Afyon Cezaevi’nde hak ihlalleri: Koğuşlarımız savaş alanına dönüştü

Afyon Cezaevi’ndeki hak ihlallerine karşı başlattıkları açlık grevini depremler nedeniyle sonlandıran tutuklular baskıların arttığına vurgu yaparak, ‘Taleplerimiz insani taleplerdir. Taleplerimizde ısrar edeceğiz’ dedi

Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara yönelik baskın ve ayakta sayım dayatmasının yanı sıra tecrit sistemine karşı 3 Ocak’ta başlattıkları açlık grevini, Mereş depremleri ardından sonlandıran Habil Emen, Yusuf Birkan, Yusuf Erkek, Mehmet Emin Dal, Siraç Keskin ve Cumali Yıldırım’a dönük baskıların sürdüğü belirtildi.

Askeri düzende sayım dayatması

Yazdığı mektupta 3 yıldır bulunduğu Afyon Cezaevi’nde sistematik ihlaller ile karşı karşıya olduklarını aktaran Yusuf Erkek, “Getirildiğimizden beri ayakta askeri düzende denilebilecek bir şekilde sayım alınmaya çalışılıyor” dedi.

Cezaevinde hiçbir kültürel-sosyal ya da sportif faaliyetin düzenlenmediğine dikkat çeken Erkek, hastane sevklerinde ise dil çıkarma gibi insan onuruna aykırı uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Yaşadıkları sorunlara karşı birçok kez cezaevi idaresine, Adalet Bakanlığı’na ve ilgili kurumlara başvuruda bulundukları bilgisini veren Erkek, sonuç alamadıklarını belirtti.

Mayıs 2022 tarihinde bir grup tutuklunun ihlallere karşı süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığını ve grevin 29’uncu gününde cezaevi idaresi tarafından kendilerine ayakta sayım dayatılmasının son bulacağına dönük söz verildiğini hatırlatan Erkek, buna karşın son dönemlerde bu gibi sorunların yeniden arttığını vurguladı.

‘Koğuşlarımızı savaş alanına dönüştürdüler’

Mektubunda 29 Aralık 2022 tarihinde bulundukları koğuşa sabah sayımının hemen ardından gardiyanlar tarafından baskın düzenlendiğini hatırlatan Erkek, “Sanki talana ve provoke etmeye gelmişlerdi. Kısmi arama adı altında koğuşumuz savaş alanına dönmüştü” dedi.

Baskın anında kendilerine yaşatılan işkencenin koğuşta bulunan kamerada kayıtlı olduğunu ifade eden Erkek, ertesi gün ise gardiyanların “sayım dışarıda olacak” talimatı verdiğini söyledi. Tutukluların itirazlarına rağmen işkence ile dışarı çıkarıldıklarına değinen Erkek, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganı attıkları için de disiplin soruşturmasına tabi tutuldukları bilgisini verdi.

“Taleplerimiz insani taleplerdir” diyen Erkek, cezaevi 2’nci müdürünün, bir diğer tutukluya dönük sarf ettiği, “İnsana insan gibi, teröriste terörist gibi yaklaşmasını biliriz” söylemine dikkat çekerken, “Her şeye rağmen çözümden yanayız. Taleplerimizde ısrar edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Talepler

Erkek, mektubunun sonunda tutukluların taleplerini sıraladı:

“Hiçbir cezaevinde olmayan askeri bir düzende sayım alınmasının kaldırılması, hastaneye gidiş gelişlerde ağız içi aramaların yapılmaması, yasal olarak düzenlenen ziyaret saatlerinin bir buçuk saat olarak uygulanması, cezası bitip de bırakılmayan arkadaşlarımızın bırakılması.”

Kaynak: MA

#Afyon #Cezaevinde #hak #ihlalleri #Koğuşlarımız #savaş #alanına #dönüştü

EN SON EKLENENLER