Ağabey Kurkut: Devlet her Newroz Kemal’i bir kere daha katlediyor

Amed’de 2017 yılında Newroz alanında katledilen Kemal Kurkut’un ölüm yıldönümü vesilesiyle konuşan ağabeyi Ercan Kurkut adaletin yerini bulmadığını ifade ederek, ‘Devlet her Newroz öncesi Kemal’i bir kere daha katlediyor’ dedi

Bu yıl depremlerde hayatını kaybedenlere adanan 2023 yılı Newrozu için birçok kentte ateşler yakılırken, bu yıl Amed’te 21 Mart 2017 Newroz kutlamasına katılmak için kente gelen ve kontrol noktasında polis tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un da 7’nci yıl dönümü.

Her Newroz aynı şeyi yaşıyoruz

Aradan geçen zamanı anlatan ağabeyi Ercan Kurkut, Kemal’in katledilmesinden sonraki bütün Newroz’ların kendileri için buruk ve hüzünlü bir havada geçtiğini söyleyerek, “Elbette Newroz’un sembollerinden biri Kemal ama sadece Kemal değil, bugüne kadar Newroz’larda şehit düşen birçok arkadaşımız oldu. Kemal biraz daha görünür hale geldi. Bizim için acı bir durum ve 2017 yılından sonra o acı katmerleşti. Bunu katmerleştiren de devletin kendisi oldu. Devlet her Newroz öncesi Kemal’i bir kere daha katlediyor” dedi.

Sözde bir yargılama yapıldı

Kemal’in katledilmesinden sonra başlatılan yargı sürecine değinen Kurkut, “2017 den sonra devlet bir suçlu değil bir sanık çıkardı ve sözde bir yargılama yaparak, bu yargılama sürecinden sonra da bu sanığı serbest bırakıtalar. Yargılama olsaydı Kemal Kurkut davasına ilişkin bir tek kişi gözaltına alınıp tutuklansaydı, belki bir şeyler olabilir diye bilirdik. Şu ana kadar bir suç zinciri işlendi ve bunun içinde; ‘sanık, kaymakamlıklar, emniyet mensupları, cenazeye işkence eden ve yalan söyleyen valilik’ için tek bir soruşturma dahi yok”diyerek adalete olan inançlarının kalmadığını ifade etti.

Kurkut, “Devlet her Newroz öncesi yaramıza yeniden tuz basarak kanatıyor. Umarım bu Newroz, adaletin, insan haklarının gelmesine vesile olur ve bir daha Kemal Kurkut’lar ölmez. Kürt halkının Newroz’unu kutlarım, bu Newroz, 4 parça Kurdistan’da özgürlüğe vesile olsun” dedi.

Devlet dosya bozulsun istemiyor

Kurkut’un Newroz Bayramı’nda herkesin gözü ve kameraların önünde devletin silah verdiği bir polis tarafından katledildiğini belirten avukat Serdar Çelebi de dosyaya dair şunları söyledi: “Oradaki polislerin ifadeleri var; ‘Boş kovanların toplanıp imha edildiği’, ‘ellerin yıkandığı’ ve ‘delillerin karartıldığına’ dair beyanlar vardı. Ama hiçbir zaman buna ilişkin somut bir adım atılmadı. Buna rağmen her şey ortada. Amaç cezasızlık politikasıdır. Gerek yargı gerekse devlet bürokrasisi bunun bozulmasını istemiyor.”

AMED

#Ağabey #Kurkut #Devlet #Newroz #Kemali #bir #kere #daha #katlediyor

EN SON EKLENENLER