Yeşil Sol Parti Amed Milletvekilli Sevilay Çelenk, gazetecilerin 13 aydır mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklu olduğuna dikkat çekerek hazırladığı raporu paylaştı
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed Milletvekili Sevilay Çelenk, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran’da tutuklanan gazetecilere ilişkin hazırladığı raporu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Gözaltında yaşanan ihlaller ve sonrasında gazetecilerin çalıştığı Mezopotamya Ajansı (MA), JİNNEWS, Pel Yapım ve Piya Yapım’a yönelik baskınları hatırlatan Çelenk, soruşturmayı yürüten savcının günler önce Amed’e atandığına dikkat çekti. Gazetecilerin tutuklanmasının ardından savcının başka bir yere tayin edildiğini belirten Çelenk, dosyaya ilişkin gazetecilerin avukatlarına bilgi verilmediğini ve dosyada gizlilik kararı olmasına rağmen dosyaya ilişkin bilgilerin iktidara yakın medya tarafından servis edildiğini kaydetti.
İddianamede gazetecilik hedef alındı
Bu bilgiler üzerinden gazetecilerin hedef gösterildiğini kaydeden Çelenk, gazetecilere mesleki faaliyetleri, haberleri, röportajları, yazıları, sosyal medya paylaşımları ve bütün bu çalışmalarda kullandıkları kelimeler ve hatta kullanmadıkları kelimeler dahi sorulduğunu, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianame, 728 sayfadan ve altı bölümden oluştuğunu söyledi.
Savcılık, gazetecilerin örgütten bahsederken ‘terör örgütü’, Abdullah Öcalan’dan bahsederken ‘terör’ kelimelerini kullanmamalarını, gazetecilerin örgüt güdümünde hareket ediyor olmalarına yorduğuna dikkat çeken Çelenk, “Yapım ajanslarının çeşitli gösteri ve yürüyüşlerde çektikleri görüntüler ve basın açıklamaları, iddianame savcısı tarafından ‘örgüte arşiv oluşturma çalışması’ olarak tanımlanıyor. Savcının varsayımına göre bu görüntüler Türkiye Cumhuriyeti devleti aleyhine kullanılabilir nitelikte. Savcılık bu varsayımıyla gazetecilerin hem örgüte üye olduğunu, hem örgüt propagandası yaptığını hem de halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini iddia ederek üç suçlamayı birden gazeteciler aleyhine işlevselleştirmeye çalışıyor” dedi.
AİHM kararlarına dikkat çekti
Gazetecilerin Türkiye’nin en önemli gündem başlıkları hakkında haberler yaptığını ve bu haberler nedeniyle ödüller aldıklarını paylaşan Çelenk, gazetecilerin haberlerden ötürü yarın hakim karşısına çıkacağını ifade etti. AİHM kararlarına da değinen Çelenk, “Belirtmek gerekir ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi haber yaptığı, görüş ve yorumlarını yayımladığı için kovuşturulan gazeteler ve gazetecilerin davalarında defalarca ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine yönelik karar vermiştir. AİHM, bu tür uygulamaların, medya mensuplarının çalışmalarını kısmen sansürleme ve kamusal bir tartışmada yeri olan görüşleri ortaya koyma yetilerini azaltma etkisine sahip olabileceğini saptamıştır” diye kaydetti.
Çelenk, görülecek davada gazeteciler hakkında beraat kararı verilmesi ve tahliye olması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: MA
#Tutuklu #gazeteciler #raporu #Gazetecilik #suçlanıyor