Şengal’de anadil gününde öğrencilerle buluştular

Êzidxan Demokratik Toplum Eğitim Kurumu, 21 Dünya Anadil Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada UNESCO’ya çağrıda bulundu. Kurum ayrıca anadilde eğitim gören Şengalli öğrencilere hediyeler dağıttı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1999 yılında aldığı kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak ilan etti.

Êzidxan Demokratik Toplum Eğitim Kurumu, Dünya Anadil Günü nedeniyle yaptığı açıklamada fermandan sonraki 8 yıl boyunca oldukça büyük zorluklar yaşandığını belirterek Şengal’de anadilde eğitim sisteminin geliştirilmesi için UNESCO’ya çağrıda bulunuldu.

Öğrencilere hediye de dağıtan kurum yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Şengal halkı olarak 8 yıldır tüm baskı ve saldırılara karşı her zaman direndik direnmeye de devam edeceğiz. Çünkü bizler diline, dinine ve kültürüne bağlı bir toplumuz. Kimseye baş eğmediğimiz için sürekli katliamlara ve fermanlara maruz kalıyoruz. Halkımıza yönelik gerçekleştirilen bu kültürel saldırı ve soykırımlara baktığımızda bu saldırılardan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu görüyoruz. Bu nedenle de yardıma en çok ihtiyaç duyanlar çocuklardır.

Bir grup gönüllü genç, halkının çocuklarına yardım etmek ve onları kültürel soykırım politikalarından korumaya çalıştı. Bu nedenle bu 8 yıl içinde tüm maddi ve manevi zorluklara rağmen halkımızın çocukları için dil ve eğitim çalışmaları yürütüyoruz. Êzidxan Demokratik Toplum Eğitim Kurumu olarak 8 yıldır halkımızın çocuklarını anadilinde eğitim görmesi için çalışıyoruz. Ancak imkanların az olmasından kaynaklı birçok açıdan yetersiz kalıyoruz. Çocuklarımızı her koldan eğitebilmek ve onları kültürel soykırım politikalarından koruyabilmek için daha fazla destek ve yardıma ihtiyacımız var. Bu nedenle Şengal’den öğretmenler olarak insanlık için çalışan herkesi anadili ve kültürünün korunması için çalışmalarımıza destek vermeye çağırıyoruz.

Dünya Anadil Günü vesilesiyle UNESCO’ya bugünü bayram ilan etmesi çağrısında bulunuyoruz. Bilindiği üzere UNESCO; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’dür. Bu kurumun esas görevlerinden biri de soykırımla karşı karşıya olan kültürlere ve toplumlara destek vermektir. UNESCO’nun fermanlarla karşılaşan bir toplum olarak Şengal’i eğitim ve dil konusunda desteklemesi gerekiyor.”

Kaynak: RojNews

#Şengalde #anadil #gününde #öğrencilerle #buluştular

EN SON EKLENENLER