Akbelen için İkizköy’de buluşalım çağrısı

Akbelen Ormanı’nda iki yıla yakın süredir nöbete devam eden yaşam savunucuları, demokratik kitle örgütlerini ve ekoloji savunucularını 4 Haziran Pazar günü İkizköy direnişine destek olmaya çağırdı

Akbelen Ormanı’nın yok edilmesine neden olacak kömür madenine karşı ormanı savunanların nöbet eylemi iki yıldır sürüyor. Yaşam savunucuları 4 Haziran’da İkizköy’de bir araya gelmeye hazırlanırken, İkizköy Çevre Komitesi bir çağrı yayınladı. Yayınlanan çağrıda, “Mücadelemizde sizlerin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bir süreçteyiz. Bugünlere birlikte geldik. Dün neredeysek bugün de orada, ormanın kalbindeyiz” denildi.

Akbelen için sesini yükselt

Muğla‘nın Milas ilçesi İkizköy coğrafyasında bulunan Akbelen Ormanı‘nda iki yıldır nöbet tutan yurttaşlar kömür sahasını genişletmek isteyen YK Enerji’ye karşı ağaçlarını korumak için mücedeleyi büyütmek amacıyla harekete geçildi. Nöbetlerini sürdüren doğa aktivistleri, 5-11 Haziran tarihlerinde kutlanacak Çevre Koruma Haftası öncesi, ekoloji savunucularını İkizköy’deki direnişe çağırdı. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, köy sakinlerinin seçimini insanca yaşamak ve yaşatmak için mücadeleden yana yaptığı belirtilerek, demokratik kitle örgütleri, ekoloji örgütleri ve yaşam savunucularını 4 Haziran’da Akbelen Ormanı’nın sesini yükseltmeye çağırdı.

‘Gücümüze güç katın’

Yapılan açıklamada, “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası nedeniyle gerçekleştireceğimiz buluşmada tüm dostlarımız, demokratik kitle örgütleri, ekoloji örgütleri ve yaşam savunucuları ile birlikte 4 Haziran Pazar günü Akbelen Ormanı Nöbet Alanında bir araya geleceğiz. İki yıla yakın zamandır nöbetli olarak devam eden mücadelemizde sizlerin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bir süreçteyiz. Bugünlere birlikte geldik. Dün neredeysek bugün de orada, ormanın kalbindeyiz. Akbelen Ormanı ve kömürsüz bir gelecek için verdiğimiz haklı mücadeleyi ve dayanışmayı birlikte büyütmek adına gerçekleştireceğimiz bu buluşmada sizleri de aramızda görmek; umudumuza umut, gücümüze güç katacaktır” denildi.

Çıkarları her değerin üstünde

Termik santral işletmecilerinden YK Enerji Anonim Şirketi (YK Enerji AŞ), Muğla Milas’taki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine ruhsat sahasından yeterli kömür sağlayamadığı gerekçesiyle, Akbelen Ormanı’nın 740 dekarlık alanı yok etme ısrarını sürdürüyor. Şirket sık sık açıklamalarda bulunarak, Akbelen Ormanı ve İkizköy zeytinliklerini istemeye devam ediyor. Kömür tedarik edemediği iddia edilen ve verimli çalışamayan santralin piyasa şartlarında elektrik üretebileceği bir maliyetle, teknolojisine uygun kömür tedariki için devlet tarafından, ruhsat sahasındaki üretim imkanlarının kendisine sağlanmasını beklediği belirtiliyor. Yaptığı tüm açıklamalarda şirket çıkarı karşısında tüm değerleri yok sayan şirket, devlet desteğiyle saldırıya hazırlanıyor.

Zeytinlikleri de istiyorlar

Şirket, yaptığı açıklamalarda, “1938 yılında çıkan zeytinciliği koruma yasasına 1995 yılında ‘zeytin sahalarının 3 km yakınına herhangi bir sanayi tesisi yapılamaz’ diye bir madde eklendi. Zeytinhaneler ya da zeytincilik dışında herhangi bir sanayi tesisi yapılamıyor. Buna karşın devletimiz bu santralleri kurmuş ve işletmiş” diyerek orman katliamını gerekçelendiriyordu. Şirket zeytin yasasının değişmesini ya da son yıllarda çokça kullanılan ‘yerli-milli’ iddialarına sığınarak, ‘yerli’ kömürle üretilen elektrik santralleri için değişikliğe gidilmesini istemeye devam ederken, Akbelen Ormanı yanında zeytinliklerin de katledilmesi hedefleniyor.

EKOLOJİ SERVİSİ

#Akbelen #için #İkizköyde #buluşalım #çağrısı

EN SON EKLENENLER