Kızlarının cenazesine katılan aileye ceza!

2016’da hayatını kaybeden HPG’li Revan Zana Barıştıran’ın babası Fadıl Barıştıran’a kızının cenazesine katıldığı için 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi

AKP iktidarı tarafından bir politika olarak mezarlık ve cenazelere saldırılar olurken, bir yandan ise cenazelere katılanlara davalar açılıyor. Öyle ki aile bireyleri dahi sevdiklerinin cenazelerine katıldıkları için haklarında davalar açılabiliyor.

Baskılara rağmen defnettiler

Onlardan biri de 8 Kasım 2016’da bir çatışmada hayatını kaybeden HPG’li Revan Zana Barıştıran’ın ailesi. Wan’da bulunan ailesinin cenazeyi almak için Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurusu ile başlayan baskı ve ihlaller silsilesi sonucu Barıştıran’ın cenazesi getirilerek, Wan’a bağlı Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Yeni Mahalle Mezarlığı’na defnedildi. Defin sırasında polislerce mezarlık ablukaya alınarak Barıştıran’ın aile bireylerinin dini vecibelerinden tutalım yakınlarının bir arada defnetme törenine dahi bir müdahale gelişti. Ancak aile bireyleri tüm baskılara rağmen kızları Barıştıran’ın defin işlemlerini yaparak baskıya karşı durdu.

‘Kovuşturmaya yer yok’ dendi

Daha sonraki süreçte sık sık mezarlığa yönelik saldırı ile “Omedya” kod ismi yer aldığı gerekçesiyle mezar taşı kırıldı, kesildi ve en son yapılan saldırıda mezar taşı kaybettirildi. Ailesi Barıştıran’ın mezarına yönelik saldırıya dair Wan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’ne yaptığı başvuru ile Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ailenin defalarca yaptığı suç duyurusu, “Kovuşturma yer yoktur” denilerek konu dahi edilmezken, buna karşı Barıştıran’ın babası Fadıl Barıştıran’ın İHD’ye yaptığı başvuruda “Şehit” kelimesine soruşturma açıldığı öğrenildi.

Mezar taşına saldırı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmada dün Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görüldü. Baba hakkında “Örgüt propagandası” iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezaya ilişkin konuşan baba Barıştıran, “Bir gece mezar taşını elektrikli testereyle kesiyorlar. Büyükşehir Mezarlıklar Müdürlüğü’nde çalışan bir kişi ile polislerce kesildi. Yapılan saldırıya ilişkin İHD’ye giderek başvuruyla suç duyurusunda bulunduk. Cumhuriyet savcısı yaptığımız başvuruya dair soruşturma açtı. Bizim yaptığımız suç duyurusuna kovuşturmaya gerek duyulmadığı söylendi. Ve mezar taşımızı istediğimize yönelikte ‘Mezar taşı ortada yok’ denildi” ifadelerini kullandı.

‘Kızımız bizim değerimiz’

Mezar taşının Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Mezarlıklar Müdürlüğü’ne teslim edildiğini belirten Barıştıran, “Mart ayında görülen ilk duruşmada savcı bana ‘bir teröriste nasıl şehit dersiniz’ dedi. Ben de buna karşı ‘Bir baba kızana terörist der mi? Benim kızım bir devrimcidir. Şehit olmuş. Benim için en büyük değerdir. Benim değerimdir. Benim şehidimdir’ dedim” diye anlattı.

WAN

#Kızlarının #cenazesine #katılan #aileye #ceza

EN SON EKLENENLER