Mexmûr Kampı’nın sorununun önce BM sonra da Irak hükümetini doğrudan ilgilendiren siyasi ve insani bir sorun olduğunu belirten insan hakları aktivistlerii BM’nin sessizliği ile kuşatmaya göz yumduğunu söyledi
Irak Ordusu, 20 Mayıs’tan bu yana Mexmûr’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı’nı tel örgülerle ve gözetleme kuleleriyle kuşatmaya çalışıyor. Irak Ordusunun 20 Mayıs’ta akşam saatlerine doğru kamp sakinlerine yönelik doğrudan ateş açtı. Irak Ordusunun doğrudan ateş etmesi sonucu Ehmed Emer Mijini isimli bir genç sırtından ağır yaralanarak hastaneye sevk edildi. Mexmûr Kampı yurttaşlarının Irak Ordusunun kuşatma girişimlerine karşı direnişi 20 Mayıs’tan bu yana büyük bir kararlılıkla devam ediyor.
Irak Ordusunun Mexmûr Kampı’na yönelik düzenlediği saldırı ve kuşatma girişimlerine karşı Birleşmiş Milletler(BM), Irak ve Kürdistan Bölgesi insan hakları örgütleri, Irak Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’ndaki insan hakları komitelerinden herhangi açıklama gelmedi. Mexmûr halkının haklarını savunması gereken söz konusu kurumlar, Mexmûr’da yaşanan durumu görmezden gelerek adeta üç maymunu oynuyorlar.
Sessiz kaldılar
Rojnews, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu İnsan Hakları Kurulu ile Kürdistan Bölgesi İnsan Hakları Komitesi üyeleriyle konuya ilişkin temasa geçti. Ancak söz konusu kurumlar Mexmûr Kampının Kürdistan Bölgesi sınırları dışında ve Irak hükümetinin kontrolünde olması nedeniyle Mexmûr duruma ilişkin herhangi bir tutum ve tavır sergilemediler. Mexmûr Kampı’nı kuşatma girişimleriyle ilgili olarak Irak Birleşmiş Milletler yetkilileriyle telefon ve e-mail yoluyla temasa geçen Rojnews’e herhangi bir yanıt verilmedi.
Su kesilmek isteniyor
Irak ordusu tel örgülerle ve gözetleme kuleleriyle kuşatmanın yanı sıra Mexmûr Kampı halkının içme suyunu da kesmeye çalışıyor. Bu da yaşam hakkının ihlalidir. Mexmûr Kampı halkını bu saldırı ile kuşatmayı kabul etmeye ve kararı uygulamaya zorlamak istiyorlar. Ancak Mexmûr Kampı halkı, Irak Ordusunun bu çabasına güçlü ve kararlı bir şekilde karşı çıkarak içme sularının kesilmesine izin vermedi.
İnsanlık dışıdır
Konuyla ilgili Rojnews’e konuşan Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi üyesi ve insan hakları aktivisti Hibe Qeys, “Mexmûr Kampı’nın durumu insanların kafasında soru işaretleri uyandırıyor. Neden Mexmûr Kampı halkını kuşatmak ve onlara baskı uygulamak istiyorlar? İnsani yardımın Mexmûr Kampı’na geçişini engellemeye çalışmak insanlık dışı bir uygulamadır ve insan hakları ihlalidir. Çünkü ülke genelinde mültecilerin durumu çok zor” dedi.
Kirli plan devrede
Maxmûr Kampı halkının tehlikeli bir planın ortasında olduğunu belirten Qeys, insan hakları raporlarında Mexmûr’da KDP ve bazı mülteci karşıtı tarafların öncülüğünde kirli planların devreye sokulmasının endişe verici olduğunu vurguladığını söyledi. Türkiye’nin Maemûr Kampı halkına zulüm, baskı ve haksızlık yaşattığını hatırlatan Qeys, mültecilerin korunmasına yönelik uluslararası yasalar olmasına rağmen, bu yasaların mültecilerin haklarının çiğnenmesi, onlara zarar verilmesi ve onlara yardım gönderilmesinin engellenmesi konularında uygulanmadığını dile getirdi.
BM’yi ilgilendiriyor
İnsan hakları aktivisti Mustafa Ali de Maxmûr Kampı sorununun önce BM sonra da Irak hükümetini doğrudan ilgilendiren siyasi ve insani bir sorun olduğunu belirtti. Ali, devamında,”Bu nedenle Birleşmiş Milletlerin ve Irak hükümetinin bir araya gelmesi, tartışması ve soruna iyi bir çözüm bulması gerektiğini’ belirterek Mexmûr Kampı halkına tek taraflı olağanüstü hal dayatılmaması gerektiğini ifade etti.
Hiçbir gerekçe yok
Maxmûr kampının Irak’taki diğer kamplardan bağımsız olduğuna dikkati çeken Ali, şöyle devam etti: “Mexmûr Kampı’ndaki mültecilerin durumu, Mücahidlerin veya militarist mültecilerin kamplarından veya diğer normal kamplardan farklı. Çünkü Mexmûr halkı sivil ve silahsız bir halktır. Yıllarca Irak’ta mülteci olarak yaşıyorlar ve şu ana kadar ne Irak’a ne de başka bir ülkeye karşı olağandışı bir eylem veya kötülük yapmamıştır. Bu nedenle onları kuşatma altına alacak herhangi bir gerekçe yoktur.”
Türkiye’nin talebi
Bu talebin Türkiye tarafından yapıldığını ifade eden Ali, Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetini sert bir şekilde eleştirerek, “Irak Ordusunun Mexmûr Kampı’na yönelik kuşatma girişimleri ile ilgili herhangi bir tutum ve tavır sergilemeyen Irak ve Kürdistan Bölgesi insan hakları örgütlerinin sessiz kalmasından dolayı çok endişeliyim” şeklinde konuştu.
MEXMUR
#İnsan #hakları #aktivistleri #Mexmur #kuşatmasına #göz #yumuyor