İzmir Barosu avukatları hedef gösteren Soylu’nun suç karnesini anımsattı

İzmir Barosu, Süleyman Soylu’nun suç karnesini anımsatarak, ‘Hedef gösteren açıklaması, mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir’ sözleriyle tepki gösterdi

İzmir Barosu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Ne zaman PKK’nin avukatları içeri tıkılır, o zaman Türkiye’de PKK diye göreceksiniz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net” biçimindeki sözlerine dair yazılı açıklama yaptı.

Söz konusu söylemin avukatlık mesleğini kriminalize etme ve savunma hakkına yönelik ağır bir tehdit oluşturduğu belirtilen açıklamada, İçişleri Bakanı’nın, başta Anayasa olmak üzere yasal düzenlemelere ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı tam kanunsuz ve tam hukuksuzlukla malul benzeri açıklamalarının yeni olmadığı hatırlatıldı.

Soylu’nun suç karnesi

Açıklamada, Soylu’nun yurttaşların hukuk güvenliğini ortadan kaldıran talimatları, uyuşturucu suçları ve mafyatik suçlar nedeniyle soruşturulan kişilerle fotoğraflarının olduğu anımsatılarak, “Hukuk dışı, denetimsiz ve keyfi yönetimde ısrar edenlerin; bilhassa yasa dışı yöntemlerinin ifşa olduğu dönemlerde, kendilerine yönelik eleştirileri bastırmak için ‘yeni operasyon’ ihtiyaçları, bilindik bir yöntemdir” ifadelerine yer verildi.

‘Seçim sürecinden bağımsız değil’

Seçim döneminde, “serbest seçim” ilkesini ortadan kaldıracak şekilde iktidar olanakları ile seçmen iradesinin manipüle edilmesi, oy kullanma, sayım süreçlerinde çok sayıda hukuksuz yöntemlerin uygulanması vb. hukuksuzluklar karşısında, avukatların ve baroların seçim güvenliğindeki rolünün büyük önem taşıdığı kaydedilen açıklada, demokratik hukuk devleti ilkelerini üstün tutan, halkın savunma hakkının taşıyıcısı olan barolar ve avukatlık mesleğine yönelik ‘operasyon’ söyleminin, bu süreçten bağımsız olmadığına yer verildi.

‘Mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir’

Açıklamada, avukatların, iktidar tarafından sıklıkla hedef gösterilerek, baroların parçalanmasına kadar giden ağır saldırıların da AKP iktidarı eliyle gerçekleştirildiği belirtilerek, “İçişleri Bakanının, savunma mesleğini hedef gösteren bu açıklaması, mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir. Avukatlar müvekkilleri ile özdeşleştirilemez, avukatlık mesleği kriminalleştirilemez, avukatlık görevini yapanlar her türlü hukuksuz müdahaleye ve bilhassa siyasi iktidarların hukuksuz müdahalelerine karşı mesleki güvence altındadırlar” diye belirtildi.

‘Kabul etmiyoruz”

Açıklamanın devamında, İzmir Barosu olarak yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, tüm yurttaşların adalete erişiminin ve adil yargılamanın güvencesi olan avukatlık mesleğine yönelik hedef gösterici söylemleri kabul etmedikleri vurgulandı.

HABER MERKEZİ

#İzmir #Barosu #avukatları #hedef #gösteren #Soylunun #suç #karnesini #anımsattı

EN SON EKLENENLER