Sosyolog Tuğal: İşçi hareketleri, Kürt hareketine eklemlenmeli

Sosyolog Prof. Dr. Cihan Tuğal, seçim sonrası iktidarın daha da saldırganlaşacağını dile getirirken, işçileri Kürtlerle birleşmeye çağırdı

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın hem parlamentoda çoğunluğu sağlaması hem de Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi, toplumda kaygıları arttırdı.

Tarihin en sağcı Meclis aritmetiği oluşması da toplumsal muhalefeti yeni arayışlara sürükledi.

Seçimlerde ortaya çıkan tabloyu MA’dan Ömer İbrahimoğlu’na değerlendiren Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Berkeley Üniversitesi öğretim üyesi Sosyolog ve Yazar olan Prof. Dr. Cihan Tuğal, “İktidar o kadar sıkışmış durumdaki, bu sıkışmışlık rejimi iyice saldırgan bir hale getirecek” ifadelerini kullandı.

Muhalefet panik süreci yaşadı

Tuğal, ilk olarak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde muhalefetin ufkunun çok sınırlı olduğunu ve Erdoğan ile benzer politikalar yürüttüğüne dikkat çekerek, “Muhalefet yeni bir Türkiye önereceğine, ‘Erdoğan’ın eskiden yaptıklarına geri döneceğiz, o Türkiye çok güzeldi’ diyerek muhalefet ettiler” dedi. İkinci tur seçimlerinde Erdoğan karşıtı olan herkesin “panik” süreci yaşadığını dile getiren Tuğal, özelikle Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü milliyetçi dilin panikle alınmış bir karar olduğunun altını çizdi.

Milliyetçi dile rağmen oy verdiler

Seçimde Kürtlerin açık bir şekilde Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana oy kullandığını ifade eden Tuğal, Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur seçimlerinde kullandığı milliyetçi dilden sonra Kürtlerin seçimi boykot etmemelerini de örgütlülük olarak açıkladı.

Tuğrul, Bu milliyetçi dile rağmen Türkiye tamamen bir diktatörlük karanlığına bürünmesin diye Kürt hareketi olabildiğince Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldı” değerlendirmesinde bulundu.

 Rejim saldırılarını arttıracak

Yeni dönemde ülkede sorunların derinleşeceğini söyleyen Tuğal, Erdoğan’ın “balkon” konuşmasına işaret ederek, şunları söyledi: “İktidar o kadar sıkışmış durumdaki, bu sıkışmışlık rejimi iyice saldırgan bir hale getirecek. Bu Kürtlere saldırı şeklinde olabilir, komşulara saldırı şeklinde olabilir. Erdoğan, balkon konuşmasında saldırıların özellikle Kürt hareketine ve LGBTİ+ topluluklarına karşı olacağının mesajını çok net bir biçimde verdi. Bu Türkiye için çok korkunç bir şey tabi. Artık gerilimlerin, korkunun iyice artacağı ve rejimin iyice sertleşeceği anlamına geliyor.”

İşçiler örgütlenmeli

Türkiye’de işçi kesiminin çoğunlukta olduğuna dikkat çeken Tuğal, ülkede rejim değişikliğinin de ancak işçilerin örgütlenmesiyle sağlanabileceğini vurguladı. Tuğal, “Bu da ancak işçi hareketlerinin Kürt hareketine eklemlenmesiyle başarıya ulaşır. Bunun içinde Kürt hareketiyle işçi sınıfı arasında bir köprü işlevi görecek olan sosyalistlere de çok büyük görevler düşüyor” önerisinde bulundu.

HABER MERKEZİ

#Sosyolog #Tuğal #İşçi #hareketleri #Kürt #hareketine #eklemlenmeli

EN SON EKLENENLER