Gübretaş’ın çiftçiye de işçiye de hayrı yok!

Gübretaş çiftçinin ve işçinin sırtından kazandığı kârları altın madeni yatırımına taşıyor. İşçiyi açlık sınırına mahkûm eden Gübretaş, çiftçiyi ise uyguladığı yüksek gübre fiyatlarıyla üretimden uzaklaştırıyor

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlı Gübretaş, ‘Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.’yi kurarak Bilecik’in Söğüt ilçesinde altın madenciliğine soyunurken varlık nedeni olan çiftçinin gübre ihtiyacını karşılama sorumluluğu yok edildi. Bu da yetmedi; Gübretaş, işçileri açlık sınırında bir yaşama mahkûm ederek kârlarına kâr katmayı sürdürüyor. Gübretaş’ın yüksek fiyatla piyasalaştırdığı gübre üzerinden elde ettiği kârlar kurdukları maden şirketine taşınırken işçiler de bu süreçte köle muamelesine tabi tutuluyor.

‘Direne direne, direnişler zafere’

Gübretaş’ta işçilerin ve sendikanın sürdürdüğü toplu sözleşme görüşmeleri olumsuz neticelenince işçiler eylem yaptı. Yönetim binasına sloganlarla yürüyen işçiler, taleplerini bir kez daha yinelerken işçiler greve hazırlanıyor. Kocaeli Körfez’de bulunan Gübretaş’ta vardiya bırakan işçiler ile iş yerine gelen Petrol İş Sendikası yetkilileri, yönetim binasına yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Direne direne direnişler zafere” gibi sloganlar atıldı. Eylemin tamamlanmasının ardından çalışmaların devam edeceği önümüzdeki günlerde de sonuç alınamazsa grev kararı çıkacağı öğrenildi.

Grev bekleniyor

Gübretaş işvereni tarafından ocak ayında işçiler için yüzde 50 zam teklif edildi, fakat sendika yüzde 150 isteğini belirtti. Şubatta teklif yüzde 60’a çıkarılırken sendika yüzde 150 zam isteğinde ısrarcı oldu. Şubattan bu yana taraflar arasında herhangi bir görüşme yapılamadı. Arabulucunun devreye sokulmasına rağmen işveren sendikasının dahi işveren ile görüşemediği öne sürüldü. İşçilerin bir kısmının maaşlarının asgari ücretin yüzde 30 altında kaldığı öğrenildi. Toplu sözleşme konusunda olumlu gelişme olmaması halinde sendikanın ve işçilerin grev kararı alması bekleniyor.

Varlık nedeni yok edildi

Türkiye’de çiftçileri en çok zorlayan girdi olan gübre fiyatları her geçen yıl aşırı yükselirken gübre piyasası şirketlerin inisiyatifine terk edildi. Tarım birliklerinin enerji ve maden yatırımlarına yönelmesi, gelecek günlerde büyük bir gıda krizine girileceğine işaret ediyor. Pancar üreticisi kooperatiflerin kurduğu Pankobirlik iki adet termik santral satın alarak pancar üreticisine ihanet edip enerji üreticisi oldu. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ise yüzde 75.95’ine sahip olduğu Gübretaş’a bağlı, Maden Yatırımları A.Ş.’yi kurarak altın madeni işine soyundu. Kuruma ait arazilerde 3.5 milyon onsluk altın bulunduğu şeklinde bir duyuru yapılarak ortakları olan çiftçilerin sırtından çiftçiyi ilgilendirmeyen üretim biçimlerine kayarak varlık nedenleri olan tarım üretimlerini destekleme pozisyonundan hızla uzaklaşmaya başlandı.

AKP’nin arpalığı

Kooperatiflerin temel amacı, üyesi bulunan çiftçilerin çıkarlarını korumak ve üretilen ürünlerin hak ettiği düzeyde değerlendirilmesini sağlamak ve çiftçiye gübre, tohum vd. girdilerde destek olmaktır. Ancak Tarım Kredi Kooperatifi gibi şirketleşmiş ve yönetenleri ile iktidarların arpalık alanı haline getirilmiş olan bu yapılar çiftçinin adeta kanını emen konuma gelmiş durumda. Devletin atamalar yaparak yönettiği kooperatif ve birlikler artık şirket statüsü verilerek çiftçiyi değil, sermaye çıkarlarını koruyan özelliğe bürünmüştür. Siyasi iktidarların halk ve doğa düşmanı politikalarının hayata geçirildiği birer manivelaya dönüşen bu yapılar şirketlerin çıkarlarına bağlandı.

Altın madeni veya termik santral işletmek kooperatiflerin asla işi olmaması gerekirken üretimlerde çalışan işçilere de açlık sınırının altında bir ücret dayatması ise kurumun bir sermaye yapısına dönüştürüldüğünü ortaya koymakta.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Gübretaşın #çiftçiye #işçiye #hayrı #yok

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER