Tek vekil o da Yeşil Sol’a

Parlamentoya tek vekil gönderecek olan Dersimlilerin kararı şimdiden Yeşil Sol Parti’den yana. 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti ile Dersimliler özel savaş politikalarına karşı da zaferini ilan etmek istiyor

Selman Çiçek

Baharın gelişi ile yeşillenen Dersim’in dağlarına doğru yol alırken bir yanımızda eşsiz güzelliği, gürül gürül ama bir o kadar da hırçın ve asi Munzur suyu akıyor. Bu yıl bol yağan yağışlarla birlikte debisi de artan Munzur suyunun akışı o kadar şiddetli ki bize 14 Mayıs’ta halkların özgürlüğe akışını hatırlatıyor. Asi Munzur ve görkemli Dersim dağlarının eşsiz manzarası ile Dersim’e seçimin nabzını tutmak için yol alıyoruz.

Dersim’i bir vekil temsil edecek

Gerek Türkiye ve Kurdistan illerine gerekse de yurt dışına en fazla göç veren Dersim azalan nüfusundan kaynaklı yıllardır Meclis’e iki vekil gönderirken bu yılki seçimde bir vekil gönderecek. Kürt ve Alevi kimliğinden dolayı devletin imha ve inkar kıskacında olan Dersim, yıllardır uygulanan özel savaş politikaları ile adeta insansızlaştırılmaya çalışılıyor. Bölgenin temel geçim kaynağı olan tarım arazileri baraj ve HES’lerle yok ediliyor. Hayvancılık ise askeri operasyon gerekçesi ile ilan edilen yasak bölgeler yüzünden yok edilirken işsizlik ve yoksulluk ilk göze bir durum oluyor.

İnkarın dili afişlerde

Her şeye rağmen direngenliğini koruyan Dersim’in merkezi olan ve halk dilinde Mameki olan merkeze doğru yol alıyorum. Yol boyunca birçok partinin afişlerini görüyorum. Bunların en ilginci AKP’nin astığı afişler oluyor. Bölgede sadece devletin resmi gücü olan AKP, astığı afişlerde yine inkarın dilini kullanmış. Halkın Dersim olarak benimsediği bir kenti büyük puntolarla Tunceli yazmak inkara devam ettiğinin de itirafı gibi olmuş. AKP’nin sadece devlet güçleri ile var olduğu kentte yarış CHP ve Yeşil Sol Partisi arasında geçiyor.

Ortak mücadele iradesi

Kent merkezinin en işlek noktalarından biri olan Sanat Sokağı’nda gezdiğimizde ve insanlar ile sohbete koyulduğumuzda aslında iki parti arasında geçen yarışın galibinin şimdiden belli olduğunu görüyoruz. Bu galip ise Yeşiller Sol Partisi… Yani özcesi Dersim halkının seçimi şimdiden belli. Bizi bu sonuca iten nedenlerden bir tanesi, Yeşil Sol Parti adayı Ayten Kordu’nun ortak bir irade tarafından seçilmiş olması. Yıllardır AKP iktidarının politikalarından usanan Dersim halkı, Alevi kurumları ve devrimci demokrat güçlerin ortak iradesi, iktidardan kurtuluşun adresi olarak Yeşil Sol Parti’yi gösterdi. Uzun yılların ardından Dersim’de ortaya çıkan bu ortak irade çok önemseniyor. Bu ortaklığın sadece bir AKP karşıtlığı olmadığı emek, demokrasi ve özgürlük için ortak mücadele ihtiyacından doğduğunun altı çiziliyor.

Dersim kadın vekil istiyor

İkinci bir husus ise Dersim halkının kararı doğrultusunda tek adayın kadın olması isteğiydi. Yeşil Sol Parti’nin kadın vekil aday göstermesindeki neden halkın bizzat bu talepte ısrar etmesi sonucu oldu. Tek vekilin kadın olması, Dersim’in direngen yapısının Sakine Cansız, Aysel Doğan ve nice kadınların ruhundan geldiğine inanılan kentte bir kadının Dersim’i daha iyi temsil edeceği düşünülüyor. Bu nedenle Yeşil Sol Parti’nin aday gösterdiği Ayten Kordu, uzun yıllar kadın mücadelesinde yer alması, kadın özgürlük mücadelesinde aktif rolü neden ile öne çıkıyor.

Sonuç kesin gibi

CHP’nin gösterdiği aday Hüsniye Karakoyun ise halk tarafından ilgi görmedi. Kendi partisinden bile tartışılan Karakoyun, kadın haklarından uzak Dersim’in temel dinamizmini oluşturan devrimci geleneklere karşıt duruşu ile tartışılıyor. Bu nedenlerden dolayı CHP’li aday kendi partisi içerisinde bile tercih edilmiyor. Karakoyun karşısında Kordu’nun daha çok benimsediği kentte 14 Mayıs’ta ipi göğüsleyeceği kesin gözü ile bakılıyor. Hatta seçimin büyük fark ile kazanılması hiç de şaşırtıcı olmayacak.

Dersim zafere hazırlanıyor

Kordu’nun zaferini temsil eden bir diğer emare ise büro açılışlarının miting havasında geçmesi ve halkın gösterdiği ilgi. Açılan her büro açılışına yüzlerce yurttaşın katılması, açılışların mitinge dönmesi Dersim halkının 14 Mayıs’ta kararını şimdiden ilan ettiğini gösteriyor. Yine Kordu’nun başta Dersim’in köylerinde olmak üzere gittiği her yerde ilgi ile karşılanması, adeta bir vekil olarak karşılaması bu ilanın bir başka yüzü. Yıllardır başta CHP olmak üzere birçok iktidarın inkar ve imha politikaları ile yüz yüze kalan Dersim halkı, kendi vekilini seçerek bu imha ve inkar politikalarının da kökünü kazımak istiyor. Yıllardır yürütülen mücadele ile bu politikaları büyük oranda gerileten Dersim halkı 14 Mayıs ile bu mücadeleyi zafer ile taçlandırmak istiyor.

24 Haziran’da ne olmuştu?

Kentte 24 Haziran 2018 seçimlerinde 56 bin seçmen oy kullanırken bu oyların 28 bin 409’unu HDP alırken 14 bin 606 oyu ise CHP almıştı. AKP ve MHP iktidarın 11 bin oy aldığı kentte HDP ve CHP birer vekil çıkardı. Kentte AKP ve MHP’nin kayıt dışı seçmenler üzerinden bir hile yapma endişesi var. Bu nedenle tedbirin elde bırakılmadığı kentte özellikle sandık güvenliği için şimdiden birtakım önlemler alındı. Düzenli olarak sandık görevlilerin eğitildiği kentte oylar titizlikle koruncak.

#Tek #vekil #Yeşil #Sola

EN SON EKLENENLER