Turizm ‘incisi’ dediler cezaevi kenti yaptılar!

Turizm kentlerinden olan Antalya’da 11 cezaevi inşa edilirken, yaşananları değerlendiren HDP Milletvekili Kemal Bülbül, ’12 Eylül’ün Esat Oktay Yıldıran’ın ruhu dolaşıyor hapishanelerde. AKP bir Esat Oktay Yıldıran’dır, Süleyman Soylu bir Esat Oktay Yıldıran’dır’ dedi

Sürgün, tecrit ve işkencenin sürdüğü cezaevlerini bir yönetim biçimi haline getiren AKP, cezaevi inşa etmeye de devam ediyor. Her kentte olduğu gibi “Türkiye’nin turizm incisi” olarak anılan Antalya’da 4’ü kent merkezinde olmak üzere toplam 11 cezaevi bulunuyor.

Esir kampı gibi

Cezaevlerinde yaşananları ve cezaevi inşalarına değinen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Kemal Bülbül, “Antalya merkez Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde S, L, Y ve Yüksek Güvenlikli Cezaevi olmak üzere 4 tane hapishane var. Bunlar yetmiyor, Manavgat’ta hapishane var; bu da yetmiyor Alanya’da hapishane var. Bu hapishanelerin yerleşkeleri neredeyse küçük bir ilçe kadar ve burada binlerce görevli, idari amirler var, askeri yetkililer var. Gittiğiniz zaman tamamen bir esir kampı gibi” diye aktardı

Havalandırmada bile tel örgü

Tutukluların hastane sevki sırasında çift kelepçe uygulamasına maruz kaldıklarını aktaran Bülbül, “Bir kelepçeyi tutuklu ve hükümlünün iki koluna, diğer kelepçeyi de tutuklunun bir koluna ve diğerini de jandarmaya takıyorlar. Bu da firar etme ihtimalini engellemek içinmiş! Tabi bu hukuk dışı, insan haklarına karşı bir suç zaten. Antalya, Manavgat, Alanya deniz kıyısı olması ve nem oranının çok yüksek olması sebebiyle buradaki koşulların, hastaların, tutukluların sağlığına göre uygulanması gerekirken, maalesef görüş yerlerinde birbirini göremeyecek derecede tel örgüler söz konusu” diye konuştu.

Ajanlık dayatılıyor

Kadın tutukluların kamerayla izlenerek taciz edildiğini söyleyen Bülbül, “Özel alanlar, tuvalet ve benzeri yerleri kamerayla izleme söz konusu. Bütün bunların güvenlik için yapıldığı söyleniyor, oysa güvenliği ihlal eden kendileri” ifadelerinde bulundu. Manavgat’ta bulunan cezaevi idaresiyle görüştüklerini, yakın zamanda da Alanya’daki cezaevi idaresiyle görüşeceklerini ifade eden Bülbül, “Hapishaneye konulan insana zaten bir ceza verilmişken, orada işkence yapılıyor. Bir de ajanlık teklif ediliyor. ‘Avukat görüşüne götüreceğiz’ diye yalnız bir odada çeşitli devlet yetkilileri tarafından zorlanarak, taciz edilerek, darp edilerek, ajanlık teklif ediliyor” diye konuştu.

‘Esat Oktay Yıldıran yaşıyor’

Yaşanan hak ihlallerinin Antalya ile sınırlı olmadığını, bütün cezaevlerinde uygulandığını vurgulayan Bülbül, “12 Eylül’ün Esat Oktay Yıldıran’ın ruhu dolaşıyor hapishanelerde. AKP bir Esat Oktay Yıldıran’dır, Süleyman Soylu bir Esat Oktay Yıldıran’dır ve bütün bunların hukuk, adalet ve hakikat önünde hesabını soracağız” dedi.
Haber: Enes Beyaz / MA

#Turizm #incisi #dediler #cezaevi #kenti #yaptılar

EN SON EKLENENLER