Ayşegül Doğan kadın Kürt ve gazeteci kimliğiyle mecliste olacak

Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili adaylarından Ayşegül Doğan ‘Halk kendi iradesini istiyor ve büyük bir umut var, beklentileri karşılamakla sorumluyuz’ diyerek kadın Kürt gazeteci kimliğiyle Meclis’te olacak

14 Mayıs seçimlerine 19 gün kala siyasi partiler çalışmalarını sürdürürken, en çok kadın aday gösteren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) adayları halktan büyük ilgi görüyor. Şirnex’teki (Şırnak) 4 milletvekili adayından 2’si kadın olan Yeşil Sol Parti kentte oldukça iddialı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili adaylarından gazeteci Ayşegül Doğan, kendisine, seçim çalışmalarına ve neler yapacaklarına ilişkin JINNEWS’ten Sema Çağlak konuştu.

Aslen Cîzirli (Cizre) olan Doğan, Ankara’da doğduğunu ifade ederek, “Ben Ankara’da dünyaya geldim ama 1980 askeri darbesinin ardından ailem Cîzir’e döndü. Liseyi bitirinceye kadar da Cîzir’deydim. 1991 yılında yapılan seçimlerin ardından babam parlamentoya girdi, bir kez daha Ankara’ya yerleştik. Aile üzerindeki baskılardan dolayı Fransa’ya gittim ve orada okudum. Daha sonra 2000’li yılların başında Türkiye’ye döndüm. O zaman babam cezaevindeydi. 2004 yılına kadar babam cezaevinde kaldı ve 2007 yılındaki seçimler sürecinde yaşamını yitirdi. Bu yıllarda ben gazetecilik yaptım daha çok. Ancak ben hep siyasi bir çevrenin içindeydim. 1991 yılında Kürt siyasetine tanık oldum. Yaşamım daha çok diğer kent ve ülkelerde geçti. Kendi sürgün yaşamımı kısaca bu şekilde anlatabilirim” sözleri ile yaşamını özetledi.

‘Halk kendi iradesini istiyor’

14 Mayıs seçimlerinin Türkiye için kritik bir yerde durduğunu belirten Doğan, “Yeni bir sisteme ihtiyaç var. Sadece Kürt halkı değil Türkiye’de yaşayan tüm inançlar yeni bir sistem beklentisi içinde. Ben babamın hayali olan onurlu ve kalıcı bir barışın inşa edilmesi için bu sürecin içerisinde yer aldım. Bu hayali gerçekleştirmek için elimden ne geliyorsa yapacağım. Siyaset toplumsal hafızayı koruma ve halkların değerlerine sahip çıkmak için bir sorumluluk. İnançlar, hafıza verilen değerler unutulmamalı. Ben bir gazeteci gözü ile halkın beklentilerini dinleyip onları yerine getirmeye çalışıyorum. Halkla bir araya geldiğimizde seslerini ve mesajlarını dile getiriyorlar. Halkın istek, umut ve beklentileri bir. Herkes kalıcı bir barış ve onurlu bir yaşam istiyor. Sürgünde olanlar ülkelerine dönmek istiyor. Tutsakların özgürlüğünü istiyor, anadil ve kimlik haklarını istiyor. Yine halk kayyımla yönetilmek istemiyor. Halk kendi iradesini istiyor ve büyük bir umut var. Bizler de bu umutları, beklentileri karşılamakla sorumluyuz” dedi.

‘Kadın kazanımlarını korumak için’

Bir kadın, Kürt ve gazeteci kimliği ile bu süreçte yer aldığını söyleyen Doğan, “Bu seçim kadın kazanımlarını korumak için çok önemli. Kadın katliamlarının artması, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesinin ardından 6284 sayılı kanunun hedef alınması ile kadınlara neler dayattıkları ortada.  Yine hem doğa, hem halkların hakları hem de gazeteciler için bu süreç önemli. Yani çözümlenmesi gereken birçok sorun var. Ancak bu sorunların tümü parlamentoda çözülmez, parlamento sadece bunun bir ayağı” dedi.

‘Halkların sesini yansıtmak istiyorum’

Şirnex’in özelliklerine de dikkat çeken Doğan, “Şirnex özel bir bölge. İktidarlar Şirnex üzerine farklı politikalar uyguluyor. Gençlere, kadınlara karşı yine din istismarı ile halklara karşı özel politikalar yürütülüyor. Ben bunları yaşadım ve gördüm. Bu yüzden seçildiğimde çalışmalarım özel olarak Şirnex için olacak. Halkların sesini yansıtmak istiyorum. 14 Mayıs’ta büyük bir genç kitlesi oy kullanacak. Bilindiği gibi gençlerin en önemli sorunu işsizlik. Bu bölgede kayyumların atanması bir sorun, kadına yönelik şiddet büyük bir sorun ve gençlere yönelik eşitsizlik önemli bir sorun. Şirnex direnişçi bir yer ve ağır bedeller vermiş. Şirnex halkı itaat etmemiş ve güçlü bir iradeye sahip. Şirnex’in bir kararlılığı var.

‘Coşkunun sandıklara yansıyacağını umuyoruz’

Şirnex’te halkın umudunun büyük olduğunu ve kendilerinin de çalışmalarını daha da güçlendireceklerini dile getiren Doğan şöyle dedi: “Gördüğümüz sinerji ve coşkunun sandıklara yansıyacağını umuyoruz. Hedefimiz 4 parlamenter ama kendimizi bununla sınırlandırmamalıyız. Önümüzde yerel yönetim seçimleri de var ve bu coşkuyu gelecek seçimlere yansıtmalıyız. 7 Haziran seçimlerinin  enerjisini, çözüm sürecini aklımıza getiriyor. O dönemde diyalog süreci vardı. Bunun yanında halklara bir rahatlama getirmişti. Her alanda bu rahatlama görüldü ve yaşandı. Halk diyalog beklentisi içinde.  Bu tahribatların aşılması için halkın beklentisi büyük.”

Doğan, son olarak “Halkımıza çağrım herkes oyunu kullansın ve oylarına sahip çıksın. Sandık güvenliği çok önemli. Bu çerçevede bizim de çalışmalarımız var ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları önemli.  Halk farklı fikirlerini bir tarafa bırakıp birlik olmalı. Bir oy seçimin sonucunu belirliyor” diyerek oy kullanma ve sandık güvenliğine dikkat çekti.

ŞİRNEX

 

 

#Ayşegül #Doğan #kadın #Kürt #gazeteci #kimliğiyle #mecliste #olacak

EN SON EKLENENLER