Madımak’tan Diamond Tema’ya

Sizlere “Özgür müsünüz?” diye sorsam, evet diyeceksiniz. Ancak hepimiz Diyanet Başkanlığı’nın emrindeyiz, dolayısıyla tam anlamıyla özgür değiliz. Çünkü vergiler, Diyanet’i finanse etmekte, dinci vakıf ve derneklere yeşil sermaye sağlamakta.

Örnek vermek gerekirse; iktidar partisine yakınlığı ile bilinen Bülbülzade Vakfı, Türkiye Ulusal Ajansı’nın verdiği 125 bin Euro’luk hibeyle seçimde verdiği destek karşılığında mükafatını alıyor. Hatta dernek, toplantı sonrası cihat çağrısı ve şeriat vurgusu yaparak verdiği desteği şaha kaldırma konusunda kararlı.

Cumhuriyet ile yönetilen bir ülkede cihat çağrısı yapanlar fonlarla ödüllendirilirken, şeriat eleştirisi yapanlar tutuklanıyor. Bu konuda ilk hedef gençler ve öğretmenler. Tutuklama sebebi ise; halkı kin ve nefrete sürüklemek.

Geçtiğimiz günlerde Diamond Tema kod adıyla bilinen genç, referans gösterdiği kitap üzerinden din hakkındaki görüşlerini söyledi ve ülkenin gündemine oturdu. Bu topraklarda hedef gösterilmek ya da aklanmak için din üzerinden ilerlenmesi yeterli. Keza, 29 yaşında genç bir aile babasının ölümüne neden olan Eylem Tok’a mahkemede, “Katil annesi olmak nasıl bir duygu?” sorusu sorulunca, “Allahu Ekber!” diye bağırıyor. İşte bu kadar!

Diamond Tema gibi düşünen, sorgulayan gençleri de hedef göstermek için din üzerinden vicdanlara dokunmanız yeterli. Bugün Diamond Tema gibi gençlere ne yapılıyorsa, 31 yıl önce Madımak Oteli’nde yakılan 33 aydın, yazar, genç ve sanatçılara da Sivas Valilik binasına beş dakika mesafede, emniyetin gözü önünde gündüz saatlerinde aynısı yapıldı.

“Kahrolsun laiklik, Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak!” sloganları atanları aklamak için; “Namaz kılan masum halk kışkırtıldı!” denildi. Ellerinde benzin bidonu taşıyanların masum olmadığını bilmekle birlikte kışkırtma unsuru olarak Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabının çevirisini aydın, yazar Aziz Nesin’in yapması gösterildi.

Çeviriyi yapan ve yayınlayan Aziz Nesin olmadığı gibi –bunu defalarca Aziz Nesin dile getirmiştir– ‘Müslümanlara ya da Müslüman kamuoyuna salyangoz satan’ da Aziz Nesin değildi! Doğru bilinen bir yanlışı düzeltmek gerekirse, Aziz Nesin, Salman Rüşdi’nin duruşunu ve tutarsız söylemlerini eleştirir; “Bir aydın idam cezası aldı diye savunduğu düşünceden vazgeçer mi?” der.

O sebeple, Diamond Tema, düşüncesini paylaşıp kimseyi kışkırtmadığı gibi okuyan gençlerin hapsedilmesi, 31 yıl önce Madımak Oteli’nde 33 insanın yakılması gibi insanlık suçudur.

Peki bu insanlık suçunu işleyenler midir asıl suçlu, yoksa çanak tutanlar mıdır?

Bu olay insanlık dışı ve utanç verici, tarihte kara bir leke olarak kalacak bir vahşet olup ileriki süreçte de katletmeden asimile etmenin temelinin atıldığı sürecin başlangıç örneği değil midir? T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı değil midir?

Cumhuriyetin birinci yüzyılında “öldürmekle yok edemedikleri” kendi gibi olmayan öteki dedikleri toplumun, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında karanlık bir tünele girildiğinin en güzel örneğidir aslında…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri

İletişim kültürü

Yasaklar Nereye Kadar?

Kemer, boğazda!

Bakan Tekin…

Nasıl bir devlet?

Kayyum Normal Midir?