Sorunlar da öfkeler de politik

Depremin yıkıma yol açtığı Elbistan ilçesinde depremzedelere göre Elistan’da sorunlar da öfkeler de politik

Mereş depremlerinin yıkıma yol açtığı Elbistan’a giden Mezopotamya Ajansı muhabiri Yüsra Batıhan izlenimini yazdı. Enkaza dönüşen Mereş’te insanların ağır hasarlı yapılarda tüm risklere rağmen eşyalarını çıkardığı aktarılırken bu istek yaşanan ekonomik krizin en belirgin hali olarak yorumlanıyor.

Alevi köylere yardım gitmiyor

Birçok Kürt ve Alevi köyüne yardım götürülmediğine işaret edilen izlenimde Elbistan’da yaşayan Alevi Kürtlere depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen çadır verilmediği, yardımın gitmediği aktarıldı. Cemevinin önünde birçok AFAD çadırı konumlandığını ancak bu çadırların kışa dayanıksız çadırlar olduğu aktarılırken mültecilerin kaldığı AFAD çadırların içinde sadece birkaç battaniye bulunduğu, hiçbir yardım gitmediği de bölgeden gelen izlenimlerde sıkça yer verilen bir konu.

Kadınlar duş alamıyor

Depremzede birçok kadının ise ihtiyaçlarını gideremediği, depremin ilk gününden bu yana çadırda veya cemevinde kalan birçok kadının duş almadığı yardımların genellikle erkekler tarafından dağıtıldığı veya erkekler tarafından alındığı için birçok kadın temel hijyen malzemelerine erişmekte sorun yaşıyor.

Yıkıma rağmen dayanışma

Elbistan’da büyük bir yıkıma rağmen dayanışmanın da öne çıktığına dikkat çekilen izlenimde dayanışma ile Alevi Kürt köylerine yardım, mülteci ailelere battaniye verildiğini Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kriz Koordinasyon Merkezi ve birçok sol bileşenden oluşan Afet Gönüllüleri öncüllüğündeki dayanışma ile depremzedelerin ihtiyaçları karşılandığı belirtildi.

Depremin ilk günü neredeydiler

Deprem bölgesinde dayanışma kadar sorunlar ve öfkeler de politik olduğu belirtilen izlenimde şu ifadelere yer verildi: Depremzedeler, yıkımın mimarını tanıyor, biliyor ve tepki göstermekten geri durmuyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geleceği söylentisi ile hızlanan enkaz kaldırma çalışmalarına, polis ve asker sayısının artmasına tepki gösteren depremzedeler, “depremin ilk günü neredeydiler” diye sormaktan geri durmuyor. Deprem bölgesi Elbistan’da yeniden inşa edilecek konutların yüzde 40’ını ödemeye de karşı çıkan depremzedeler, “biz mi yıktık, biz ödeyeceğiz” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Depremin ardından 23 gün geçmesine rağmen barınma, hijyen malzemelerine, gıdaya erişim hala sorun.

HABER MERKEZİ

#Sorunlar #öfkeler #politik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER