Saruhan Oluç: Faşizmi frenledik

AKP’nin ilk turda istediği sonucu alamadığını belirten Yeşil Sol Parti Milletvekili Saruhan Oluç, ikinci turda değişimin mümkün olduğunu söyledi

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde adaylar yüzde 50’yi geçemediği için nihai sonucun belirlenmesi için Türkiye ikinci kez sandık başına gidiyor. Seçimlerin ikinci turunda Yeşil Sol Parti Erdoğan’a kaybettirmek için halkı sandığa çağırdı. Partinin Antalya Milletvekili seçilen Saruhan Oluç, ikinci tur bir şanstır dedi.

Seçim sürecinde eksikliklerinin olduğunu, tüm bunları kapsamlı olarak değerlendireceklerini ifade eden Oluç, 28 Mayıs seçimlerinin ardından halkla, il-ilçe örgütleri, Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu’nun yürüteceği tartışmalar sonucunda özeleştirel bir yaklaşım içinde olacaklarını belirtti. Oluç, “Bu zor şartlarda, çok olumsuz şartlarda hazırlandığımız bir seçimdi. Ciddi bir baskı ve kuşatma vardı. Buna rağmen çalışmalarımızı sürdürdük ve bir sonuç da aldık. Aldığımız sonuç daha iyi olabilirdi, koyduğumuz hedefler daha yüksekti. Hedeflerimize ulaşamadık ve kaybımız var. Bu kaybı neden yaşadık, bunları değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

28 Mayıs vurgusu

Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla sürecin devam devam ettiğini söyleyen Oluç, temel gündemlerinin 28 Mayıs seçimleri olduğunu ifade etti. Seçimlerin ilk turunda “tek adam” yönetiminin devamını sağlayacak bir sonucun çıkmasını engellediklerini vurgulayan Oluç, “Faşizmin kurumsallaşmasına fren yapılmasını sağladık. Meclisin üçüncü partisi olmamız elbette önemli ama sadece bununla yetinemeyiz. Daha iyisi olması gerekiyordu. Ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir fren yapmasını sağladık. Az bir zaman kaldı. 28 Mayıs’taki sonucun istediğimiz yönde alınması gerekiyor” diye konuştu.

Seçime katılım

AKP’nin 14 Mayıs’ta ciddi bir oy kaybı yaşadığına dikkat çeken Oluç, “29 milletvekili kaybettiler. Oylarında da bir düşüş yaşandı. Bunun görülmesi gerekiyor. Umudu kaybedecek bir ortam yok. Muhalefetin eksiklikleri yok mudur? Seçime katılma konusunda, oranın yüksek olması ama bazı yerlerde düşük gerçekleşmiş olması, muhalefetin eksikliğinden kaynaklanan bir durum. Demek ki oralarda yeterli güveni veremedi seçmene, bu ülkede demokratik bir değişim yaratacağına dair yeterli güveni veremedi” şeklinde konuştu.

Emek ve Kürt dostu güçleri desteklemek

28 Mayıs seçimlerinin demokratik bir değişimi sağlama çabası olduğunu dile getiren Oluç, şunları söyledi:

“Aynı zamanda hesap sorma çabasıdır. Gerçekten yakın tarihimize baktığımızda, Cumhur İttifakı Meclis’te yakaladığı çoğunluk, kadın düşmanıdır, emek düşmanıdır, elbette Kürt düşmanlığıdır. Böyle bir çoğunluğu sağlamış olan Cumhur İttifakı karşısında bizim emek dostu ve Kürt dostu, kadın dostu bir zihniyetin güçlenmesini mutlaka sağlamamız gerekiyor. O nedenle seçime gitmek, oy vermek, demokratik bir değişimi sağlamak büyük bir önem taşıyor. Aksi taktirde bu iktidar bugüne kadar olumsuz olarak yaptıklarından çok daha fazlasını yapmaya hazır olan bir iktidardır. Kadroları aracılığıyla da zihniyeti aracılığıyla da. Bunu daha fazla taşımanın bir anlamı yok. Halkın yaklaşımı bu konuda çok önemli olacaktır.”

Kaynak: MA

#Saruhan #Oluç #Faşizmi #frenledik

EN SON EKLENENLER