‘AKP-MHP iktidarı, kadının gücüyle kaybedecek’

Wan’da kadınların 14 Mayıs’ı heyacanla beklediğini söyleyen Yeşil Sol Parti Wan İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay, ‘Bu seçimde inanıyoruz ki AKP-MHP iktidarı, kadının gücüyle kaybedecek’ dedi

Türkiye’de demokrasinin yeniden inşa edilmesi ve Kürt meselesinin çözüm yoluna girmesi bakımından tarihi bir fırsat oluşturan ve 14 Mayıs günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği Seçimleri öncesi, siyasi partilere aday başvuruları, tanıtım toplantıları ve seçim bildirgelerinin açıklanmaya başlandı.

Ankara’da 30 Mart günü, düzenlediği tanıtım toplantısıyla seçim bildirgesini açıklayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 2 Nisan’da ise Kadın Seçim Bildirgesini açıkladı. Ekonomiden siyasete, yargıdan ekolojiye kadar birçok konu başlığının öne çıktığı bildirgede “14 Mayıs’ta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır. Kadınlar olarak 3’üncü Yol’da birleşiyoruz. 3’üncü Yol’da yeni bir başlangıç, yeni bir yüzyıl diyoruz” mesajı verildi.

Öte yandan seçim çalışmalarının günler öncesinden başladığı kentlerden biri de Wan. Kentte kadınlar merkez ve dış ilçelerin yanı sıra mahallelerde kadınlarla buluşmaya devam ediyor. Yeşil Sol Parti Wan İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay, partisinin kadın seçim bildirgesinde yer alan başlıklara ilişkin JinNews’e konuştu.

‘Gücü kadınlardan alıyoruz’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ve 21 Mart Newroz Bayramı’nın Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adandığı ve direnişin öfkenin alanlara taşındığı bir süreçten geçildiğini anımsatan Gönül, Yeşil Sol Parti’nin Kurdistan ve Türkiye’de yeni bir oluşum olsa da HDP’nin izinde seçime girdiği için halkta büyük bir kabul gördüğünü söyledi. “İnancı ve gücü kadınlardan alıyoruz” diyen Gönül, halkların Cumhur ve Milet İttifakına mahkum olmadığını vurguladı. Uzunay, “Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 3’üncü Yol’un parçası olarak görüyor ve yer alıyoruz” diye belirtti.

‘Hedeflerimizden biri İstanbul Sözleşmesi’ni geri getirmek’

AKP-MHP İttifakı’nın, uzun süredir hedef aldığı kadın kazanımlarından biri olan 6284 sayılı yasa üzerinden bir ittifak oluşturduğuna dikkat çeken Uzunay, şu sözleri kullandı: “Kadın kazanımları, evlerde şiddet gören ve katliamlardan geçen kadınların, psikolojik ve erkek şiddeti gören kadınların, yasa ile güvenceye alınan hakları hedef alınıyor. Ama biz diyoruz ki, kadınlar binlerce yıldır kutsal bir emek veriyor ve bu emeğin bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’dir. Sözleşme, kadınların büyük bedeller ile mücadelesiyle elde ettiği bir kazanımdı. Türkiye ‘tek adam’ rejimi ile bu sözleşmeyi kaldırdı. Bu kez 6284 sayılı yasanın kaldırılması ile kadını tamamen erkek tahakkümüne almak isteyen sisteme karşı Yeşil Sol Parti olarak beyannamemizde de belirttiğimiz gibi başlıca hedeflerimizden biri İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden daha güçlü bir şekilde geri getirmek. Özellikle evlerde emek veren ve ekonomik olarak göz ardı edilen kadınlar için bir güvence oluşturmak istiyoruz.”

‘Erkek yargıyı kadınlar değiştirecek’

Bildirgede de yer alan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kadınlar için resmi tatil yapacaklarını söyleyen Uzunay, “Kadınlar, yaşam içinde büyük bir emek sahibi ancak hiçbir şekilde bu emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Yeşil Sol Parti olarak kadını, doğayı ve ekolojiyi bir bütün olarak görüyoruz. Sömürgecilik, dünyada kendini doğanın, kadının, kadın kazanımlarının sömürüsü üzerinden var etmiştir. İstatistiklerde İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ile kadın katliamlarının daha da arttığını gösteriyor. Failler cezasızlıklarla ödüllendiriliyor. Bunu biz kadınlar değiştireceğiz” diye kaydetti.

Kadına özgü seçim çalışması

Wan’ın yanı sıra diğer kentlerde de kadına özgü örgütlemelerle seçimlere hazırlandıklarını, her mahalle ve sokakta ayrıca kadına dair çalışmalar yaptıklarını paylaşan Uzunay şöyle devam etti: “Özellikle kadınlarla bir araya geliyoruz. ‘Gündem değerlendirmesi, sürecin önemi, nasıl bir seçim geçireceğiz? Bu seçimde kadınların rol ve misyonu nedir, nasıl olmalıdır?’ konuları üzerine konuşuyoruz. Hem kadın arkadaşlarımızın değerlendirmelerini alıyoruz hem de fikirlerimizi dile getiriyoruz. Yine seçim çalışmaları kapsamında birkaç büyük ilçemizde kadın seçim büroları ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kadınların özel bir alanda bir araya gelerek duygu ve düşüncelerini dile getirebilmesi amacıyla çalışıyoruz. Bu sömürgeciliği değiştirecek güç, kadınların gücüdür. Tarihten aldığımız güçle, bu hakikati gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu seçimde de inanıyoruz ki bu faşist AKP-MHP iktidarı, kadının gücüyle kaybedecek. Kadının emeği ve gücüyle demokratik eve eşit bir toplum yaratacağız.”

‘Kadınlar 14 Mayıs’ı heyecanla bekliyor’

Seçim hazırlıklarının kadınlarda büyük bir etki ve coşku yarattığını dile getiren Uzunay, kadınların öncelikli talebinin bu iktidarın gitmesi olduğunu vurguladı. Uzunay, “Kadınlar, 14 Mayıs’ı heyecanla bekliyor. Bu moral ve heyecanla bizi karşılıyor. Elbette bu heyecan ve moral, bizim de çalışmalarımıza yansıyor. Bizi güçlendiriyor ve başları günü olan seçim günü için motive ediyor” diye konuştu.

Hedef 8’de 8 milletvekili

AKP-MHP İttifakı’nın bu süreçte baskılarını sürdüreceğine dikkat çeken Uzunay, son olarak şöyle konuştu: “Sandık güvenliğini sağlamak adına çalışmalarımıza başladık son ana kadar da devam edeceğiz. Onların oyunlarına, hilelerine karşı tecrübeliyiz. Bugüne kadar da bu hile ve oyunları tecrübelerimiz ile boşa çıkardık. Wan’da hedefimiz 8’de 8 milletvekilini almak. Tüm halkımız özellikle de kadınlar ve gençler bu partinin doğal üyesidir ve bu temelde çalışmalar yürütebilirler. İddiamız büyük 8’de 8 çıkarmayı hedefliyoruz. Biz bu inançtayız. Halkımız da bu inançla partisine sahip çıkıyor.”

WAN

#AKPMHP #iktidarı #kadının #gücüyle #kaybedecek

EN SON EKLENENLER