Üç kentte yüzde 93 engelli ağır hasta tutuklu Kaya için eylem

İHD Hapishaneler Komisyonu , İzmir,İstanbul ve Ankara’da yapılan eylemlerde ,demans teşhisi konulan ve yaşamını tek başına idame ettiremeyen yüzde 93 engelli ağır hasta tutuklu Abdulalim Kaya’nın tahliyesi talep edildi

İHD İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 2 haftada bir düzenlediği basın açıklamasının 277’incisini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Hasta mahpuslar ölüyor, Susma suça ortak olma” pankartı açıldı. Bu haftaki açıklamada Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Abdulalim Kaya’nın sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD İzmir Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, 1943 doğumlu olan Abdulalim Kaya’nın hakkında, 2008 yılında katılmış olduğu bir basın açıklaması nedeniyle dava açıldığını, yapılan yargılama sonucunda 24 Aralık 2009’da Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verildiğini, verilen hapis cezasının ise 2011 yılında onandığını söyledi. Kaya’nın 2021 yılının Ekim ayında Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat edildiğini söyleyen Çiçek, “Taburcu olduktan sonra henüz dikişleri dahi alınmadan 14 Ekim 2020 tarihinde, kaldığı evden gözaltına alınarak Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuştur. Tutuklandığında kontrolleri devam ediyordu ve idrarını tutamayacak durumdaydı” dedi.

Bir çok hastalıkla mücadele ediyor

Çiçek, Kaya’nın tutuklanma süreci ve artan sağlık sorunlarını şöyle anlattı: “Bursa’da ilk tutuklandığında hapishanede tek kişilik odaya alınmış ve 60 gün boyunca tek başına tutulmuştur. 29 Ekim 2020 tarihinde Bursa’da aile ile yaptığı görüşmede ‘Sıkıntılarım var, ayaklarım ağrıyor, görevliler bana bakmıyor’ demiştir. Ağır hasta olmasına rağmen hemen tahliye edilmemiş ve yoğun çabalar sonucunda ancak 3 ay sonra 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenmiştir. Cezasının ertelemesinden sonra Siirt’e dönerek tedavisine burada devam etmeye başlamıştır. 28.10.2021 tarihinde verilen ‘Erişkinler için engellilik raporunda’ yüzde 91 engelli olduğu tanımlanmıştır. Prostat hastalığının yanı sıra; kulakta işitme kaybı var, bir kulağı yüzde seksen oranında duymuyor. Sol gözde yüzde elli görme kaybı var, gözünde katarakt rahatsızlığı bulunuyor. Bir böbreğinin iflas etmiş olmasından kaynaklı tek böbrekle hayatını idame ettirmek zorunda kalmıştır. Nörolojik olarak demans teşhisi konulmuştur. Kalp hastası olmasından kaynaklı, 1 yıl önce anjiyo olmuştur. 12.10.2022 tarihinde Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından hastalıklarının teşhisleri yapılarak yüzde 93 engellilik raporu düzenlenmiştir. Bu raporda ‘Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmesi mümkün görünmemekte olup, bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması sağlık kurulumuzca uygun’ denilmiştir.”

‘Tahliyesi sağlanmalı’

Tüm rapor ve ağır hastalıklarına rağmen Kaya’nın 31 Mart 2023 tarihinde tekrar tutuklanarak, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulduğunu söyleyen Çiçek, hastalıklarından dolayı buradan da alınarak Elazığ R Tipi Hapishanesine götürüldüğünü, tek başına tutulmasından dolayı durumunun daha da kötüleştiğini aktardı. Kaya’nın yaşı ve ağır hastalıkları nedeniyle cezaevinde kalamayacağını ifade ede Çiçek, “Kaya’nın bir an önce ailesinin yanında, daha sağlıklı koşullarda tedavisine devam edebilmesi için tahliyesinin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Ankara ve İstanbul Kaya’nın tahliyesini talep etti

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise, eylemlerinin 459’uncu haftasında İHD Ankara Şube önünde basın açıklaması yaptı. “Tedavi Haktır Engellenemez. Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamaya birçok kişi katıldı. İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, burada yaptığı açıklamada yüzde 93 oranında engelli raporu bulunan Ağır hasta tutuklu Abdulalim Kaya’nın durumuna dikkat çekti.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu  da, “F Oturumu” eyleminin 587’nci haftasında ağır hasta tutuklu Kaya’nın durumuna dikkat çekti. İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın ”pankartı taşınırken, sık sık “İnsan haklarıyla insandır”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Tedavi haktır engellenemez” ve “ Abdulalim Kaya serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Mukaddes Şamiloğlu, cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. Şamiloğlu, hasta tutukluların tedavi ve sağlığa erişiminin koşulsuz mümkün kılınması için yetkilileri acil göreve çağırdı.

HABER MERKEZİ

#Üç #kentte #yüzde #engelli #ağır #hasta #tutuklu #Kaya #için #eylem

EN SON EKLENENLER