Çelik ve Keremoğlu’nun akıbeti soruldu

Amed ve Elîh’te yapılan ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemlerinde 1994’te Mêrdîn’in Qoser ilçe karakoluna gittikten sonra katledilen Ali Çelik’in ve 1995 tarihinde Wan’da gözaltına alınıp kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun akıbeti soruldu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed ve Êlih şubeleri “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerini bu hafta da sürdürdü.

Amed’de her hafta yapılan eylemin 740’ıncı haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, bu haftaki eylemde 1994’te Mêrdîn’in Qoser ilçe karakoluna gittikten sonra katledilen Ali Çelik’in faillerini sordu.

Açıklama öncesi konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, geçen hafta Galatasaray Meydan’ında Cumartesi Annelerine yapılan saldırıyı kınayarak, hiçbir şiddettin hesapsız kalmayacağını söyledi.

Gözaltına alındığı kabul edilmedi

Kaybettirilen Çelik’in hayat hikayesini ise İHD Yönetim Kurulu Üyesi avukat Jiyan Ormanlı okudu. Ormanlı, “Ali Çelik 1957 doğumlu Mêrdîn’in Dêrik (Derik) ilçesine bağlı Gire Sor (Bayraklı) köyü Susikeli (Değirmenler) mezrasında yaşıyordu. Evli ve dört kız, iki erkek çocuk babası olan Çelik, geçimini çiftçilik yaparak sağlıyordu. Aynı zamanda köyünün de muhtarıydı. Köylerine 90’lı yıllarda sık sık askerler tarafından baskın yapılıyordu. Çelik de bu baskınlar sırasında daha önceden gözaltına alınmış, işkence görmüş, dört ay kadar da tutuklu kalmıştı. Serbest bırakılmasından yaklaşık bir yıl sonra köylerinin çevresinde konaklayan ‘Göçerler’ askerler tarafından karakola götürülür. Muhtar olduğu için konuyla ilgili olarak karakola çağrılır. 11 Nisan 1994 tarihinde köyünden Kızıltepe’ye karakola gitmek için yola çıkar. Görgü tanıkları onu en son Germik köyü yakınlarındaki yolda görür. Aynı gün Karakol tarafından Çelik’in evi aranır ve yeniden karakola çağrılır. Bunun üzerine ailesi onun karakola ulaşmadığını düşünür ve onu aramaya başlar. Karakola giden ailesi onu sorar ancak Karakolda bulunan yetkililerden, böyle bir kişinin kendilerinde olmadığı yanıtını alır” diye belirtti.

Faili meçhule bırakıldı

Çelik, öldürüldükten bir hafta sonra cansız bedeni Ceylanpınar Devlet Çiftliği’nde zirai ilaçlama yapan uçağın pilotu tarafından bulunduğunu hatırlatan Ormanlı, “Ali Çelik’in dosyası günümüze kadar faili meçhul olarak kalır” dedi. Eylem, Çelik tüm kayıplar için bir dakika oturma eylem ile son buldu.Êlih’te ise kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri de eylemlerinin 576’ncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Eylemde, bu hafta 14 Nisan 1995 tarihinde Wan’da gözaltına alınıp kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun akıbeti soruldu.

‘Ölüm listesinde adın var dendi’

Açıklamayı yapan İHD Şube Yöneticisi Abdurrezak Katamaz hikayeyi şöyle aktardı: “Geverli (Yüksekova)olan Keremoğlu ailesi Wan’da yaşıyordu. Varlıklı olan aileyi tehdit eden JİTEM bağlantılı kişiler, ‘ölüm listesinde adınız var’ diyerek haraç istiyordu. Aile haraç vermeyi reddedince hedef haline geldi. 75 yaşındaki iş insanı Kadir Keremoğlu 14 Nisan 1995 tarihinde Wan merkezde bulunan Keremoğlu Camisi’nden çıktığında 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros ve ona eşlik eden 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldı. Aile yaptığı araştırma sonucunda; Keremoğlu’nu kaçıranların onu Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim ettiğini, ardından önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendi. Aile ayrıca kaçırma olayına karışan JİTEM’le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı.

Dosya AHİM’e taşındı ama…

Van Emniyet Müdürü, Van Valisi ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile bu bilgileri paylaşarak babalarının bulunmasını istedi. Değişik tarihlerde aile ile iletişim kuran ve kendilerini özel harp dairesi ve istihbarat mensubu olarak tanıtan kişiler ile Yarbay rütbeli bir subay, babalarını teslim etmek için onlardan fidye istedi. Olay, Aktüel Dergisi’nin 285 ve 286 sayılı nüshalarında detaylarıyla yer aldı. Keremoğlu Ailesi 13 Ocak 1997 tarihinde meclis Susurluk Araştırma Komisyonu’na verdiği ifade de yaşananları anlattı ve zanlıların isimlerini açıkladı. Ailenin Amed, Colamêrg ve Wan’da adliyeler arasında gidip gelen dosyada Kadir Keremoğlu’nun akıbetinin açığa çıkartılması ve sorumlu olanların cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir yargılama faaliyeti yürütülmesi girişimleri sonuçsuz kaldı. Dava 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddederek iç hukuk yollarını tamamen kapattı ve aile dava AİHM’e taşıdı.”

AMED / ÊLİH

#Çelik #Keremoğlunun #akıbeti #soruldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER