HDK: Newroz hesap sorma günü

Newroz’u ‘hesap sorma günü’ olarak tanımlayan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, 2023 Newrozu’nun ‘AKP-MHP iktidarının gidişini’ müjdeleyeceğini belirterek, kutlamalara katılım çağrısı yaptı

Kürtler için “diriliş, yeniden doğuş” anlamına gelen Newroz’a sayılı günler kaldı. “Her dem Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz, bu yıl Mereş merkezli depremlerden yaşamını yitirenlere adandı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, bu yıl Newroz alanlarında iktidar politikalarına karşı “öfke ve isyanının” hakim olacağını belirtti.

Özgürlüğün simgesi

Newroz’un halklar için “diriliş, uyanış ve yeniden doğuş” anlamına geldiğine dikkati çeken Demir, Kürtler için ise özgürlüğün simgesi haline geldiğini söyledi. Demir, “Newroz, Kürt halkının özgürlük ve mücadelesini yankılandığı bir gündür ama aynı zamanda Türkiye halklarının direniş ve mücadele gününe denk düşmüştür. Yani Kürt halkının verdiği mücadeleyle ortaklaşan, yana yana gelen bütün demokrasi güçleri de Newroz’u sahiplenmiş ve yıllar boyunca alanlara gelerek, öfkesini ve sözünü haykırmıştır” diye kaydetti.

Hesap sormanın günü

Demir, yaşanan depremlere işaret ederek, “Bu yıkımın ardından iktidarın halkı yalnız bırakması, aradan bir ay geçmesine rağmen herhangi bir çözümün üretilmemesi halkta çok büyük bir toplumsal öfkeye neden oldu. Bu yüzden 2023 Newrozu aynı zamanda o öfkenin, isyanın ve hesap sormanın Newroz’u olacak. Belki çok coşkulu, halayların çekildiği bir Newroz olmayacak. Ama bu Newroz, iktidarın değişinin önünü de açacak bir Newroz olacaktır. Bu yüzden çok önemlidir. Türkiye halkları, bütün renklerini Newroz alanlarına taşımalıdır” çağrısı yaptı.

Çalışmalar sürüyor

Newroz çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğine değinen Demir, “Zalimin zulmüne karşı isyan ateşinin yakılarak, zaferle taçlandırdığı günün adı Newroz olmuştur. Dolayısıyla Newroz halklaştı. Bu nedenle Newroz’un hiç çağrı yapmadan gelecek olan ciddi bir kitle var. Bizim asıl sorumluluğumuz daha önce hiç Newroz’a gelmemiş olan kitleyi çağırmak ve örgütlemektir” dedi.

Newroz başkaldırıdır

Demir, Newroz’un şiarına da değinerek, şunları söyledi: “Newroz’un bir zamanı yok, her zaman Newroz zamanı, çünkü Newroz bir başkaldırıdır, isyan ve özgürlük mücadelesi yürütmektir. Dolayısıyla her yer Newroz alanı olmalı, her yerin özgürleşmesi lazım. Kürt halkının özgürlüğü, doğanın özgürleştirilmesi, emeğin özgürleşmesi, kadının özgürleşmesi… Bu nedenle bu şiarı belirledik.”

İktidarın ömrü tükendi

Bu yılki Newroz’u “AKP-MHP iktidarının gidişini müjdeleyen bir Newroz” olarak gördüklerini dile getiren Demir, şöyle devam etti: “AKP ve MHP iktidarının ömrü tükenmiştir. AKP, iktidarının depremle beraber daha büyük bir çöküşe evirildiğini görebiliriz. Topluma vaat ettiği şey 20 yılın sonunda yoksulluk, açlık, yıkım ve yalnızlık duygusu oldu. Dolayısıyla Newroz, bir şekilde AKP-MHP gidişinin müjdecisi olacaktır. Bu yüzden bu Newroz çok önemli. Newroz’un ardında o kitleler, sandıkları sahiplenerek iktidarın gidişine de yol verecektir diye düşünüyorum. Başta kadınlar, gençler, bu ülkenin bütün ötekilerini Newroz alanlarına katılmaya, bizimle ortaklaştırmaya davet ediyoruz. Bu Newroz’un özgürleşeceğimiz bir Newroz olacağına yürekten inanıyoruz.”

Haber: Esra Solin Dal / MA

#HDK #Newroz #hesap #sorma #günü

EN SON EKLENENLER