BM Sözcüsü’nden Türkiye’ye basın özgürlüğü çağrısı: Gazeteciler serbest bırakılmalı

BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dair değerlendirmelerde bulunarak, tutuklu gazeteciler için serbest bırakılmaları çağrısı yaptı

Özgür basına yönelik saldırıların artmasıyla birlikte son bir yılda onlarca Kürt gazeteci tutuklandı. Türkiye’de basın özgürlüğüne dair değerlendirmelerde bulunan BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici boyutta olduğunu belirtti.

‘Kaygı duyuyoruz’

Türkiye’de yerel bir temsilcilerinin olmaması nedeniyle tutuklu gazetecilere dair dosyanın detaylarına dair bilgiye sahip olmadıklarını, ancak Nisan ayının sonlarından itibaren yaşanan gözaltı ve tutuklamalar hakkında Türk yetkililerle iletişimde olduklarını ve endişelerini ifade ettiklerini söyleyen Throssell, BM İnsan Hakları Bürosu’nun uzun süredir suçla ilgili yasaların ve özellikle terörle mücadele kanunlarının geniş yorumlanmasından ve bu durumun insan haklarına olumsuz etkisinden kaygı duyduğunu vurguladı.

İnsan hakları hukuka uygun olmalı

Throssell, terörle mücadele önlemleri ve terörle mücadele yasasının uluslararası insan hakları hukukuna uygun olması gerektiğini ve siyasi katılım hakkının, insan hakları savunucularının faaliyetlerinin, ifade ve düşünce özgürlüğünün baskı altına alınmaması gerektiğini belirtti. Throssell, Türkiye’deki durumu takip etmeye çalıştıklarını ve yetkililerin tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Haber: Rüştü Demirkaya / MA

#Sözcüsünden #Türkiyeye #basın #özgürlüğü #çağrısı #Gazeteciler #serbest #bırakılmalı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER