İran kadınları kamerayla izleyecek

İran’da devam eden halk ayaklanmasına karşı kadınları hedef alan rejim baskılarını arttırdı. Buna göre, İran rejimi kamusal alanlara ve caddelere konacak kameralarla kadınların başörtüsü takıp takmadığını kontrol edecek

Jîna Emînî’nin geçtiğimiz Eylül ayında katledilmesinin ardından başlayan ve kadınların öncülük ettiği halk ayaklanması devam ediyor. Rejim güçleri saldırılarını genişletirken, özellikle son aylarda kız öğrenciler hedef alınarak peş peşe zehirlenme olayları yaşandı. Kadınlara yönelik baskılara ise her gün yenileri ekleniyor.

Buna göre, devlet kamusal alanlara ve caddelere konacak kameralarla kadınların başörtüsü takıp takmadığını kontrol edecek. Polisin, esnafa da çağrıda bulunarak, “toplumsal normların” uyulmasına dikkat etmelerini istediği belirtildi.

Uyarı mesajları gönderilecek

Polisin kamuya ait medya organları ile adalet sisteminin internet sayfası olan Mizan üzerinden duyurduğuna göre, kıyafet yönetmeliğine uymadığı tespit edilen kadınların telefonlarına, önce alabilecekleri cezalar ile ilgili bilgileri içeren bir uyarı mesajı gönderileceği belirtildi.

‘Kadınlardan hesap sorulması’nı istedi!

İran İçişleri Bakanlığı, Mart ayında yaptığı bir açıklamada, başörtüsünün “İran ulusunun uygarlık temellerinden biri” olduğunu ifade etmiş ve bundan geri adım atılmayacağını duyurmuştu. Bakanlık ayrıca halka çağrıda bulunarak, başörtüsüz kadınlardan hesap sorulmasını istemişti.

Kaynak: DW

#İran #kadınları #kamerayla #izleyecek

EN SON EKLENENLER