AKP Şirnex’te sandığa asker taşımaya hazırlanıyor

AKP’nin en düşük oy aldığı kentlerden olan Şırnex’te son yıllarda yapılan seçimlerde çevre ilçelerden askerler taşınarak oy kullandırılırken, kent valisinin 2023 seçimleri için AKP’ya oy istemesi akıllara önceki seçimleri getirdi

Tarihi seçimlere 6 gün kalırken, AKP’nin seçim hileleri yeniden gündeme geldi. Özellikle Botan’da istediği karşılığı bulamayan AKP’nin, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde asker ve polisi kente taşıyarak oy kullandırmasına karşı uyarılar yapılmaya başlandı.

Kent 2016’da yerle bir edildi

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Dilgeş Ruvanas’ın haberine göre, AKP’nin 24 Temmuz 2015’te yeniden savaş konseptine dönmesiyle 14 Mart 2016’dan ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında devlet güçlerinin saldırılarında, Şirnex’in 12 mahallesinden 7’si haritadan silindi. İktidarın saldırıları nedeniyle evleri yıkılan onbinlerce kişi farklı kentlere göç etmek zorunda kaldı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacak konutların yapım süresi de uzayınca kent nüfusunun büyük bir bölümü 2021 yılına kadar farklı kentlerde yaşamlarını sürdürdü.

Askerlere oy kullandırıldı

Bu durumu fırsata çeviren AKP, dönemin Şırnak Valisi olan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, AKP Milletvekili Rizgin Birlik ile birlikte göç eden nüfusun yerine kente askeri taşıyarak oy kullandırdı. Aktaş ve Birlik, Nüfus Müdürlüğü’nden aldığı verilerle Şirnex’in Cizîr (Cizre), Silopiya (Silopi), Hezex (İdil), Qileban (Uludere) ilçelerinden 11 bin askeri personeli kente taşıyarak, AKP için oy kullandırdı.

Oy farkı yarattılar

AKP’nin iktidarı boyunca gidilen yerel seçimlerde büyük bir farkla belediyeyi kazanan HDP geleneğinin, 2019 seçimlerinde Şirnex’i kaybetmesi de dikkat çekti. HDP’nin kalesi olan Şirnex’te AKP’nin yüzde 61,72 oy alması, askerlerin kente taşınarak oy kullandırmasının farkı oldu. AKP, binlerce askeri işyerlerine, ahırlara, metruk binalara seçmen olarak kaydetti. HDP’nin buna karşı yaptığı tüm itirazlarda İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

Şimdi da Vali sahnede

Son olarak 2023 seçimleri için Şırnak Valisi Osman Bilgin’in AKP için korucularla birlikte seçim çalışması yürütmesi, 2019 seçimleri gibi benzer hilelerin yapılabileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Vali Bilgin, ilçe kaymakamları, 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan isimler, korucubaşlarıyla birlikte köy köy AKP’ye oy istiyor.

Muhalif sendikalara görev verilmedi

Öte yandan Bilgin’in talimatıyla sandık kurulu üyelerinin de AKP’ye yakın isimlerden oluşturulduğu ortaya çıktı. Sandık kurulu üyeliği için Seçim Kurulu’na başvuran Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerine görev verilmedi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şirnex Şubesi de başvurulara rağmen üyelerine görev verilmediğini, sandık kurulu üyelerinin iktidara yakın sendika üyelerinden oluşturulduğunu açıkladı.

Sandıklara sahip çıkın çağrısı

Kentte, AKP’nin 2019 seçimlerinde olduğu gibi binlerce askeri sandıklara taşıyarak, AKP için oy kullandırma hazırlıklarının olduğu konuşulurken, Yeşil Sol Parti ise halka sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

ŞIRNEX

 

#AKP #Şirnexte #sandığa #asker #taşımaya #hazırlanıyor

EN SON EKLENENLER