İşkence gördüğü ortaya çıkan ve intihar ettiği iddia edilen tutuklu Yılmaz Ekinci için açılan dava 28 Mart’ta görülecek. İşkencenin görgü tanıklarından Murat Birgül, Ekinci’nin kendisi astı denilen hücrenin insanın kendisini asacak koşullara sahip olmadığını söyledi
Aydın E Tipi Cezaevi’nde 13 Ocak 2022’de “intihar ettiği” ileri sürülen ancak daha sonra gardiyanlar tarafından yaka paça müşahede odasına götürüldüğüne dair kamera görüntüleri ortaya çıkan 28 yaşındaki Yılmaz Ekinci’nin şüpheli ölümüne dair açılan davanın ikinci duruşması 28 Mart’ta görülecek. Cem A., Mehmet E.D., Mustafa İ., Ömer G.T. ve Taşkın G. isimli gardiyanların “görevi kötüye kullanmak” yargılandığı davanın duruşması, Aydın 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Ailenin, ikinci duruşmada tanıkların dinlenilmesi için yeniden başvuracağı öğrenildi.
Gardiyanları dövdüğü için konuşmak istemedi
Olayın tanıklarından Murat Birgül, yaşananları Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’e anlattı. Olaydan bir gün önce hücrede bulunduğunu söyleyen Birgül, bağrışma sesleri duyduğunu ancak gardiyanların ses gelmesin diye mazgalları kapattığını dile getirdi. Birgül, “Gardiyanlar gittikten sonra ‘yeni gelen arkadaş kim?’ diye seslendim. Yılmaz kendisi olduğunu söyledi. Gardiyanlar onu dövdüğü için konuşmak istemedi” dedi.
Gardiyan susmamı istedi
Ertesi gün Yılmaz’ın mahkemesi olduğunu, mahkemeye gdip geldikten sonra Yılmazla konuştuklarını aktaran Birgül, “Yılmaz’a ne olduğunu sordum. O da ‘Çok üstüme geliyorlar. Yaptıklarına anlam veremiyorum’ dedi. Yılmaz, başgardiyan Aydın’a, ‘Beni üst tarafa koymayın. Orası bir insanın kalabileceği bir yer değil’ dedi. Aydın’da ‘Sen köpek gibi yukarda kalacaksın’ dedi. Sonra benim görüş açımdan çıktılar ama 6 gardiyan orada Yılmaz’a vurmaya başladı. Onlar Yılmaz’a vurmaya başladıktan sonra yukarıda kapı kapanırken ‘küt’ diye bir ses geldi. Hücre küçük bir yer ama merdiven basamakları ve yatak olan zeminin beton çıkıntısı var. Büyük bir ihtimal, Yılmaz’ı içeri ittirdiler ve o sırada ses geldi. Yılmaz tökezlemiş ve düşmüş olabilir. Gardiyanlar aşağı inerken kıvırcık saçlı bir gardiyan bana sus işareti yaparak, mazgalı kapatıp önümden geçti” ifadelerini kullandı.
Sağlıkçılar boynunun kırıldığını söyledi
Yemek saatinde ekmekçi gelip mazgalını açtıktan sonra Yılmaz’a seslendiğini fakat cevap alamadığını dile getiren Birgül, “Ekmekçi yukarı çıktıktan sonra gardiyana ‘Bunun burnundan kan geliyor’ diye seslendi. Gardiyan yukarı çıktı. ‘Sağlıkçıyı çağır’ dedi. Sağlıkçı geldiğinde boynunun kırık olduğunu söyledi. Gardiyan ‘kalp masajı yapsan’ dedi. Sağlıkçı ‘kalp masajı yapacak bir durum yok’ dedi” şeklinde gardiyanlar arasında geçen diyalogları aktardı.
Tek kişilik koğuşa bağcık almıyorlar
Daha önce de hücrede kaldığını hatırlatan Birgül, bir insanın kendini orada asma imkanın olmadığını söyledi. Ekinci’nin intihar ettiği iddia edilen yerin fiziki koşullarına değinen Birgül, “Kendini astığını iddia ettikleri yer 1 metre 20 santim, Yılmaz 1.70 boyunda. Bir insan burada kendisini öldüremez. Yılmaz zaten bunu yapacak biri değildi. Zaten boynu kırılmış, kaburgasının bir tanesinin kırık olduğu söylendi, darp izleri var. Kendisini önce ‘t shirt ile astı’ dediler. Daha sonra ‘ayakkabı bağcığıyla’ dediler. Ama olay anına dair izlediğim videolarda ayakkabı bağcıklarını çıkardığı görülüyor. Oradaki fanın üstüne bırakıyor. Orada başka bir ip bulması imkansız. Koğuşlarda ayakkabı bağcıkları çıkarılmıyor olabilir. Ama tek kişilik koğuşlarda bunlara izin verilmiyor” diye belirtti.
Gerçekler ortaya çıksın
Cezaevinde şiddetin hep olduğunu ve defalarca şiddet gördüğünü dile getiren Birgül, olaydan sonra savcıya ifade verdiğini ve can güvenliği olmadığı için cezaevinden ayrılmak istediğini belirtti. Savcıya verdiği ifadeden kaynaklı gardiyanların kendisine hakaret davası açtığını söyleyen Birgül, “O dava devam ediyor. Oradan ceza alıp almamak umurumda değil. Ben vicdanen arkadaşım için bir şeyler yapıyorum. Bizim için insan hayatı çok önemli” diye konuştu.
HABER MERKEZİ
#İşkencenin #görgü #tanıdığı #Gardiyan #bana #sus #işareti #yaptı