‘Tarım arazisine beton dökmek cinayettir’

Tarım üretimleri her geçen yıl azalırken, diğer yandan tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı artıyor. Tarım arazilerinin betona boğulduğu günümüzde, Bafralı çiftçiler buna izin vermeyeceklerini gösterdi 

Samsun’un ilçesi Bafra’nın Türbe Mahallesi’nde çiftçilik yapan yurttaşlar, AKP’nin yönetimde olduğu Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin hal binası yapmak için kamulaştırdığı tarım arazisinde traktörleriyle protesto gösterisi yaptı. Çiftçiler toprağın amacına uygun olarak kullanılması çağrısı yaptı. Geçtiğimiz yıl Türbe köyünde verimli 188 dekar tarım arazisi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılırken, imar alanı olarak işaretlenen alanın hemen yanı başında köye ait mera bulunuyor. Verimlilik açısında 2017 yılında TÜİK verilerinde ilk sırada yer alan bir arazinin imara açılması çiftçilerin tepkisini topladı.

‘Belediye yanlışa imza atıyor’

Ovanın altından daha değerli verimli nitelikteki üretim kapasitesine sahip arazi olduğunu belirten çiftçiler Anka’ya konuştu. Yurttaşlar, “Bu arazi imardan çıkarılarak, Samsun Büyükşehir Belediyesi büyük bir yanlışa imza atmıştır. Bu toprakların tekrardan tarım toprağına kazandırılmasını istiyoruz. Her toprağın amacına uygun, niteliğine uygun olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bu topraklar yozlaşmış toprak niteliğine dönüştürülerek yanlış yapılmıştır. Her toprağın amacına uygun olarak kullanılmasını istiyoruz” dedi.

Tapuyu üzerlerine yapmışlar

‘Elimizden toprakları almışlari haberimiz yok’ diyen bir çiftçi, “Tapuyu geçirmiş üzerine, haberimiz yok. Çevreyi, bunun gibi tarım arazisini bozmayı 15 yaşındaki çocuk yapmaz. Biz çok mağduruz. Bunun gibi tarım arazisine beton atmak, cinayettir. Bir tek burası değil, çevreler… Adam, bir dönüm yeri var, ‘Ver de bana ben işyeri açayım’ diyor. Bütün çevre zarar edecek, 2 bin dönüm yer gidecek. 5 tane milletvekili var, hiçbirisi de gelmiyor. Ulaşamıyoruz, ne biçim iş bu? Traktörleri alsın, büyükşehir satsın, yolları yapsınlar; bağış yapacağız. O kadar gençler ne olacak? Hırsızlık mı yapsınlar? Üç kere ürün alan yer burası. Yazık, hiçbir kimse gelip de bakmıyor” dedi.

‘500 dönüm arazi çöp olacak’

Samsun Bafra Türbe köyünden genç bir çiftçi, “Burada ne kadar yağmur yağarsa yağsın, alüvyon toprak olduğu için yağan yağmurlar, gözenekli toprak olduğu için yeraltı kaynaklarına ulaşmaktadır. Burada gördüğünüz gibi, 3 metreden sular çıkmaktadır. DSİ’nin yaptığı kanallar var. Dört tarafı kanalla çevrili. Yani biz, bu toprakların betonlaşmasını istemiyoruz. Biz, sadece kendimiz için değil, Türkiye için istemiyoruz. Burada 200 dönüm arazi hal için gidecek. 350 dönüm de mera arazisi var gördüğünüz gibi, mera arazisini de otopark olarak kullanacaklarmış. Toplam 500 dönüm arazi burada çöp olacak” dedi.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Tarım #arazisinebeton #dökmek #cinayettir

EN SON EKLENENLER