Yeşil Sol Parti Tahtacı Alevilerini ziyaret etti: Ezilenler gücümüzü birleştirelim

Antalya’nın dağ köylerinde yaşayan Türkmen Tahtacı Alevileri, asimilasyona karşı mücadele ettiklerini dile getirerek ‘oyumuzu eşitlik ve barıştan yana kullanacağız’ dedi

Antalya’nın Finike ilçesi Gökbük köyünde Tahtacı Alevileriyle bir araya gelen Yeşil Sol Parti Antalya milletvekili adayları, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkına sahip olmaları için mücadele edeceklerini söyledi. Tahtacı Alevilerin yaşadığı Gökbük köy halkı ise oylarını eşitlik ve adaletten yana kullanacaklarını vurguladı.

Asimilasyon için uğraştılar

21 yıllık AKP iktidarı döneminde Aleviler üzerinde sindirme politikaları uygulandığını ifade eden köy sakinlerinden Ahmet Kahyaoğlu, 2011 yılında Alevilere yönelik bir çalıştay yapıldığını hatırlatarak, “O dönem Türkiye’de bulunan Alevi dernek, federasyon ve örgütleri olarak birleşip ortak taleplerimizi dile getirdik. Fakat o çalıştayda hükümetin amacı bizi kendi aramızda kavga ettirip, tartışmalar çıkarmaktı, daha sonra gidin kendi aranızda birlik sağlayın dediler. Bu sadece aldatmacaydı. İktidar Alevilerin cemevlerini siyasette kullandı. Kendilerine hizmet eden birkaç cemevi kurup kendilerine biat eden Alevi dedelerini maaşa bağlayarak Alevileri asimile etmeye çalıştılar. Cemevlerinin içini boşalttılar” diye konuştu.

Yavuz döneminden bu yana zulüm

Tahtacı Alevilerinin Yavuz Sultan Selim döneminden bugüne kadar devletin zulmüne uğradıklarını belirten Kahyaoğlu, “Sultan Selim baskısından kaçan Tahtacı Alevilerine zorla Sünniliği kabul ettirmeye çalıştılar. Yönünü dağlara dönen Tahtacılara şimdi zorla kentleşme dayatılıyor. Öz kimliğimizden koparmaya çalışıyorlar, Tahtacı köylerinin birçoğunda hala cemevleri yok, inancımızı rahat yaşayamıyoruz. AKP hükümeti yüzünden gittiğimiz devlet dairelerinde iş alınmıyoruz. Kendi oylarımızla seçtiğimiz yöneticiler dahi dışlıyor. Ben kendim için bir şey beklemiyorum ama geleceğimiz olan gençlerimizin geleceğini bu ucube iktidardan kurtarmalıyız. 21 yıldır çektiklerimizin daha kötüye gitmemesi için oylarımızı özgürlük, barış kardeşlik düşüncesine sahip partilere verelim” çağrısında bulundu.

Ezilenler gücümüzü birleştirelim

Köylerinde hala cemevi olmadığını ifade eden Yazgül Akça, 18’inci yüzyıldaki gibi ibadetlerini evlerinde yaşamak durumunda bırakıldıklarını söyledi. Alevi oldukları için birçok haksızlığa maruz kaldıklarını kaydeden Akça, “Tapulu evlerimizi dahi bizden alıyorlar. Kendi istedikleri gibi Alevi olmadığımız için bu ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Biz Aleviler eşit yurttaşlık hakkı, özgürlük istiyoruz. Tüm Aleviler, kadınlar, ezilenler gücümüzü birleştirip bu iktidardan kurtulmalıyız” dedi.

ANTALYA

#Yeşil #Sol #Parti #Tahtacı #Alevilerini #ziyaret #etti #Ezilenler #gücümüzü #birleştirelim

EN SON EKLENENLER