‘Kaçak medresede şüpheli çocuk ölümü’ haberlerine erişim engeleli

Zorla gönderildiği kaçak medresenin yakındaki bir ahırda cenazesi bulunan 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak’ın ölümüne dair yapılan haberlere erişim engelli getirildi

Riha’da zorla gönderildiği medreseden birkaç kez kaçma girişiminde bulunan ve medresenin yakınında cenazesi bulunan 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak’ın şüpheli ölümüne dair yapılan haberlere, mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi.

Vakıf talep etti

Kaçak medresenin bağlı olduğu Semerkand Vakfı vekili, 19 Haziran’da İstanbul Anadolu 7’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne erişim engeli talebinde bulundu. Başvuru dilekçesinde yapılan haberlerin “gerçeğe aykırı, iftira niteliğinde ve hedef gösterici, aldatıcı haberler” olduğu öne sürülerek, “kişilik haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle erişimin engellenmesi talep edildi.

Talebi değerlendiren mahkeme, “kişilik haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle başvuruyu kabul etti. Mahkeme, Mezopotamya Ajansı’nın da (MA) haberlerinin içinde yer aldığı 37 haber hakkında erişim engeli kararı verdi.

Ne olmuştu?

Riha’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde ikamet eden Dakak, bir yıl önce ailesinin zorlamasıyla 85 kilometre uzaklıktaki Beşat Mahallesi’nde bulunan Menzil mensuplarının kurduğu Semerkand Vakfı’nın denetiminde olan medreseye gönderildi. Dakak, hem medreseye hem de mahallede bulunan ilköğretim okulunda “eğitim” görürken, bir yıl içinde 2 defa kaçarak eve gitti. Ancak ailesi tarafından zorla menderese teslim edildi.

Dakak, 13 Haziran’da medreseden çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. Dakak, bir gün sonra öğle saatlerinde Semerkand Vakfı’nın denetiminde olan medresenin bitişiğinde ahır olarak kullanılan metruk yapıda şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş olarak bulundu. Dakak’ın cenazesi Urfa Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından gece saatlerinde ailesine teslim edildi.
Serêkanîyê merkezde bulunan Asli Mezarlık’ta defnedilen Dakak’ın “intihar” ettiği iddia edildi.

Eyyubiye Belediyesi inşaa etti

Dakak’ın zorla gönderildiği belirtilen medresede, 20 çocuğun yatılı olarak “dini eğitim” gördüğü öğrenildi. Söz konusu medrese, AKP’li Eyyübiye Belediyesi tarafından Beşat Mahallesi Mezarlığı içinde yer alan bir alanda inşa edildi. Medresenin 29 Eylül 2018 tarihinde yapılan açılışına Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin yanı sıra, AKP Riha eski Milletvekili Halil Özcan katıldı.

Açılışta, söz konusu yapı, “medrese, Kur’an kursu, taziye evi ve çok amaçlı salon” olarak lanse edildi. Daha sonra ise, Menzil tarikatına devredildi. Herhangi bir resmiyeti bulunmayan medresede eğitim veren kişilerin de Diyanet’e bağlı olmadıkları öğrenildi.

Kaynak: MA

#Kaçak #medresede #şüpheli #çocuk #ölümü #haberlerine #erişim #engeleli

EN SON EKLENENLER