İran’da kız öğrencilerin zehirlenmesine karşı eylem çağrısı

İran’da Üniversite Öğretmenleri Meclisi, kız öğrencilere yönelik kimyasal gaz saldırılarına karşı 7 Mart’ta ülke genelinde gerçekleştirilecek eylemlere katılım çağrısı yaptı

İran’da, kız çocuklarının eğitim gördüğü okullara yönelik gerçekleşen kimyasal saldırılara karşı tepkiler dinmiyor. Üniversite Öğretmenleri Meclisi, herkesi 7 Mart’ta zehirli gaz saldırılarına karşı ülke çapında yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı. İranlı siyasi aktivist Ebulfezil Qedyani de, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kız öğrencilere yönelik bu saldırıların amacı ‘Jin, Jiyan, Azadi’ hareketinden intikam almaktır” dedi.

Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İran ve Rojhilat’taki kadınlar, protesto eylemlerini çeşitli eylem ve etkinliklerle sürdürüyor. Bu kapsamda Urmiye Kadınlar Komitesi, yayımladığı mesajında kadınları İran rejiminin sistematik saldırılarına karşı ayağa kalkmaya ve özgürlüğü sağlamaya çağırdı.

Rejimin açıklamaları

İran Sağlık Bakanlığı kimyasal gaz saldırılarını doğrularken, söz konusu kimyasalın solunum sorunları, baş dönmesi ve yorgunluk gibi etkiler bıraktığını açıklamıştı. Yine 26 Şubat’ta gerçekleşen bir basın toplantısında konuşan İran Sağlık Bakanı Yardımcısı Yunus Panahi, “Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” açıklamasında bulunmuştu. Öte yandan İran İçişleri Bakanı Ahmed Wehidi de, kız öğrencilerin zehirlenmesine ilişkin birkaç şüpheli örnek bulduklarını ve bunların laboratuvarlarda incelendiklerini açıkladı. Kimyasal gaz saldırıları İran rejimi tarafından kabul görürken, saldırıların kimler tarafından yapıldığına dair ise bir açıklama yapılmış değil.

30 Kasım 2022 tarihinde Kum kentindeki Nur Teknik Lisesi’nde okuyan 18 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla kimyasal zehirlenme durumu ortay çıktı. Geçen 3 ay da aynı kentte en az 10 okulun daha hedef alındığı belirtildi. Kum kentinin ardından Tahran, Erdebil, Borujerd, Vardanjan Chaharmahal, Bakhtiari, Sari, Qochan, Torbat Jam ve Kazvin gibi diğer şehirlerde de kız çocuklarının eğitim gördüğü okullara yönelik kimyasal saldırı yapıldığı aktarıldı. Şimdiye dek saldırı yapıldığı tespit edilen kentler şöyle: “Kirmaşan, Urmiye, Sine, Îlam kentleri başta olmak üzere Heftekelî, Xuzistan, Tahran, Sefadeşt, Şehiryar, Perend, Kiwar, Qum, Kerec, Lahîcan, Reşt, Hemedan, Kebûderaheng, Tebrîz, Semîrûm, Kaşan, Zencan, Bicnurd, Esfehan, Birûcêrd kentleri.”

HABER MERKEZİ

#İranda #kız #öğrencilerin #zehirlenmesine #karşı #eylem #çağrısı

EN SON EKLENENLER