MARDEF 3. Olağan Kongresini yaptı. Kongrede Hatice Sonzamancı ve Mehmet Üstek eşbaşkanlığa seçildi.
MARDEF Maraş Buluşma Kampı’nın ikinci gününde MARDEF 3. Olağan kongresi gerçekleşti. Kongreye FEDA Eşbakanı Demir Çelik, HDP 26. Dönem milletvekili Besime Konca, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği’nden Lisa Çalan ve Muzaffer Özdemir, yerel dernek temsilcilerinin yanısıra çok sayıda kişi katıldı.
Kongre bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından MARDEF eşbaşkanları Fidan Kabayel ve Serhat Med kısa bir açılış konuşması yaptı. Konuşmalarda zorlu bir süreçte dayanışmanın önemine dikkat çekildi ve bu süreçte emek verenlere teşekkür edildi.
Okunan mesajların ardından divan seçimine gidildi. Divana Mehmet Demir, Fatma Dapar ve Besime Sönmez seçildi.
ORTAKLAŞMANIN ÖNEMİ
Divan adına söz alan Mehmet Demir gelen konukları selamlayarak şunları söyledi:
“Deprem süreci soykırım kıskacında olan bir coğrafyada başka bir yıkım getirdi. MARDEF diasporada yaşayan 350 binden fazla Maraşlının olduğunu hesap hederek çalışmalar yürüttü. Bizler Maraş eksenli çalışma yürüten tüm derneklerin ortak çatısı olma hedefi yürüttük. Bu derneklerin özgün yapılarına dokunmadan ortaklaşmayı seçtik. İşte bu ortaklıkla deprem bölgesine yardım etmeyi hedefledik. Önemli çalışmalara da imza attık.“
ÇELİK: TOPLUSALLIĞIMIZI, HAKİKATİMİZİ ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ
Kongrede söz alan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik ise, “Fiziksel ve kültürel soykırım ile karşılaştığımız süreçte, baskılayan kuşatan, kendisine ve hakikatine yabancılaştıran uygulamaları sınır tanımıyor“ dedi.
MARDEF özelinde sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çeken Çelik, baskı gören toplumlarda böylesi çalışmaların mücadeleye etkisine işaret etti.
Çelik, devamında şunları belirtti:
“Ulus devlet ocaklarımızı kapatıp taliplerin ocaklarıyla buluşmasını engellemesiyle, inancımız sekteye uğradı. Kaybettiğimiz değerlerin birer birer elimizden alınması ile yüzleşmek zorundayız. Aleviliği din olarak bize dayatanlara karşı, Re Haq inancı bir duruştur. İktidar Cemevi Başkanlığı kurarak Alevileri bölmeyi ve parçalamayı amaç ediniyorlar. Yetinmiyor ÇEDES projesi ile bize dini eğitimi dayatıyorlar. Sadece Alevileri değil 85 milyonun hayatını karartmak istiyorlar. Bizlerin bunlara karşı duruş sergilemek gibi bir sorumluluğumuz var. Depremin ardından yine bir göçertme politikasıyla bizi karşı karşıya bıraktılar. Dilimizi, kültürümüzü korumak zorundayız. İnancımızı, dilimizi, toplumsallığımızı, hakikatimizi öğrenmemiz gerekiyor.“
Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği’nden Muzaffer Özdemir ise deprem bölgelerinde MARDEF ile ortak çalışmalarını anlattı. AKEL temsilcisi İmam Şahin ise kurumların ortaklaşmasına dikkat çekti. Deprem sonrası süreçte AKEL ve MARDEF’in önemli bir rol olduğunu belirterek herkese teşekkür etti.
Pazarcık Elbistan Kültür Derneği önceki dönem eşbaşkanı İbrahim Terkivatan da örgütlemenin önemine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından faliyet raporunun okunmasına geçildi. Faaliyet raporunun ardından kadın meclisi raporu okundu. Raporların okunmasının ardından kongreye katılanlar öneri ve eleştirilerini sundu. Kongre kararları tek tek okunarak oylamaya geçildi.
Kongrede temsili demokrasi yerine doğrudan demokrasi modeliyle meclisleden temsilcilerin yer aldığı 35 kişilik bir yürütme kurulu oluşturuldu.
Eşbaşkanlığa ise Hatice Sonzamancı ve Mehmet Üstek seçildi.
PİRHA/SİGEN/ALMANYA