AKP’nin seçim startı

AKP iktidarı da yönetememe krizinin acı sonuçlarıyla yüzleşmemek için başta Kürtler olmak üzere tüm demokrasi güçlerini şiddet araçlarıyla seçim sürecinin dışında tutmaya çalışıyor

Cem Şahin

AKP iktidarı seçim sürecini provoke edecek yöntemleri iş başına koşmaktan geri durmayarak, Diyarbakır merkezli bir operasyonla basın emekçileri başta olmak üzere birçok avukatı, sanatçıyı ve siyasi aktivisti gözaltına aldı. Birçok çalışanı tutuklu bulunan Mezopotamya Ajansı muhabirlerinden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği avukatlarına dek herkes seçimin güvenliği hedef alınarak gözaltına alınmıştır. Niye mi? Çünkü basın emekçileri olası seçim hilelerinin anında ifşasını sağlayarak türlü düzenbazlıkları engelleyecek, böylece AKP aleyhine bir seçim ortamı hazırlayacaktı. Avukat dostlarımız ise kırıntı düzeyinde işleyen hukuk normlarını seçime yakışır bir şekilde örgütlemek üzere seçimde bulunacaklardı. Sandık güvenliği ve şüphe götürmeyecek şekilde iktidarca icra edilmesi muhtemel hukuksuzlukları onlar engelleyecekti. İktidar madem öyle Kürtler için güçlü metinler ortaya koyan sanat emekçilerini de toplayalım da tam olsun demiş olacak ki Diyarbakır Şehir Tiyatrosu ve Aram Yayınevi’ne de baskın düzenledi.

Belleğimizi azcık zorlarsak çok değil geçen haftalarda bir Kürt romancı olan Yavuz Ekinci’nin romanlarının toplatılma kararının alındığını da hatırlarız. Kürtler her daim yaşadıkları baskının bilmem kaçınca fragmanını yaşıyorlar gibi gözükebilir. Siz okuyucular da çok iyi bilmektesiniz ki bu ülkede Kürtler dışında birileri baskı altında tutulacaksa da ilk sopa hiç şüphesiz Kürt Mehmet’in sırtına vurulur. Kürtler Türkiye’de diğer ezilenler ve emekçi dostlarımızın gözdağı unsuru olarak kodlanmışlardır da ondan. İlk dayak ona atılmalıdır ki diğer direnen kesimler sus pus köşelerine gizlensinler. Peki AKP iktidarı neden saldırganlaştı?
Hannah Arendt iktidar ve şiddetin birbirine karşıt kavramlar olduğunu düşünür. Ona göre iktidarın bittiği yerde şiddet başlar. AKP iktidarı da yönetememe krizinin acı sonuçlarıyla yüzleşmemek için başta Kürtler olmak üzere tüm demokrasi güçlerini şiddet araçlarıyla seçim sürecinin dışında tutmaya çalışıyor. İktidarını mutlak surette kaybetmekle karşı karşıya kalmış bir iktidar için tek geçerli yöntemin bu olduğunu düşünerek hareket eden AKP iktidarı saldırıları çok daha kapsamlı bir şekilde seçim sürecine yaymayı düşünüyor. Çünkü diğer muhalefet partileri gibi o da Kürtlerin seçimde çok kilit bir role sahip olduğunu kavrayacak kadar muhakeme yeteneğini kaybetmemiş durumda. Ki bu rolü alaşağı edecek tüm araçları devreye sokmaya hazır bulunuyor. Bir muhalefet liderinin de yayınladığı videoda söylediği gibi ‘ne zaman seçim yaklaşsa’ Kürtler ‘terörist’ olma vasfına yükseliyor. Bu denli bir çıkışı tamamlayacak detay da şu an ki operasyonlara tam da edilmiş bu laflar üzerine sahip çıkmak ve Kürtlerin dostu olduğunu göstermenin cesaretini kanıtlamak olmalı. Bu operasyonlara geniş bir cephede karşılık verilmediği sürece sadece Kürtler değil tüm ülke hakları kaybedecektir. Kürt halkı kendi örgütlü gücü ile kamusal alanları direniş mevzilerine dönüştürmekte çokça mahir olsa da yoldaşlık hukuku özellikle bugün daha dikkate değer bir pratikle ele alınmalıdır.

Gazetecileri, hukukçuları ve saha elamanlarını gözaltına alarak seçimi kaotik ve güvensiz bir ortamda tamamlanmak isteyen AKP iktidarına karşı beraberce direnilmelidir. Zira bugün itiraz edemediğimiz her operasyon seçim yaklaştıkça daha pervasız bir ritimle tüm demokrasi güçlerine musallat olacaktır. Yani ez cümle bu operasyon hem seçim öncesi hem de seçim günü sandık güvenliği esas olmak üzere türlü yasa dışı işin yapılmasını AKP lehine kolaylaştırmayı hedefliyor. Kendi iktidar alanını büyütmek ve tüm sahayı kendi hegemonyasında tutmak için muhalif cephenin hareket alanını elinden geldiğince daraltmak isteyen AKP iktidarı seçim süreci boyunca daha radikal yöntemleri de devreye sokabilir. İktidar çok belli olduğu haliyle kendi cenahı dışında inşa olmuş tüm dayanışma ağlarını ilga etmek ve seçimi kazanmak için bir dolu şeyi yapmaya niyetli görünüyor. Bu operasyon da bunun stardı niteliğindedir.

#AKPnin #seçim #startı

EN SON EKLENENLER