Amnesty: İran’da çocuklara da işkence yapıldı

İran ve Rojhilat’ta eylemlerde gözaltına alınanlara uygulanan işkenceye dair rapor açıklayan Amnesty, eylemcilere kırbaç, elektrik şoku, tecavüz gibi birçok işkence uygulamasının yapıldığını ve işkenceye uğrayanlar arasında çocukların da olduğunu belirtti

Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledildiği Eylül ayından bu yana İran ve Rojhilat’ta devam eden halk ayaklanmasına karşı rejim güçlerinin saldırıları da her geçen gün şiddetleniyor. Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty) yayınladığı hak ihlali raporu da yaşanan işkenceyi ortaya koydu.

Tecavüz ve elektrik şoku işkencesi

Yayınlanan raporda protestolarda gözaltına alınan ya da tutuklanan eylemcilere işkence yapıldığı bilgisine yer verilerek, “Göstericiler yaklaşık altı ay önce protestoların başlamasından bu yana istihbarat ve güvenlik servisleri tarafından dayak, kırbaç, elektrik şoku, tecavüz ve diğer cinsel şiddet türlerine maruz kalıyor” denildi.

12 yaşında çocuklar da var

Amnesty raporunda, yetkililerin protesto gösterilerini engellemek için gençlere karşı şiddet kullandığı belirtildi. Tutuklu ve yakınlarının ifadelerine dayandırılan raporda, işkence görenler arasında 12 yaşında çocukların olduğu da kaydedildi.

‘İşkence alçaklıktır’

Amnesty Almanya Şubesinden Uzman Dieter Karg da, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Yetkililerin güçlerini savunmasız ve korkmuş çocuklar üzerinde bu şekilde kötüye kullanmaları, onlara ve ailelerine şiddetli acı ve korkunun yanı sıra ciddi fiziksel ve psikolojik zarar vermeleri alçakçadır” dedi.

DIŞ HABERLER

#Amnesty #İranda #çocuklara #işkence #yapıldı

EN SON EKLENENLER