Halk mahkemesi AKP’ye 14 Mayıs’ta ceza kesecek

14 Mayıs’ta AKP’nin 21 yıllık mahkemesinin karar duruşmasının görüleceğini belirten Yeşil Sol Parti Mersin adayları ‘Bu mahkemenin hakimi halk olacak ve AKP’ye ceza kesecek. Bunun temyiz yolu da olmayacak’ dedi

Sadık Topaloğlu / Ferhat Çelik

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için çalışmalarını sürdürüyor. Botan’dan Ege’ye, Serhat’tan Marmara’ya ve Çukurova’ya kadar şölen havasında büro açılışları gerçekleştiren Yeşil Sol Parti, en az 100 vekil çıkarmayı hedefliyor. Seçim coşkusunun hakim olduğu Mersin’de Yeşil Sol Parti’den Ali Bozan, Perihan Koca, Mustafa Türk, Hamdiye Kırıkçı, Şerif Durmaz, Hacı Bayram Kızartıcı, Derman Tarancı, Esra Ergüzeloğlu Kilim, Muhammet Talat Şeker, Ayşe Gül Temür, Mehmet Şirin Kaya, Nurettin Sönmez, Mustafa Malgır aday olarak gösterildi. Seçim çalışmalarını sürdüren Mersin milletvekili adayları, 14 Mayıs’a kadar ev ev, mahalle mahalle gezerek tek adam rejimine son vereceklerini söyledi.

Kapı kapı gezilecek

Mersin Milletvekili Adayı Ali Bozan, il, ilçe ve tüm mahallelerde seçim komisyonlarının hazır olduğunu belirterek, “Mersin’de kapısını çalmadığımız ev kalmayacak. Merhaba demediğimiz kimse kalmayacak. Biz buna mecburuz. Çünkü iktidarın HDP hakkında açtığı dava nedeniyle Yeşil Sol Parti ile seçime giriyoruz. Bu partiyi, amblemi tanıtmak zorundayız” dedi.

Yeniden örgütleneceğiz

Yeşil Sol’u ve seçim pusulasındaki yerini halka nasıl tanıtacaklarına ilişkin ise Bozan, şunları ifade etti: “Bağımsız girdiğimiz dönemlerde halk ip kullanarak gidip oy kullandı. Bu şekilde Meclis’te yeterli bir gruba ulaştık. Bu anlamda tecrübemizi geldiğimiz gelenekten alıyoruz. Zaten Yeşil Sol’un amblemi HDP’nin amblemi ile benzerdir. Bu nedenle zorlanacağımızı düşünmüyoruz. Yapacağımız pusula çalışması vesilesi ile halk ile yeniden temas kuracağız. Seçim çalışmaları aynı zamanda bizim için yeniden örgütlenme çalışması olacak.”

Mersin için tek çözüm

Mersin’in Türk, Kürt, Arap, Alevi, Yörük ve farklı kültür ile kimliklerin bir arada yaşadığı bir kent olduğunu ifade eden Bozan, “Bu halkların farklı sorunları var. Bizim de bu sorunlara çözüm olacak bir programımız var. Yine Mersin sanayi mi, turizm mi, işçi mi, tarım kenti mi? Bu anlamda kimliğini bulamamış bir kent. Biz de gideceğimiz bölgelere çözümlerimiz olacak. Yeşil Sol Parti’nin başarısı ile Mersin’in sorunlarına çözüm olacağız” diye belirtti.

Hedef kitle gençler

Eskiden AKP-MHP ya da diğer partiden olan insanları da ziyaret edeceklerini ve ikna edeceklerinin altını çizen Bozan, Mersin’de 18 yaşına girmiş gençlere ilişkin ise şunları ifade etti: “Gençler bizim geleceğimizdir. AKP’nin gidişi ile gençlerin nefes alacağını düşünüyoruz. Gençlerin dilediği şekilde kendini ifade edebileceği projelerimiz var. Bizim en rahat ikna edeceğimizi düşündüğümüz kesim gençlerdir. Mersin’de oy kullanacak 28 bin seçmenin Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğine inanıyorum.”

AKP’nin karar duruşması

14 Mayıs’ta AKP’nin 21 yıllık mahkemesinin karar duruşmasının görüleceğini ifade eden Bozan, “Türkiye halkları kararını açıklayacak. O gün o mahkemenin hakim kısmında halk olacak. Halklar da AKP’nin gitmesi konusunda karar verecek. Bu kararın istinaf ya da temyiz yolu da olmayacak. Onun için tek yol Yeşil Sol, yeni yol Yeşil Sol diyoruz” dedi.

Sandıkları koruyacağız

Sandık güvenliği için ise Bozan, “Yüze yakın avukat seçim günü görev alacak. Kentimizde sandıkları ÖHD’li avukatlara emanet edeceğiz. Bu konuda halkımız rahat olsun. Bütün sandıklarda müşahitlerimiz olacak. Adliye’de görevlilerimiz olacak. Halkımız ‘biz oy veriyoruz ama oyumuz sandıktan çıkacak mı?’ kaygısına kapılmasın. Sandığa giren her oy, Yeşil Sol Parti’ye verilen her oy Yeşil Sol Parti’nin hanesine yazılacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu konuda halkımıza söz veriyoruz. Verilen her oyu namusumuz gibi koruyacağız” sözleri ile açıkladı.

‘Alevilerin sesi olacağım’

Bir Alevi olarak Alevilere de çağrı yapan Bozan son olarak şunları ifade etti: “Mersin’de Kürt, Türk, Arap ve Tahtacı Aleviler var. Bu konuda farklı etnisiteden Alevilerin yaşadığı bir kent yok. Aleviler bu kentte ciddi sorunlar yaşıyorlar. Ben bir Kürt Aleviyim. Meclis’te bu kentteki tüm Alevilerin sesi olacağım.”

Hep birlikte kazanacağız

Kürt halkının Mersin’de yoğun yaşadığını ifade eden Mustafa Türk de, “Kürtler köy yakmaları ve boşaltmalarından sonra yoğun bir şekilde Mersin başta olmak üzere Çukurova Bölgesi’ne göç ediyor. Uzun yıllardan bu yana da buralarda yaşam mücadelesi verişiyor. Türkiye’de halklarımızın en önemli sorunu barış, özgürlük, kardeşlik mücadelesidir. Barış ve kardeşlik söylemi ve mücadelesi ekmek ve su gibi önemlidir. Bizler parti olarak bu mücadeleyi yıllardan beri veriyoruz. Bundan dolayı halkımızdan da çok büyük bir destek göreceğimizi düşünüyoruz. Hep birlikte kazanacağız ve birlikte başaracağız” dedi.

İlk hedefimiz barış

Kürt sorununun nedenlerine değinen Türk, “Şuanda binlerce arkadaşımız cezaevlerinde tutuluyor. Seçimlerden sonra ilk önce cezaevlerindeki arkadaşlarımızı çıkaracağız. Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi için mücadele edeceğiz. Bizim amacımız Kürt sorununu barış ve kardeşlik içerisinde çözmektir. Zulüm politikalarıyla bunun hallolmayacağını herkes görmüştür. Bizim ilk hedefimiz barış, barış, barıştır” diye belirtti.

Türkiye kadın mezarlığı

Gelinen aşamada Türkiye’nin bir kadın mezarlığına dönüştürüldüğünü belirten Perihan Koca ise, kadınların haklarının elinden alındığı ve haklarının gasp edildiği bir süreçten geçildiğine işaret etti. AKP iktidarının ceberut bir iktidar olarak 21 yıldır kadın düşmanlığı üzerinde kendisini kurumsallaştırdığına vurgu yapan Koca, “AKP iktidarı kadınların kazanılmış haklarını gasp ederek, onları eve, haneye, anneye, kutsal aileye prangalayarak kendilerini bir erkek devlet iktidarı olarak kurumsallaştırmaya çalışıyorlar. Geldiğimiz aşamada kadınlar için 14 Mayıs bir ölüm kalım mücadelesi gibi bir şey. Yıllardır verdiğimiz mücadelenin nereye evrileceğinin belirleyicisi, tayin edicisi olacak. Yeşil Sol Parti de bugün kadın mücadelesinin içerisinden süzülmüş bir beyanname ve politikalarıyla yol yürümeye çalışıyor. Sokaktan gelen, sokağın mücadelesinden gelen öznelerle beraber bu süreci örgütlüyor. Sadece seçim ve sandık hesaplarına takılmadan bütün yaşam alanlarında bunu yapmaya çalışıyor. 14 Mayıs’ı kazanma iddiası gibi 15 Mayıs’a dair de adımlarını atıyor diyebiliriz” diye konuştu.

Çarklar dönsün diye…

Türkiye’de giderek artan işçi ölümlerine de değinen Koca, emek ve sermaye çelişkisinin çok keskinleştiği ve sınıf savaşının derinleştiği bir süreçten geçildiğinin altını çizdi. Çarklar dönsün diye emekçilerin nasıl bir ölüme gönderildiğinin herkes tarafından görüldüğünü belirten Koca, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizler Mersin’de bu politikaların sürdürücüsü olan ve halkın aklıyla dalga geçen, gözlerinin ışıltısıyla dalga geçen bir Ekonomi Bakanı’yla yarışacağız. Neoliberal politikaları tamamiyle karşısına alan vergi sisteminden varlık fonuna, kamu işletmelerinden temel ihtiyaçların tamamen ücretsiz olmasına kadar bir Demokratik Cumhuriyet ve onun içerisinde de halkçı ekonomi politikalarına ihtiyaç var. Dolayısıyla bizim seçim beyannamemizde emeğin hakları ve politikaları ile ilgili söylediğimiz şey bir vaat programı olarak algılanmamalı. Bizler halkın içerisinde halkla birlikte nefes alıp verdiğimiz için halkın sorunlarını net bir şekilde görüyoruz. İşçilerin özne olduğu, işçilerin kendi kaderini eline aldığı bir zeminden mücadelemizi büyütmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı işçi kardeşlerimiz gereken hesabı seçimlerde soracaktır.”

Sivil ölüm

“Bu suça ortak olmayacağız” barış bildirisine imza attığı için hakkında dava açılıp görevden atılan daha sonra davayı kazanıp tekrar göreve gelen Esra Ergüzeloğlu Kilim ise kendileri için mücadelenin devam ettiğini belirtti. Barış imzacılarının bütün devlet kurumlarında fişlendiğini belirten Ergüzeloğlu, “Bunu sivil ölüm olarak tanımlıyorduk. Bunun bir alışkanlık olmaması için mücadelemiz sürecek” dedi.

‘Birlikte mücadele’ vurgusu

Mersin’de ekolojik anlamda büyük bir yıkıntı olduğunu ifade eden Ergüzeloğlu, “Mersin’den İskenderun hattına baktığımızda 18 termik santral var. Dağ taş dere tepe ne varsa rant konusu yapılıyor. Bunu bir siyasi parti tek başına çözüm olamaz. Halkın katılımı ile bu sorunlar çözülebilir. Biz öncelikle maden ocaklarının kapatılmasını sağlayacağız. Bunun için yasal düzenlemeler yapılması için halkın katılımı ile mücadelemiz sürecek” dedi.

KHK’lilerin Meclis’teki sesi

Seçilmesi halinde Meclis’te KHK’lilerin sesi olacağını ifade eden Ergüzeloğlu, “Sürekli olarak KHK’li arkadaşlarla konuşuyoruz. KHK’li arkadaşlarım aday olmamı benden istedi. Bunun için Yeşil Sol Parti’den adaylığımı yaptım. KHK’lileri sivil ölüm olarak tanımladık. Siyaseten de ‘biz varız’ demek için bir siyasi partide yer almak bizim için önemlidir. Emek vermediğimiz sürece bu yolları aşamayız. Bu nedenle ‘Sivil ölülük’ kavramını reddeden bir partide yer almanın gururunu yaşıyorum” diye aktardı.

Ali Bozan

Ali Bozan

Adıyaman’da doğan Ali Bozan, ailesi 1984 yılında Mersin’e taşındı. Bozan, İlkokul ve ortaokulu Mersin’de, liseyi ise Adıyaman Öğretmen Lisesi’nde okudu. 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni okuyan Bozan, 2006 yılında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Mersin İl Başkanlığı yaptı. DTP başkanlığı yaptığı sırada tutuklanan Bozan, iki ay cezaevinde kaldı. Daha sonra tutuksuz yargılanan Bozan, aynı dosya nedeniyle 2010- 2012 yılları arasında cezaevinde kaldı. AİHM’in verdiği ihlal kararı sonrasında hakkında beraat kararı verildi. Mersin Barosu’na kayıtlı avukat olan Bozan, ÖHD Mersin Şube üyesidir.

Mustafa Türk

Mustafa Türk

Aslen Mardinli olan Mustafa Türk, Adalet Partisi’nden 1969’da milletvekili seçildikten sonra 19 Nisan 1973’te öldürülen Abdürrahim Türk’ün oğlu. Ahmet Türk’ün yeğeni de olan Türk, evli ve 4 çocuk babası. Oğullarından en küçüğü olan avukat Ferman Türk, 16 Kasım 2020’de trafik kazasında yaşamını yitirdi. Uzun yıllardır siyaset içerisinde yer alan Türk, Yeşil Sol Parti’den Mersin adayı olarak gösterildi.

 

Perihan Koca

Perihan Koca

Antalya doğumlu olan Koca, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü mezunudur. MEB’de özel eğitim ve zihin engelliler öğretmenliği görevi sırasında KHK ile ihraç edilen Koca, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) kurucu, MK, PM üyesi ve parti sözcüler kurulu üyesidir. Özgürlükçü Gençlik Dernekleri, Kampüs Cadıları ve Mor Dayanışma kurucularından olan Koca, gençlik yıllarından beri öğrenci hareketinin, sosyalist hareket ve kadın hareketinin içinde yer alıyor.

Esra Ergüzeloğlu

Esra Ergüzeloğlu

Mersinli olan ve “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Ergüzeloğlu Kilim, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı tarafından 2017 Şubat ayında işinden atıldı. Kilim, üniversitenin görev süresini uzatmayarak işine son vermesi ardından Mersin 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme verdiği kararda, atama ve görev süresinin uzatılması için gereken en az puan 15 olmasına rağmen Kilim’in 135 puana sahip olduğu 2 jüri tarafından tespit edildi. Kararla birlikte Kilim, yeniden üniversitedeki işine döndü, ancak üniversite yerel mahkemenin kararını İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Burada birkaç ay çalışan Kilim, bu kez de 8 Temmuz 2018’de son yayınlanan 701 Nolu KHK ile ihraç edildi.

#Halk #mahkemesi #AKPye #Mayısta #ceza #kesecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER