Enerji santralleriyle işgal edilen Kaz Dağları, diğer yandan madenlerle adeta yok oluşa bağlandı. Çanakkale’de yoğunlaşan madenler yaşamı zehirleyip suları çalarken, bunlara yenileri eklenmek isteniyor
Çanakkale’nin Biga ve Çan ilçelerinin en önemli su kaynağı olan Kocabaş Çayı, Cengiz Holding’in maden girişimine kurban ediliyor. Biga ve Çan’da bulunan termik santrallerin tükettiği suyun büyük kısmının bu çaydan besleniyor. Bölgenin çok özel ekosistemi enerjiye kurban edilmiş durumda. Cengiz Holding’in, Kocabaş Çayı’nın sularını göletlere aktarmak istediği projeye karşı çıkan bölge halkı ve çevre örgütleri, DSİ 252. Çanakkale Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelerek protokolün iptal edilmesini talep etti.
55 köy susuz bırakılacak
DSİ önünde yapılan açıklamada, Kazdağları’nın dünyanın en değerli biyolojik çeşitliliğine sahip alanlarından biri olduğu hatırlatılarak, bölgenin yüzde 79’unun madenlere ruhsatlandırılmış olduğunu belirtti. Açıklamada, Cengiz Holding’in projesinin, diğer maden ve enerji projeleri gibi Kazdağları ekosistemini de yok edeceği dile getirildi. Açıklamada, Kocabaş Çayı’nın nesli tehlike altındaki su samurlarının yaşam alanı ve 55 köyün de su kaynağı olduğuna dikkat çekildi.
‘Topraklarımızdan vazgeçmiyoruz’
Açıklamanın devamında, “Cengiz Holding, 200 metre derinliğinde ölüm çukurları açacak, 3 köyü haritadan silecek ve kimyasal zehirlerle yakınındaki diğer köyleri de yaşanmaz hale getirecek, su kaynaklarımıza el koyacak. Halilağa Bakır Madeni projesindeki ısrarına devam ediyor. Sivil toplum örgütleri ve yöre halkı olarak 95 davacı ile bizler de topraklarımızı, suyumuzu, ormanlarımızı korumak için ikinci kez dava açtık. Şirket, DSİ ile imzaladığı protokol kapsamında maden için gereken suyu temin etmek amacıyla iki gölet inşa etmek istemektedir. Bizler yani Bayramiç ve Çan ilçeleri köylerinde yaşayan vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri olarak köylerimizden, suyumuzdan, topraklarımızdan vazgeçmiyoruz” denildi.
‘İzin vermeyeceğiz’
Devlet Su İşleri’ni, Cengiz Holding’in çıkarlarını değil, yöre halkının su ihtiyacını gözetmeye ve protokolü iptal etmeye çağıran açıklamada, “DSİ’yi hukuki süreç sonuçlanmadan hiç bir işlem yapmamaya çağırıyoruz. Aksi takdirde geri dönülmez zararlar verilecek, köylüler tarım alanlarından ve su kaynaklarından mahrum kalacaktır. Hiçbir kurumun halkına böyle bir kötülük yapmaya hakkı yoktur. Kazdağları evimizdir, maden projeleriyle delik deşik edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz” diye belirtildi.
Termik Santraller suyu emiyor
Cengiz Holding’in bölgeyi yerle bir edip doğal yaşamının katledilmesine yol açarken, diğer yandan bölgenin giderek azalan su varlığına da el koymak istiyor. Cengiz Holding’in bakır madeni (altın araması gizlendiği belirtiliyor) için Kocabaş Çayı’na göz dikmesi çayın idam fermanı olarak değerlendiriliyor. Bölgede bulunan linyit kömür madenleri ile 2 adet termik santral Kocabaş Çayı’na kurdukları devasa büyüklükteki kolektörlerle çayın suyunu çekmeye devam ediyorlar. Bölgenin geleceği tarıma bağlıyken tarımsal ihtiyaç olan su kaynağına çiftçilerin ulaşması imkansız hale gelecek. Diğer yandan santrallerin yaydığı kirlilik ise hem halkı kanser gibi hastalıklara taşırken, diğer yandan tarım üretimleri termik santrallerin yaydığı kirlilikle zehirleniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ
#Kaz #Dağları #yok #oluşa #sürükleniyor