıldı. Birçok araç da enkaz altına kaldı.

Osmandere: 60 ile 70 arasında evin bulunduğu mahallede, 2’si çocuk 4 kişi yaşamını yitirdi. 5 kişi birçok yerde olduğu gibi yurttaşların imkanlarıyla enkaz altından çıkarıldı.

Ördekdede: 300 civarındaki ev ve işyerlerinin neredeyse tümü ya ağır hasarlı ya da yerle bir oldu. 10’u çocuk toplam 33 kişinin yaşamını yitirdi. Birçok hayvan da enkaz altında can verdi.

Evri: Bazarcix’in en büyük mahallelerinden biri olan Evri yaklaşık 2 bin nüfuslu bir yer. En az 40 kişi yaşamını yitirdi. En çok çadır talep ediliyor. Evri’nin obası olan Kümeevler’de 15 evin tümü tamamen yıkılmış. Sadece yıkılan evler değil, bir o kadar da ahır yıkıldı. Buradaki can kaybı az 14.

Sarıerik:3 kişi yaşamını yitirdi. Her evin önünde AFAD çadırları bulunuyor. Köyün Avrupa’da yaşayan fertleri tarafından gönderilen yardımlar ev ev dağıtılıyor.

Emiroğlu: 80 hanelik mahallenin merkezinde 5 kişi enkaz altında can verdi. Çok sayıda ev ve ahırın yerle bir oldu. Birçok aile, sınırlı sayıda verilen çadırlarda birlikte yaşıyor.

Betizler: Evlerdeki tahribat nedeniyle mahalle, ağır bir savaşın yaşandığı bir yer görünümünde. Her sokak molozlarla dolu. 56 haneli obada, yakınları ve komşuları tarafından enkaz altından çıkarılan 6’sı çocuk 12 kişi yaşamını yitirdi.

Karahüyük: 120 hanelik mahallede 22 ev tamamen yıkıldı. Evlerin iç taraflarında büyük hasar meydana geldi.

Narlı:Yaklaşık 8 bin nüfuslu olmasına rağmen 30 kişi yaşamını yitirdi. Yurttaşların bazıları çadır kentte yaşıyor. Tuvalet ve seyyar duş sorunu yaşanıyor.

Tetirlik: Bölgenin en büyük mahallelerinden biri olan 300 haneli mahallede yaklaşık 10 yapı yıkıldı. Yurttaşlar, hasar tespit komisyonunun “oturulabilir” raporu verdiği evlere dahi girmeye korkuyor.

Şahintepe: 16 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi de ağır yaralandı. Yaralılar halen hastanelerde tedavi görüyor.

Ortaköy: 2 kişi enkaz altında yaşamını yitirdi.

Musolar (Payalımbağ): 216 haneli mahallede hasar gören çok sayıda yapı bulunmasına rağmen sadece bir kişinin yaşamını yitirdiğini öğrenildi

MEREŞ

#Köylere #hâlâ #yardımlar #gitmedi #Gıda #ihtiyacı #var

EN SON EKLENENLER