Yeni Ülke Gazetesi muhabiri iken 1992’de katledilen gazeteci Cengiz Altun, ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı
Êlih’te 24 Şubat 1992’de habere giderken Hizbullah tetikçileri tarafından katledilen Yeni Ülke Gazetesi muhabiri Cengiz Altun, katledilişinin 31’inci yılında mezarı başında anıldı. Çamlıca Mezarlığında yapılan anmaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) yöneticileri, üyelerinin yanı sıra kentteki gazeteciler, Altun’un ailesi, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), HDP, DBP, Yeşil Sol Parti Eşbaşkanları ile yöneticileri katıldı.
Katiller belli ama ortaya çıkarılmak istenmedi
Anmada söz alan MEBYA-DER yöneticisi Ekrem Değirmenci, halka yönelik baskıları, halkın acılarını, direnişini dünya kamuoyuna yansıtan Kürt basının sürekli karanlık göçlerin hedefinde olduğunu hatırlatarak, Altun’un da devletin gözetiminde katledildiğini söyledi.
Altun’un failli meçhul değil, faillinin belli olduğunu belirten Değirmenci, “Basın karanlıkta kalan birçok şeyin açığa çıkarılmasıdır. Altun’un katileri belli, birçok belge ve rapor ile ortaya çıktı. Katillerin kim olduğu belli ancak gerçekler ortaya çıkarılmak istenmedi” dedi.
Özgür basın geleneğini sürdürüyor
Gazetecilerin katliam, gözaltı ve tutuklamalar ile sürekli karşı karşıya kaldığını ifade eden gazeteci Hakkı Boltan da, “Nasıl ki 90’lı yıllarda arkadaşlarımız ölümü göze alıp gazeteciliği sürdürmüş ise şimdide arkadaşlarımız tüm baskılara karşın gazetecilikte ısrar ediyor. Ve özgür basın geleneğini sürdürüyor. Cengiz arkadaşın kalemi hiçbir zaman yerde kalmadı ve kalmayacak” diye konuştu.
Anma, yazar Zübeyir Çelik’in gazeteciler için yazdığı “Nûnerên ronahiyê û şehîdên çapemeniyê” adlı Kürtçe şiirin okunmasıyla son buldu.
ÊLIH
#Katledilen #gazeteci #Altun #mezarı #başında #anıldı