Wan’da AKP’yi gençler gönderecek

Bayramla birlikte Serhat bölgesinin en büyük kenti olan Wan’da Yeşil Sol Parti, çalışmalarına hız verdi. Partiye gönül veren gençlerin AKP’yi göndereceği ifade edildi

Sadık Topaloğlu

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için çalışmalarını sürdürüyor. Serhat bölgesinin en büyük kenti olan Wan’da 8’de 8 milletvekili hedefi koyan Yeşil Sol Parti bu konuda ilki başarmayı hedefliyor. Bu kapsamda adaylarıyla birlikte her gün bir yerde ziyaretler düzenleyen Yeşil Sol Parti, gittikleri yer yerde yoğun bir ilgi görüyor. 704 bin seçmenin bulunduğu Wan’da Yeşil Sol Parti ulaşmadığı kimseyi bırakmak istemiyor.
Yeşil Sol Parti Milletvekili adayları Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Taylan Ertaş, yaptıkları çalışmalar ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Neden Yeşil Sol?

Yeşil Sol Parti’nin Kürt sorununa dönük, kadına yönelik, ekolojik talana dönük ortaya koyduğu çözüm önerileri başta olmak üzere daha yaşanılır bir Türkiye yaratma iddiasıyla yola çıktığını ifade eden Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, bu nedenle Yeşil Sol Parti’den aday olmayı tercih ettiğini söyledi. Sayyiğit, “Bir kadın olarak, bir Kürt olarak, bir KHK’li olarak, yerine kayyum atanmış belediye başkanı olarak kendimi burada görüyorum. O yüzden Yeşil Sol Parti diyorum” ifadelerini kullandı.

Hazırlıklar tamam

Wan’da seçim çalışmalarına teknik boyutuyla 2 buçuk yıl önce başladıklarını belirten Sayyiğit, “Hali hazırda elimizde bütün istatistiki bilgiler mevcut. Kaç kişi oy kullanacak, bir önceki seçimde kaç kişi oy kullanmadı, bu seçimlerde kaç gencimiz oy kullanacak, her sandıkta kaç kişi görev alması gerekiyor, itiraza yetkili kaç arkadaşımız olacak, onların görevlendirmeleri konusunda çalışmalarımız hazır. Avukat arkadaşlarımızla birlikte tüm çalışmalarımız istatistiki boyutuyla hazırlandı. Bizim örgütsel geleneğimizden kaynaklı hiçbir zaman çalışmalarımıza ara vermiyoruz. Sürekli bir çalışma içerisindeyiz, sürekli halkın içerisindeyiz. Ama bu seçim atmosferinde bu performansı arttırmaya dönük girişimlerimiz oldu” diye belirtti.

Yapılan çalışmalar

Wan’daki çalışmalar kapsamında ilk etapta kadın özgün toplantıların alındığını ifade eden Sayyiğit, şöyle devam etti: “Bazı köylerimizde, bazı mahallelerimizde çat kapı çalışmalar yürüttük. İlk kez Yeşil Sol Parti’yle seçimlere gireceğiz. Bu açıdan özellikle annelerimize yeni amblemimizi tanıtmaya dönük çalışmalarımız oldu. Şuan itibariyle de her mahallede bürolarımız var ve halen bürolarımızı açmaya devam ediyoruz. Her büro açılışı gerçekten miting havasında geçiyor. Atmosfer bize 7 Haziran’ın daha da ötesinde bir atmosfer yaşatıyor. Bu kentin zaten asıl sahipleri bizleriz. Özellikle 2014 yılından bu yana sürekli olarak iradesi gasp edilen Wan halkı, her şekilde 14 Mayıs’a hazır. 14 Mayıs’ta 8 arkadaşımızla o meclise gireceğimize inancımız da tamdır.”

Çalmadık kapı bırakmayacağız

Çalışmalarını yürütürken AKP’li, CHP’li veya MHP’li ayrımı gözetmeden kapı kapı dolaştıklarını ve çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Sayyiğit, “Bu süreçte insanlar kimliksel boyutuyla bir sıkıntı yaşamamışsa da şuan ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor. Gittiğimiz her yerde gücümüz yettiğince bunu anlatmaya çalışıyoruz. 2019 seçimlerinde sandığa gitmeyen ciddi bir kesim var. Onlar üzerinde de ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Yani çalmadık kapı bırakmayacağız” dedi.

Özel savaş politikaları

Türkiye’de kadına yönelik politikaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Sayyiğit, “Ama yerelde özel savaş politikalarının had safhaya ulaştığı bir politika devreye konulmuş durumda. Özellikle üniformalılar tarafından devreye konulmuş politikalar var. Bunun karşısında cezasız kalan bir durumla da karşı karşıyayız. Wan coğrafi konumundan dolayı da mültecilerin çok fazla olduğu bir kent konumunda. İşte iki sene önce burada iki üniformalı tarafından tecavüze uğrayan bir kadın oldu. Bunlar sadece basına yansıyan kısımlar. Bundan çok daha ötesini yaşıyoruz. Uyuşturucunun bilinçli bir şekilde devreye sokulduğu ve sokak ortasında satıldığını biliyoruz. Tüm bunların bilinciyle zaten burada politikalarımız vardı kayyumdan önce. Seçimden sonra bunları yeniden hayata geçirmek için mücadele edeceğiz” dedi.

‘Oyumuza sahip çıkalım’

22 yıllık AKP iktidarının kadınlara neler verdiğini herkes tarafından görüldüğünü belirten Sayyiğit, “Çeteleler bunu gün gün, ay ay veriyorlar. Mevcut kazanımlarımıza göz diken ve bunu elimizde almaya çalışan bir sistemle, bir zihniyetle karşı karşıyayız. Biz kadınlar bu mücadelenin öz gücü olduğumuzun bilinciyle 14 Mayıs’ta kazanımlarımıza, sandıklarımıza, partimize ve oyumuza sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Halkın üzerindeki baskılar

Türkiye’de halklar üzerinde 21 yıldır ağır baskıların olduğuna dikkati çeken Taylan Ertaş da, Wan üzerinde oynanan kirli oyunlara dikkati çekti. 2016’daki ne olduğu belirsiz darbe bahane gösterilerek Kürtlerin iradesinin yok sayıldığını belirten Ertaş, “Seçilmiş belediye başkanları, eş başkanları, milletvekilleri cezaevlerine atıldı. Wan’da cezaevine gayri hukuki şekilde cezaevlerine atılan başkanların yerine kayyumlar atandı. Gelen kayyumlar belediyelerde çalışan işçilerin büyük bir bölümünü işlerinden attı. Bu işçiler davalar açtı ve kazandılar. Ancak bürokrat, idare ve valilik bu hukuki kararı uygulamamakta direnç gösteriyor. Öncelikle bu siyasi iktidarın halkın üzerindeki bu ektisini 14 Mayıs’la birlikte kaldırmayı düşünüyoruz” dedi.

Talanın hesabı yok

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin özellikle Wan’ı çok etkilediğini ifade eden Ertaş, “Biz günlerdir esnafları ziyaret ediyoruz, dertlerini dinliyoruz, konuşuyoruz. Esnaflar kan ağlıyor. Esnaf bugün sattığını yarın alamıyor. Bu sebeple elindeki ürünü satmak istemiyor. Artık yerelde ve genelde evine doğru düzgün bir şey almayan aileler var bu ülkede. İşsizlik hat safhada. Wan işsiz gençlerle dolu. Ha keza trafik sorununu görüyorsunuz. Wan merkeze yığılmış bir araç sirkülasyonu var. 3 yoldan ibaret Wan merkez. Yıllardır yapılmayan bir çevre yolu sorunu var. Yine Wan gölüne baksanız ne kadar kirli olduğunu ve ne kadar geri çekildiğini göreceksiniz. Herkesin faydalandığı bir yer Wan gölü. Yine doğa talanının haddi hesabı yok” diye konuştu.

‘İktidarı gençler değiştirecek’

14 Mayıs’ta Wan’da çok sayıda gencin ilk defa oy kullanacağını hatırlatan Ertaş, gençlerin iktidara gereken dersi vereceğini söyledi. Çalışan, emek veren, zekasını kullanan, çok becerikli gençlerin Wan’da olduğunu ifade eden Ertaş, “Gençlerle yan yana gelirken sürekli olarak, ‘Bizler bir kuruma girmek için çok çalışıyoruz, çabalıyoruz ama hiçbir becerisi olmayan kişiler kendilerine yakın olanları işe alıyor’ karşılığını alıyoruz. İşte gençleri en çok üzen şey bu liyakatsizlik. Birde Wan’da iş olanaklarının yeterli olmaması gençlerin işsizlik potansiyelini arttıran bir durum. Gençler eğitimden çok mustaripler, üniversitelerin kalitesizliğinden mustaripler. Burada gelecek görmüyorlar o yüzden yurt dışına kaçma planları yapıyorlar. Bizde bütün gençlere şunu söylüyoruz. 14 Mayıs gençler için bayram olacak. Hepimiz gençlerin geleceği ve umutları için mücadele ediyoruz. 14 Mayıs’a kadar sabretmelerini istiyoruz. Çünkü iktidarı onların değiştireceğini biliyoruz ve söylüyoruz. Onlarda bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyorlar” diye konuştu.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit kimdir?

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 1982 yılında Wan’ın Gevaş ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğretimini Gevaş’ta tamamlayan Sayyiğit, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı. 2008-2012 yılları arasında Çatak Çok Programlı Lisesinde Coğrafya öğretmeni olarak görev yapan Sayyiğit, Çatak’ta çalıştığı yıllarda Eğitim Sen Çatak İlçe Temsilciliği görevini üstlendi. 2012-2017 yılları arasında Edremit Eminpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde çalıştığı süre boyunca aynı zamanda Eğitim Sen Wan Şube Eş Başkanlığı görevini yürüttü. Aynı yıllarda Wan Emek ve Demokrasi Platformunda ve KESK Kadın Meclisinde de sorumluluklar üstlendi. Sayyiğit, 7 Şubat 2017 tarihinde 686 Sayılı OHAL KHK’si ile kamu görevinden ihraç edildi. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde HDP listelerinden Wan Edremit Belediye başkanı olarak seçilen Sayyiğit, KHK ile ihraç edildiğinden dolayı mazbatası verilmedi.

Taylan Ertaş kimdir?

1989 Wan doğumlu olan Taylan Ertaş, ilkokulun ilk yıllarını Wan merkezde, sonrasında İstanbul’da devam etti. Ertaş, kimi sebeplerden dolayı ilkokula iki yıl ara vermek zorunda kaldı. Liseyi de Wan merkez, Cumhuriyet Lisesinde okuyan Ertaş üniversiteyi 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini okudu. 2011-2017 yılları arasında eğitimini tamamlayan Ertaş, 2018 yılında avukatlığa başladı. Ertaş, 2018 yılından beri Wan’da avukatlık yapmaktadır.

#Wanda #AKPyi #gençler #gönderecek

EN SON EKLENENLER