AA yerel seçimlerde veri akışını kesmişti: Fark ne kadar büyük olursa manipülasyon o kadar zor olur

Anadolu Ajansı, geçtiğimiz seçimlerde veri akışını durduğu için tartışmaların odağında olmuştu. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ne yapacağı ise merak konusu

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinin yapılacağı 14 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Bu seçimlerde de şüphesiz herkesin gözü kulağı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Anadolu Ajansı’nda (AA) olacak. Geçmiş seçim pratikleri nedeniyle YSK de Anadolu Ajansı da 14 Mayıs seçimlerinde ne yapacakları merak konusu.

YSK’nin kadrosu yeni

YSK kadrosunun seçim deneyiminin olmaması, seçim güvenliği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Nitekim YSK Başkanı Ahmet Yener başta olmak üzere üyelerin seçim tecrübesi bulunmuyor. 16 Ocak 2020’de YSK üyeliğine getirilen Yener, 26 Ocak 2023’te Başkan olarak seçildi, Ekrem Özübek ise 22 Ocak 2020’de YSK Başkanvekili görevine seçildi. Yanı sıra 26 Ocak 2023’de AKP’ye yakınlığı ile bilinen Talip Bakır, Dr. Serdar Mutta, Feyzi Eroğlu, İsmail Kalender ve Ali Çopur, YSK’ye atandı. Seçime kısa bir süre kala atanan isimler hakkında da şaibeler sürüyor.

2018 seçimlerinde yaşanan skandal

Seçim güvenliği noktasında endişe yaratan bir diğer kurum ise Anadolu Ajansı, 24 Haziran 2018 seçimlerinde ilk yayınlanan verilerle algı yaratması üzerine eleştirin odağı haline geldi. 2018 Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci dönem parlamento seçimlerinde ilk yayınlanan verilere göre, Türkiye genelinde açılan yüzde 20,7 sandıkta, mevcut AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oy oranı 59,32 olarak verildi. Ancak bu oran Türkiye genelinde açılan sandık sayısı yüzde 100’e ulaştığında, yüzde 52,6’ya düştü.

Yerel seçimlerde veri akışını kesti

Anadolu Ajansı, 31 Mart 2019 seçimlerinde de algı operasyonu yürüttü. Ankara’da sandıkların yüzde 23,8’inin açıldığı saatlerde açıklanan ilk verilerde, Cumhur ittifakı adayı Mehmet Özhaseki yüzde 51,14, Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş’ın ise yüzde 45,66 oranında oy aldığı aktarıldı. AA, İstanbul seçimlerinde ise Binali Yıldırım’ın yüzde 51,83, Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 45,55 oranında oy aldığı algısı yarattı. Söz konusu durum Bursa, Mersin, Antalya gibi kentler için de benzer şekilde aktarıldı. Ancak gecenin ilerleyen saatlerinde, İstanbul seçimlerinde oy oranları Binali yıldırım için yüzde 48,70’i gösterirken, AA veri akışını durdurdu. AA, 1 Nisan’da “Seçim Yayın Sistemine sahadan veri akışı gerçekleşmemektedir. Sahadan veya YSK’dan veriler ulaştığında sonuçların aktarımı sürecektir” açıklaması yaparken, YSK veri akışının devam ettiğini duyurdu.

Veri akışının durdurulduğu sırada seçimleri kazanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’u biz kazandık. Hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.

Basın İş Bölge Temsilcisi: AA ile doğru sonuçlar elde edilemez

MA’dan Yüsra Batıhan’a AA’nın seçimlerdeki rolüne dair değerlendirmelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, geçmiş seçimlerdeki pratikleri nedeniyle Anadolu Ajansı’na güvenin yitirildiğini belirterek, “Anadolu Ajansı’nın verilerine ne kadar inanırsınız?” diye sordu. Dedeoğlu, seçim sonuçlarının bağımsız gazeteciler veya bağımsız şirketler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Dedeoğlu, “Böyle yapılmadığı sürece bu tereddüttü her zaman yaşayacağız. Bu YSK’yla, AA’yla, TRT’yle ile iktidarın borazanı olmuş kurumlarla doğru sonuçları almamız ya da doğru sonuçları elde etmemiz mümkün olmayacak” diye konuştu.

Sandığa sahip çıkılmalı

AA’nın, verileri sunma biçiminin manipülasyon olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Dedeoğlu, “Seçimi kazanmak için demokratik olmayan yollarla ellerinden geleni yapacaklar. AA’nın böyle bir şey yapmaması bizi şaşırtır. Ben AA’nın bağımsız bir ajans olduğuna inanmıyorum. İstanbul seçimlerinde ikinci turda fark 800 bin değil de bin olsaydı, oylar muhtemelen manipüle edilecekti. Fark ne kadar büyük olursa, manipüle etmeleri, yanlış yönlendirmeleri o kadar zor olacaktır. Bir oy bile her şeyi değiştirecek güçte. Biz bunu İstanbul seçimlerinde gördük, ikinci seçimde sonucun nasıl değiştiğini gördük. Onun için de ilk turda seçimi bitirmekte, sonucu belirtmekte fayda var” dedi.

ANKARA

#yerel #seçimlerde #veri #akışını #kesmişti #Fark #kadar #büyük #olursa #manipülasyon #kadar #zor #olur

EN SON EKLENENLER